Tani dolar w okolicach 3,84 PLN zachęca do kupienia większej ilości USD.
Jak najlepiej przechowywać takiego dolara do czasu potencjalnej promocji na akcje amerykańskie.
Zależy mi na prostocie (np. kupno instrumentu u brokera XTB,IBKR, Firstrade) i płynności.
Czas to 3-12+ miesiące.
Rozaptrywałem
VMFXX Vanguard Federal Money Market Fund Inv (ale nie jest chyba nigdzie już dostępny)
SGOV iShares® 0-3 Month Treasury Bond ETF
Czy to dobry wybór na przetrzymanie USD?
Gdzie zaparkować gotówkę w USD?
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Re: Gdzie zaparkować gotówkę w USD?
Zależy od kwoty, bo jeśli większa suma, to IBKR za samo trzymanie dolarów w gotówce płaci 4.83% (powyżej 10 000 USD). Jak mniejsza kwota, to zostaje ETF UCITS na Treasuries (np. IB01, IBTU), bo sam zakup T-Bills bezpośrednio pewnie wygeneruje większą prowizję niż zysk...
Tak chodzi o wyższą kwotę, zdecydowanie ponad 300k USD.
Rozumiem, że Pana zdaniem dla większej kwoty nie warto szukać czegoś co da te 0,5-1% więcej jak jakiś ETF?
Jaka byłaby w Pana opinii ewentualna alternatywa, która wymagałaby być może jakiś zakupów?
Rozumiem, że Pana zdaniem dla większej kwoty nie warto szukać czegoś co da te 0,5-1% więcej jak jakiś ETF?
Jaka byłaby w Pana opinii ewentualna alternatywa, która wymagałaby być może jakiś zakupów?
- Tomek
- Money talks
Nic na tyle płynnego i bezpiecznego, żeby potem bez ryzyka utraty wartości wycofać środki w miarę szybko, aby skorzystać z potencjalnej korekty na rynku akcji (bo rozumiem, że taki jest cel?). Dlatego polecałbym po prostu kupienie USD i cieszenie się tym zyskiem 4.83% bez jakiegokolwiek ryzyka, za to z możliwością błyskawicznego relokowania tych środków w akcje lub w inne instrumenty, kiedy pojawi się okazja.
Ewentualnie 3-miesięczne obligacje T-Bills, które płacą teraz 5.15%, no ale to już będzie instrument trochę mniej płynny niż gotówka.
Tutaj pisałem i pokazywałem, jak w takie obligacje zainwestować: https://www.tradingforaliving.pl/obliga ... rbowe-usa/
Prostej, bezpiecznej i płynnej alternatywy już nie ma, bo długoterminowe obligacje płacą teraz mniej niż krótkoterminowe. Tam potencjał do zysku jest oczywiście o wiele większy w dłuższym horyzoncie, no ale tu mówimy już o jakiejś formie spekulacji, a nie o rozwiązaniu "na przeczekanie".
PS. Jeśli celem jest przesiedzenie na dolarze i poczekanie na jakąś okazję na akcjach, to już w ogóle idealnym rozwiązaniem byłoby wrzucenie USD na 3-mce w T-Bills i wystawienie opcji PUT na te 3-miesiące na aktywa, które docelowo chcesz kupić po niższej cenie. W ten sposób gotówka pracuje w obligacjach, które jednocześnie są zabezpieczeniem pod wystawione opcje zobowiązujące do ewentualnego zakupu akcji/ETF-ów w przyszłości po niższej cenie. Wtedy do tych 5% z T-Bills powinno jeszcze dojść jakieś 3-4% dodatkowego zysku z premii opcyjnych. No ale to już wymaga trochę więcej wiedzy i pewności siebie.
Ewentualnie 3-miesięczne obligacje T-Bills, które płacą teraz 5.15%, no ale to już będzie instrument trochę mniej płynny niż gotówka.
Tutaj pisałem i pokazywałem, jak w takie obligacje zainwestować: https://www.tradingforaliving.pl/obliga ... rbowe-usa/
Prostej, bezpiecznej i płynnej alternatywy już nie ma, bo długoterminowe obligacje płacą teraz mniej niż krótkoterminowe. Tam potencjał do zysku jest oczywiście o wiele większy w dłuższym horyzoncie, no ale tu mówimy już o jakiejś formie spekulacji, a nie o rozwiązaniu "na przeczekanie".
PS. Jeśli celem jest przesiedzenie na dolarze i poczekanie na jakąś okazję na akcjach, to już w ogóle idealnym rozwiązaniem byłoby wrzucenie USD na 3-mce w T-Bills i wystawienie opcji PUT na te 3-miesiące na aktywa, które docelowo chcesz kupić po niższej cenie. W ten sposób gotówka pracuje w obligacjach, które jednocześnie są zabezpieczeniem pod wystawione opcje zobowiązujące do ewentualnego zakupu akcji/ETF-ów w przyszłości po niższej cenie. Wtedy do tych 5% z T-Bills powinno jeszcze dojść jakieś 3-4% dodatkowego zysku z premii opcyjnych. No ale to już wymaga trochę więcej wiedzy i pewności siebie.
Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedz i dodatkowe materiały do edukacji.
Działam z IBKR :)
Działam z IBKR :)
Podepnę się pod ten wątek z pytaniem.
Czy mógłbyś rozwinąć tą myśl? Czemu taki np. IB01 może być słabym pomysłem jak czekamy na korektę?Nic na tyle płynnego i bezpiecznego, żeby potem bez ryzyka utraty wartości wycofać środki w miarę szybko, aby skorzystać z potencjalnej korekty na rynku akcji (bo rozumiem, że taki jest cel?).
- Tomek
- Money talks
Ale ja nie napisałem, że to słaby pomysł. Sam nawet zasugerowałem IB01 w poście powyżej pisząc, że: "Jak mniejsza kwota, to zostaje ETF UCITS na Treasuries (np. IB01, IBTU), bo sam zakup T-Bills bezpośrednio pewnie wygeneruje większą prowizję niż zysk..."
Mówiąc o braku płynnych i bezpiecznych alternatyw miałem na myśli brak alternatyw poza gotówką i obligacjami (czy to bezpośrednio w formie T-Bills czy ETF).
Mówiąc o braku płynnych i bezpiecznych alternatyw miałem na myśli brak alternatyw poza gotówką i obligacjami (czy to bezpośrednio w formie T-Bills czy ETF).