Bear's food
-
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: In the middle of nowhere
Re: Bear's food
fuck me :)
Ryneczek to się tego nie spodziewał.
Zawrócić to już tylko może koronawirus.
Ryneczek to się tego nie spodziewał.
Zawrócić to już tylko może koronawirus.
Pomyśl o Tajwanie w kontekście wojny o przewagi technologiczne.
https://tygodnik.tvp.pl/54239637/chinsk ... uCyGO73a8E
Rysiu, tych Twoich wpisów z Tweetera nie widać na Forum.
Odpowiem po giełdowemu - stopa zwrotu względem ryzyka wciąż się nie zgadza, wciąż mają więcej do stracenia niż do zyskania. Oczywiście mogę się mylić, ale to w kategoriach ideologicznych - że im nie zależy na planecie, na kasie, na potencjalnym osiągnięciu przewagi za pomocą zwykłych środków (dość oczywista przewaga, nie do zatrzymania), tylko chcą rozpieprzyć cywilizację, bo tak, bo liczy się tu i teraz.janek1234 pisze: ↑30 lis 2021, 17:46 Pomyśl o Tajwanie w kontekście wojny o przewagi technologiczne.
https://tygodnik.tvp.pl/54239637/chinsk ... uCyGO73a8E
Nie ma też chińskiej wizji na krajobraz po wojnie.
@winio, mi się wyświetla.
-
- Forumowy wyga
To był pewniak do szortowania o którym pisałem. Zresztą teraz takich będzie cała masa. Równie dobrze można rzucać tickerami w powietrze i sprawdzić co wypadnie :)
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Brussels
Alez mi dzisiaj Powell zaimponowal. Czyzby sie tusz w drukarce skonczyl? Ciekawe czy rzeczwysicie beda w stanie przyspieszyc tapering i jak bardzo to wplynie na gielde. Ciekawe miesiace przed nami.
-
- Forumowy wyga
Fałszywe wyjście górą ;) ?
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Cos wczoraj nie wypalilo po wynikach salesforce i jak widac algorytmy uznaczy, ze to dobry moment na sprzedaz innych tickerow z grupy cloud/saas applications. Dostalo sie NET :).
Reversion to the mean?
Reversion to the mean?
-
- Forumowy wyga
Jak to mówią don't fight the fed, a fed mówi, że już nie kryje pleców inwestorów :) Nie wiem kto przy zdrowych zmysłach chciałby kupować akcje w tym momencie.
Jak wierzysz w to co mówi FED to zysków życzę xD
-
- Forumowy wyga
-
- Forumowy wyga
Małego longa tu zagrywam i wywaliłem z zyskiem jednego grubego szorta :) Tym razem fałszywe wyjściem dołem, ale mogę się mylić.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Moze byc jakas wieksza lub mniejsza korekta, ale i tak ciagle obowiazuje doktryna TINA (there is no alternative). Jesli nie akcje to co? zloto, krypto a moze obligacje :D.
Natomiast drugi dogmat 'dont fight the fed' moze stracic na znaczeniu jesli fed nie chce juz walczyc (albo chce tyle, ze z inflacja).
Faktem jest, ze growth ostatnio mocno polecialo i kto wie moze wartosci typu p/s ~100 jednak zostana zatkaulizowane w dol.
Natomiast drugi dogmat 'dont fight the fed' moze stracic na znaczeniu jesli fed nie chce juz walczyc (albo chce tyle, ze z inflacja).
Faktem jest, ze growth ostatnio mocno polecialo i kto wie moze wartosci typu p/s ~100 jednak zostana zatkaulizowane w dol.
-
- Forumowy wyga
FED chce walczyć z inflacją więc dont fight the fed, giełda jest skończona, TINA już nie obowiązuje, zobacz gdzie była TINA w 2000 albo 2008.
