Bear's food
Re: Bear's food
O, napiszecie coś więcej? Lubię czytać teorie spiskowe, a nie chcę się przebijać przez fora dla foliarzy :)
Jak ma wyglądać ten cyber-lockdown (i jak się wtedy logować do Lynxa?)
Jak ma wyglądać ten cyber-lockdown (i jak się wtedy logować do Lynxa?)
-
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: In the middle of nowhere
To jest mastermind
Popełnił kilka książek o tym jak widzi świat, które prawdopodobnie są mapą drogową dla działań polityków ze wszystkich krajów :)
Kraje rozwinięte, mam na myśli Europę i USA mają być biednym zadupiem, bez własności prywatnej, samochodów spalinowych, wszelka działalność ma być przeniesiona do świata wirtualnego, cyfrowa waluta powiązana z systemem oceny obywatela. Wszystko w imię walki z nierównościami społecznymi i ociepleniem klimatu :)
Jak czytacie nagłówki wiadomości z całego świata znajdziecie tam popularne slogany typu build back better, w Polsce mamy nowy ład to są wszystko programy, które są inspirowane od zewnątrz. Niech mi ktoś wyjaśni skąd się nagle w Polsce wzięła potrzeba nowego ładu bo to nie była idea oddolna :), a jedyne co to wnosi to ucisk przedsiębiorców i redystrybucją pieniędzy.
Nie tylko ja dostrzegam te cyberataki :)
Popełnił kilka książek o tym jak widzi świat, które prawdopodobnie są mapą drogową dla działań polityków ze wszystkich krajów :)
Kraje rozwinięte, mam na myśli Europę i USA mają być biednym zadupiem, bez własności prywatnej, samochodów spalinowych, wszelka działalność ma być przeniesiona do świata wirtualnego, cyfrowa waluta powiązana z systemem oceny obywatela. Wszystko w imię walki z nierównościami społecznymi i ociepleniem klimatu :)
Jak czytacie nagłówki wiadomości z całego świata znajdziecie tam popularne slogany typu build back better, w Polsce mamy nowy ład to są wszystko programy, które są inspirowane od zewnątrz. Niech mi ktoś wyjaśni skąd się nagle w Polsce wzięła potrzeba nowego ładu bo to nie była idea oddolna :), a jedyne co to wnosi to ucisk przedsiębiorców i redystrybucją pieniędzy.
Nie tylko ja dostrzegam te cyberataki :)
Ale głupek, tak publicznie to napisał żeby wszyscy dzielni ludzie broniący wolności mogli zdążyć stawić opór? Niezły mastermind skoro nie pomyślał, że może tajne plany lepiej realizować w tajemnicy.RiszardinioBigusDig pisze: ↑17 lis 2021, 19:18 Popełnił kilka książek o tym jak widzi świat, które prawdopodobnie są mapą drogową dla działań polityków ze wszystkich krajów :)
Co ciekawe tego cytatu ze zdjęcia pan Schwab prawdopodobnie nigdy nie powiedział, na pewno nie napisał we wzmiankowanej książce (zapraszam do sprawdzenia http://reparti.free.fr/schwab2020.pdf ), a pochodzi on od pewnej duńskiej polityczki, można też przeczytać co miała na myśli:
https://www.reuters.com/article/uk-fact ... SKBN2AP2T0
Nie no, to już słyszałem - nic nowego.
Napisz mi coś o tym cyber-lockdownie, najlepiej ze szczegółami to ocenimy czy się sprawdzi.
No offence, czysta ciekawość.
Napisz mi coś o tym cyber-lockdownie, najlepiej ze szczegółami to ocenimy czy się sprawdzi.
No offence, czysta ciekawość.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Brussels
Schwab albo ktos inny na WEF powiedzial cos w stylu:
pandemia pokazala, ze nie mozna wykluczyc typu zdarzen w przyszlosci. Jak rowniez podobnych w skutkach wydarzen np. cyberataku o zasiegu globalnym ktory polozy krytyczna infrastrukture.
Swoja droga zamierzam jego ksiazke przeczytac zeby sobie wyrobic zdanie ile w tym futurology a ile szurii :))
pandemia pokazala, ze nie mozna wykluczyc typu zdarzen w przyszlosci. Jak rowniez podobnych w skutkach wydarzen np. cyberataku o zasiegu globalnym ktory polozy krytyczna infrastrukture.
Swoja droga zamierzam jego ksiazke przeczytac zeby sobie wyrobic zdanie ile w tym futurology a ile szurii :))
-
- Forumowy wyga
Zostałem już trochę sponiewierany. Za to widzę negatywną dywergencję, małą ilość szortów, słabość pozostałych indeksów.
