Opcje CALL LEAPS

Wszystko, co dotyczy szeroko rozumianych instrumentów pochodnych, przede wszystkim opcji, ale też swapów czy kontraktów terminowych. Hedging, short volatility i zagrania kierunkowe. Co kto lubi.
polykaczy-sasiad
Gość niedzielny
Tu mieszkam: Polska

Opcje CALL LEAPS

Post autor: polykaczy-sasiad »

Cześć wszystkim!

To mój pierwszy post na forum, więc chciałem się krótko przedstawić. Od kilku lat interesuję się inwestowaniem w akcje i ETF-y, a ostatnio zacząłem zgłębiać temat opcji.

Regularnie dokupuję ETF, ale zastanawiam się nad możliwością zakupu opcji CALL LEAPS głęboko ITM. Chciałbym wykorzystać dźwignię, aby zwiększyć swój potencjalny zysk. Czy ktoś z Was miał doświadczenie z takim podejściem? Jakie są Wasze przemyślenia na ten temat?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach

Re: Opcje CALL LEAPS

Post autor: Tomek »

Cześć!

Napisałem kiedyś artykuł na ten temat: https://www.tradingforaliving.pl/co-to- ... pcje-call/

Ale jak mam być szczery, to moim zdaniem lepszym pomysłem na wykorzystanie dźwigni będą pozycje syntetyczne, które są bezkosztowe (w przeciwieństwie do LEAPS). W dodatku wymagają one jedynie 25% zabezpieczenia, czyli de facto masz dźwignię 1:4, no i a ten kapitał nie musi leżeć jako gotówka, tylko może sobie dodatkowo pracować w T-Billsach na ponad 4%.

Prowadziłem kiedyś webinar o pozycjach sytentycznych, jakby co:

polykaczy-sasiad
Gość niedzielny

Dzięki za sugestię. Spróbuję faktycznie pójść w tym kierunku. Przy dzisiejszej cenie QQQ wynoszącej 498,23 USD, koszt pozycji syntetycznej QQQ Nov29 z ceną wykonania 498,00 USD wynosi 2,65 USD. Poobserwuję rynek i poczekam na lepszy kurs, zanim zajmę pozycję.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks

Taka pozycja będzie całkowicie zerokosztowa w momencie, kiedy kurs akcji przejdzie przez strike, no bo teraz CALL jest in-the-money o tych dwadzieścia parę centów, dlatego płacisz za niego więcej niż dostajesz z wystawienia PUT-a, który jest lekko OTM. Nie jest to problemem, bo kupujesz tu w pewnym sensie wartość wewnętrzną, ale jak chcesz mieć całkowitą zerokosztowość, to wystarczy ustawić zlecenie oczekujące na najbliższy strike z limitem, np. 0.01$ i poczekać aż kurs akcji przejdzie przez ten strike, żeby system sam zrealizował zlecenie.
polykaczy-sasiad
Gość niedzielny

Dzisiaj sprawdziłem możliwość zajęcia pozycji zerokosztowej na QQQ Nov 500 Synthetic. Na pierwszym zrzucie ekranu widać, że wartość QQQ przechodzi przez cenę strike 500 USD. Na drugim zrzucie znajduje się syntetyczna pozycja QQQ z cenami Bid/Ask na poziomie 1.20/1.29 USD. Mimo że kurs akcji przeszedł przez strike 500 USD, pozycja syntetyczna nadal nie była zerokosztowa. Co może powodować taką różnicę w cenie między CALL a PUT?
QQQ przechodzi przez strike 500 USD
QQQ przechodzi przez strike 500 USD
Zrzut ekranu 2024-10-30 o 15.32.20.png (93.45 KiB) Przejrzano 672 razy
Pozycja syntetyczna
Pozycja syntetyczna
Zrzut ekranu 2024-10-30 o 15.32.34.png (84.93 KiB) Przejrzano 672 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks

No jak nie była zerokosztowa? Przecież na tym screenie widać, że pomiędzy godziną 10 a 11-tą premie za tę pozycję wynosiły od -2$ (kredyt) do +1.25$ (debet), czyli w którymś momencie przechodziły przez zero.
polykaczy-sasiad
Gość niedzielny