Moje konto jest teraz bardziej zielone niż choinka na święta :>, ale tego szorta to mogłem nie zamykać... ale zostało trochę innych
Moje konto jest teraz bardziej zielone niż choinka na święta :>, ale tego szorta to mogłem nie zamykać... ale zostało trochę innych
Nie nie nie, do "mocno" to tutaj jeszcze jest spooooooro w dół :)Ostap_Bender pisze: ↑01 gru 2021, 22:01 Faktem jest, ze growth ostatnio mocno polecialo i kto wie moze wartosci typu p/s ~100 jednak zostana zatkaulizowane w dol.
-
- Forumowy wyga
-
- Forumowy wyga
Przypominam - jestem początkującym (po Twojemu to będzie - leszczem), zęby wszystkie mam w komplecie, a do inwestowania używam przede wszystkim długoterminowej strategii GEM (tj. nic wg własnego uznania), nigdy nie gram na spadki. Na Forum w większości siedzę dla przyjemności.RiszardinioBigusDig pisze: ↑01 gru 2021, 20:46Winio Ty to jesteś kozak :) Przypomnij ile lat jesteś na giełdzie ;) bo czasem udzielasz mi rad jakbyś zjadł zęby na inwestycjach ;)
Mimo to uważam, że wiara w to co mówi FED jest... ryzykowna. Politycy (a chyba można ich tak traktować, przynajmniej częściowo) zwykle jedno mówią, a drugie robią - już bardziej bym ufał prostytutce, że jest cnotliwa. Poczekajmy na to, co zrobi FED. Z tego co pamiętam, to już kilka razy mieli ograniczyć tempo skupu i przypomnij mi Rysiu - jako doświadczony inwestor - co z tego wyszło?
PS: Tak, amerykański rynek jest drogi i ma z czego spadać, ale niejeden niedźwiedź dał się już pewnie oskórować shortując Teslę.
-
- Forumowy wyga
Wino ja tylko twierdzę, że lepiej jestem w stanie zinterpretować to co mówi FED ;) i zazwyczaj płota bzdury, które mają uśpić ulice, ale tym razem retoryka się zmieniła i nie jest dobra dla akcji. Przynajmniej do końca roku.
To jest przyszłość
Jak to przestrzegali w biblii bez znaku bestii umieszczonego na ręce lub czole nic nie kupisz ani sprzedasz. Dajcie im jeszcze kilka lat, a plan się wypełni.
To jest przyszłość
Jak to przestrzegali w biblii bez znaku bestii umieszczonego na ręce lub czole nic nie kupisz ani sprzedasz. Dajcie im jeszcze kilka lat, a plan się wypełni.
Ad.1: To już rynek rozsądzi, ja bym uważał. Zauważ, że możesz wpadać w confirmation bias. Tj. jak FED zapowiada coś pozytywnego dla rynku, to wtedy 'plotą bzdury, które mają uśpić ulice', ale jeśli tylko coś bardziej niedźwiedziego, to 'tym razem retoryka się zmieniła i nie jest dobra dla akcji'.RiszardinioBigusDig pisze: ↑02 gru 2021, 09:47 Wino ja tylko twierdzę, że lepiej jestem w stanie zinterpretować to co mówi FED ;) i zazwyczaj płota bzdury, które mają uśpić ulice, ale tym razem retoryka się zmieniła i nie jest dobra dla akcji. Przynajmniej do końca roku.
(...)
Ad.2: Takimi wpisami zrobiłbyś karierę na forum tu: https://independenttrader.pl/ Nie żebym miał coś przeciwko religii, bo sam praktykuję, ale to forum o inwestowaniu.
Żeby nie było - to Twój wątek, więc nie będę Ci tu robił śmietnika, postaram się już za bardzo nie udzielać jeśli chcesz.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Nalezy pamietac (wbrew traderom21 czy tam zerohedge), ze Powell jest technokrata. W 2018 probowal przeciez obnizac bilans FEDu i tak okolo -20% uznali, ze to nienajlepszy pomysl :D.I dodatkowo wyglada na to, ze sa w beznadziejnej, podbramkowej sytuacji - z jednej strony maja wizje trwalego wzrostu inflacji, moze nawet stagflacji co w longterm moze dobic cala gospodarke a z drugiej nie moga sobie pozwolic na zbyt duza podwyzke stop z wiadomych wzgledow.