No to jeszcze nowa pandemia.
https://www.independent.co.uk/news/scie ... 58789.html
No to jeszcze nowa pandemia.
https://www.independent.co.uk/news/scie ... 58789.html
-
- Forumowy wyga
Dziwny zbieg okoliczności :) Fiolki z czarną ospą wardają się byle gdzie. Uważajcie co znajdziecie w swojej lodcówce.
https://www.nbcnews.com/news/us-news/vi ... a-rcna5918
https://www.nbcnews.com/news/us-news/vi ... a-rcna5918
Chciałbym coś w niej znaleźć :D
Swoją drogą skoro już o jedzeniu mowa to moje pytanie brzmi: Rysiu, szortujesz banana?
Swoją drogą skoro już o jedzeniu mowa to moje pytanie brzmi: Rysiu, szortujesz banana?
Ja dla sportu miałem ostatnio short na WIG20, ale dzisiaj zamknąłem bo magicy od kresek piszą o jakichś wsparciach a kolega z funduszu mówił że kilka dużych IPO się nakłada i kapitał może zaraz do 'blue chipów' wrócić. Możliwe że jeszcze trochę spróbuję urwać, ale ogólnie nie lubię naszego głównego indeksu przez ten jego skład bankowo-państwowo-surowcowy
-
- Forumowy wyga
Szortować należy wszystko co na drzewo nie ucieka :) Polska ma tyle negatywnych stron zaczynając od inflacji, potencjalny konflikt z Białorusią, nieodpowiedzialne władze, że zysk do ryzyka jest bardzo mały. Rynek się już o tym zorientował wyprzedając wpierw polskie obligacje, walutę, a teraz rynek akcyjny. Bez powodu z Polski nie zwija się https://www.propertynews.pl/finanse/gol ... 95898.html
Dlatego uważam, że rynek nieruchomości w PL kończy okres hossy. Jak to mówią kto wziął kredyt ze zmiennym oprocentowaniem na nieruchomość przegrał życie.
Trochę się cykałem trzymać vixa w piątek, ale miało to sens :)
Dlatego uważam, że rynek nieruchomości w PL kończy okres hossy. Jak to mówią kto wziął kredyt ze zmiennym oprocentowaniem na nieruchomość przegrał życie.
Trochę się cykałem trzymać vixa w piątek, ale miało to sens :)
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Kto wie, moze kapital spekulacyjny poczuje krew na rynku i ktos duzy zacznie sie na naszym rynku bawic w big shorta :).
-
- Forumowy wyga
Jedyne co trzyma ten rynek to największe spółki technologiczne. Z mniejszych spółek uszło już sporo powietrza. Sytuacja podobna jak w każdej bańce gdy najpierw pękają najsłabsze ogniwa, a potem przychodzi pora na największe spółki.
Inne okładki, które widziałem straszą inflacją więc kontrariańsko będzie deflacja, obligacje znowu będą w cenie. Jeśli posłuchać co mówią do nas ruchy przedstawicieli Fedu to kilku z nich wybiera się na wcześniejszą emeryturę w atmosferze skandalu za handlowanie akcjami, ale chyba też są tacy którzy wiedzą co się święci i uciekają z tonącego statku. Za to na pewno wie co się świeci szef banku centralnego Niemiec, który nie chce stawić czoła temu co nadchodzi Jens Weidman, który w ostatnich słowach ostrzega przed inflacją https://www.reuters.com/business/financ ... 021-10-20/
Z każdej strony słychać ostrzeżenia o przewartościowaniu rynku akcyjnego i nieruchomości. Po czasie te autorytety powiedzą Wam, a nie mówiłem po to, aby się nie wydało, że to wina autorytetów, które promują nadmierne zadłużanie się i kradzież pieniędzy przyszłych pokoleń w imię pompowania giełdy i wzbogacania 1%.
Czeka nas ciekawy 2022. Spowolnienie w Chinach w połączeniu z inflacją, banki centralne będą postawione przed widmem utraty zaufania i dylematem czy walczyć z narastającą inflacją czy pogrzebać światową gospodarkę i giełdę na długie lata. Czy chcą czy nie chcą wybiorą to drugie bo sytuacja je do tego zmusi.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Skad taka pewnosc? Moze po prostu inflacja znacznie powyzej celu bedzie od teraz 'new normal'RiszardinioBigusDig pisze: ↑19 lis 2021, 20:25 Czeka nas ciekawy 2022. Spowolnienie w Chinach w połączeniu z inflacją, banki centralne będą postawione przed widmem utraty zaufania i dylematem czy walczyć z narastającą inflacją czy pogrzebać światową gospodarkę i giełdę na długie lata. Czy chcą czy nie chcą wybiorą to drugie bo sytuacja je do tego zmusi.
-
- Forumowy wyga
Będzie przynajmniej chwilowa deflacja tak to widzę sugerując się nagłówkami w gazetach :>
Sell the news!