Dzięki za wytłumaczenie. Inaczej rozumiałem pozycję zerokosztową. W pozycji zerokosztowej chodzi o koszt początkowy zajęcia pozycji. Przy cenie QQQ@498,75 USD koszt początkowy pozycji syntetycznej rzeczywiście może być zerowy. Jednak w momencie wygaśnięcia pozycji przy cenie QQQ@498,75 USD sytuacja wyglądałaby następująco:

• Opcja CALL byłaby OTM i miałaby wartość wewnętrzną równą 0.
• Opcja PUT byłaby ITM z wartością wewnętrzną równą 1,25 USD (różnica między ceną strike a ceną QQQ).
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Tu mieszkam: Warszawa

Post autor: winnie-the-pooh »

Zwykle na rynku akcji jest pewien PUT skew => opcje ATM put są nieco droższe od opcji call. Jeśli otworzysz pozycję na dość dalekich do wygaśnięcia opcjach i zamykać będziesz także np. na 20-30 dni przed datą wygaśnięcia to ta różnica się praktycznie zniesie przy sprzedaży (zamknięciu pozycji).
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks

Zazwyczaj jest PUT skew, to prawda, ale w dniu wygaśnięcia on przecież znika, bo opcja będzie miała w sobie wyłącznie wartość wewnętrzną (która może być zerowa w przypadku OTM).
polykaczy-sasiad
Gość niedzielny

polykaczy-sasiad pisze: 30 paź 2024, 16:31 Dzisiaj sprawdziłem możliwość zajęcia pozycji zerokosztowej na QQQ Nov 500 Synthetic. Na pierwszym zrzucie ekranu widać, że wartość QQQ przechodzi przez cenę strike 500 USD. Na drugim zrzucie znajduje się syntetyczna pozycja QQQ z cenami Bid/Ask na poziomie 1.20/1.29 USD. Mimo że kurs akcji przeszedł przez strike 500 USD, pozycja syntetyczna nadal nie była zerokosztowa. Co może powodować taką różnicę w cenie między CALL a PUT?

Zrzut ekranu 2024-10-30 o 15.32.20.png

Zrzut ekranu 2024-10-30 o 15.32.34.png
W warunkach równowagi rynkowej opcja call zawsze będzie droższa od opcji put. Głównymi czynnikami wpływającymi na tę różnicę są stopa wolna od ryzyka oraz czas do wygaśnięcia opcji.

Stopa wolna od ryzyka oraz czas do wygaśnięcia opcji wpływa na wartość obecnej ceny wykonania opcji poprzez proces dyskontowania.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks

To definicja z jakiejś encyklopedii? :) Bo w warunkach prawdziwego świata, to opcja PUT jest zazwyczaj droższa od CALL-a (ceteris paribus), co wynika z większego popytu na te opcje, bo są one stosowane do hedgingu przez instytucje, fundusze i tak dalej; a popyt na opcje wpływa na ich cenę.

Ale w ogóle ta zerokosztowość transakcji przy syntetykach jest przereklamowana i nie wiem, czemu wszyscy się tak upierają, żeby do niej dążyć. Równie dobrze można wybrać tak strike, żeby PUT był leciutko ITM, a CALL leciutko OTM, przez co syntetyk przyniesie nam od razu jakąś premię netto za sprzedaż wartości wewnętrznej (wartość czasu z PUT-a ITM i CALL-a OTM się zniosą, plus minus). Żeby potem zaksięgować tę premię jako zysk, kurs musiałby wzrosnąć powyżej tego strike'a, ale jeśli nie wzrośnie, to i tak finalnie wychodzimy na zero, bo strata na PUT zostanie zniwelowana przez zysk z premii, która wpłynęła pierwotnie za sprzedaż wartości wewnętrznej.

To nie będzie syntetyk, który idealnie 1:1 odda wtedy ruchy pakietu stu akcji kupionych po cenie spot, no bo pojawi się tu lekki skewness w kierunku wzrostów, ale to będą marginalne różnice bez jakiegokolwiek znaczenia w praktyce.
ODPOWIEDZ