Czesc akcji moze spadnie jak sie zwiekszy risk free rate, ale jeszcze raz gdzie tu mozna widziec jakis porzadny krach?
Czesc akcji moze spadnie jak sie zwiekszy risk free rate, ale jeszcze raz gdzie tu mozna widziec jakis porzadny krach?
Krachy mają to do siebie, że są nieprzewidywalne. O ewentualnym krachu i jego przyczynach pewnie się dowiemy jak już będziemy -30% na indeksach.Ostap_Bender pisze: ↑02 gru 2021, 15:41 Czesc akcji moze spadnie jak sie zwiekszy risk free rate, ale jeszcze raz gdzie tu mozna widziec jakis porzadny krach?
-
- Forumowy wyga
Dzisiaj zagrałem longa od początku sesji, rynek wyprzedany na 1h większe prawdopodobieństwo odbicia niż dalszych spadków.
Na tym oporze to się chyba nie zatrzymamy ;) i jutro piątunio dzień walki z vixem.
Na tym oporze to się chyba nie zatrzymamy ;) i jutro piątunio dzień walki z vixem.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Wiem wiem Ray, czytalem 'Black Swan' Taleba.
Czajenie sie w gotowce na kolejny krach -30% to tez nie jest opcja (cieakwe co by backtesty powiedzialy na taka strategie wzgledem buy&hold na indexach), bo gdy ten krach nadejdzie to bedziemy zbyt przestraszeni zeby cokolwiek zrobic. Jesli ktos mysli inaczej to niech pokaze co dorzucil do portfela w marcu/kwietniu 2020 :)).
Moin zdaniem decyzje inwestycyjne nalezy podejmowac w oparciu i dostepne na dany moment informacje. I oczywiscie pare tematow pasuje do tego watku:
1. WIdmo kryzysu energetycznego/blackoutu podczas nadchodzacej zimy.
2. Wojna na Ukrainie, lokalny konflikt na naszej granicy.
3. Chinski Lehmann "Evergrande"
4. Chiny vs Taiwan
5. Inflacja wymykajaca sie z pod kontroli, brak reakcji ze strony drukarzy centralnych
6. Niepokoje spoleczne w krajach rozwijajacych sie wywolane wzrastajacymi cenami energi i zywnosci
7. Jakas niespotyka kolejna anomalia pogodowa
8. owy nieznany jeszcze black swan po ktorym wszystko bedzie oczywiste :)).
Czajenie sie w gotowce na kolejny krach -30% to tez nie jest opcja (cieakwe co by backtesty powiedzialy na taka strategie wzgledem buy&hold na indexach), bo gdy ten krach nadejdzie to bedziemy zbyt przestraszeni zeby cokolwiek zrobic. Jesli ktos mysli inaczej to niech pokaze co dorzucil do portfela w marcu/kwietniu 2020 :)).
Moin zdaniem decyzje inwestycyjne nalezy podejmowac w oparciu i dostepne na dany moment informacje. I oczywiscie pare tematow pasuje do tego watku:
1. WIdmo kryzysu energetycznego/blackoutu podczas nadchodzacej zimy.
2. Wojna na Ukrainie, lokalny konflikt na naszej granicy.
3. Chinski Lehmann "Evergrande"
4. Chiny vs Taiwan
5. Inflacja wymykajaca sie z pod kontroli, brak reakcji ze strony drukarzy centralnych
6. Niepokoje spoleczne w krajach rozwijajacych sie wywolane wzrastajacymi cenami energi i zywnosci
7. Jakas niespotyka kolejna anomalia pogodowa
8. owy nieznany jeszcze black swan po ktorym wszystko bedzie oczywiste :)).