Rynki dostały Powella na drugą kadencję. Nie wydaje mi się to czymś niespodziewanym i jest to niezła okazja do realizowania zysków.
Sell the news!
Rynki dostały Powella na drugą kadencję. Nie wydaje mi się to czymś niespodziewanym i jest to niezła okazja do realizowania zysków.
Póki co to deflacja jest na złocie, a nie na akcjach :P
A z tego co wiem to misie na metal są bardzo łase.
A z tego co wiem to misie na metal są bardzo łase.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
No i jest powell. Wzrost rentownosci obligacji, duzy spadek zlota, niewielki spadek na nasdaqu i wzrost sektora finansowego. Czyli czas uwzglednic tapering. Co ciekawe nie ma zadnej euforii na info o przepchnieciu pakietu infrastrukturalnego w piatek.
-
- Stały bywalec
- Tu mieszkam: Dublin
yep. Zasysamy jak tylko jest okazja :D. Chociaz osobiscie wole fizyka. Sztabki lub monety. Ostatnio slyszalem zeby kupowac obraczki :D. Jak bedzie wojna to jak przekupisz zoldaka sztabka? Od razu cie rozwali bo bedzie myslal, ze masz wiecej tego skarbu, a jak masz obraczke i oddasz... to cie pusci, no bo ile mozesz miec obraczek? a ty masz ich 20 w kieszeni :D. Ale to uklon w strone spiskowcow i przewidujacych wiejka wojne w PL. hehehe.
Ale na serio, fizyk to min 10%-15% moich oszczednosci i dokupuje jak tylko moge wiec misie zloto i wszystko co sie swieci lubia.
-
- Forumowy wyga
Big fat ugly bubble
Wykres złota. Z miejscami gdzie były kontrariańskie sygnały kupna. Teraz jest sygnał sprzedażowy, kto trzyma złoto ten jest z tłumem.
Wykres złota. Z miejscami gdzie były kontrariańskie sygnały kupna. Teraz jest sygnał sprzedażowy, kto trzyma złoto ten jest z tłumem.
-
- Forumowy wyga
Australia taka piękna :) Wzorce zapewne zaczerpnięte od pana z wąsikiem. Zmienili tylko obozy pracy na obozy kwarantanny.
-
- Forumowy wyga
Pierwsza godzina handlu to rozgrzani trejderzy, którzy chcą kupować akcyjki. Ostatnia godzina starzy wyjadacze :)
Może Wam się kolor z miodkiem kojarzy :PMisUszatek pisze: ↑22 lis 2021, 21:01 yep. Zasysamy jak tylko jest okazja :D. Chociaz osobiscie wole fizyka. Sztabki lub monety (...) Ale na serio, fizyk to min 10%-15% moich oszczednosci i dokupuje jak tylko moge wiec misie zloto i wszystko co sie swieci lubia.
Okazja to będzie, jak cena spadnie na tyle, że pozamykają kopalnie z uwagi na nieopłacalność produkcji (tak jak było z uranem).
-
- Forumowy wyga
Nie żeby coś, ale co ta wiadomość ma wspólnego z rynkiem?
No, chyba że chcesz się dorobić na oddawaniu albo kupić akcje banków :)
No, chyba że chcesz się dorobić na oddawaniu albo kupić akcje banków :)
-
- Forumowy wyga
Z rynkiem bardzo dużo wspólnego. Zawsze to nowe pole do inwestowania. Jest spółką na szwedzkiej giełdzie o tickerze sperm https://www.ipohub.io/companies/spermosens-ab/32332/ W celach dywersyfikacji pomiędzy złotem, szortami może to też stanowić jakiegoś rodzaju walutę, pomysł na biznes ;)
-
- Stały bywalec
- Tu mieszkam: Dublin
Takie podejscie to tylko spekulacyjnie mozna kupowac. Czas na kupowanie zlota na dolkach minal. Teraz tylko do gory. Poczekaj, az ekonomia sie rozrusza i ta cala kasa ktora siedzi w bankach zostanie przelana do gospodarki. Wtedy prawdziwa inflacja ruszy do gory. Wroca lata 70 z 8-12% prawdzwej inflacji. A co do ceny zlota to poczekaj az dolar sie znowu oslabi do 90 DXY. Na razie zloto dostalo rykoszetem.winio pisze: ↑22 lis 2021, 22:01Może Wam się kolor z miodkiem kojarzy :PMisUszatek pisze: ↑22 lis 2021, 21:01 yep. Zasysamy jak tylko jest okazja :D. Chociaz osobiscie wole fizyka. Sztabki lub monety (...) Ale na serio, fizyk to min 10%-15% moich oszczednosci i dokupuje jak tylko moge wiec misie zloto i wszystko co sie swieci lubia.
Okazja to będzie, jak cena spadnie na tyle, że pozamykają kopalnie z uwagi na nieopłacalność produkcji (tak jak było z uranem).