UK to tez nie wiem jak bedzie. I raczej zadnych ruchow sam nie bede robil.Baldwin pisze: ↑27 paź 2021, 20:03 Po kolei:
co do portów to sytuacja się normuje (w USA) i raczej na pewno to ogarną.
CEO Flexportu regularnie o tym tweetuje, polecam.
Jestem niedźwiedzi w długim terminie, ale nie wiem obecnie jak to przekuć na działania. Imho, stopy muszą być podniesione, bo inaczej kreatywna księgowość nie nadąży z inflacją.
Ta Wielka Brytania to w sumie oczywista sprawa, trzeba się zastanowić, co by tutaj najlepszego wymyślić. Na razie indeks mi tylko przychodzi do głowy, tendencja spadkowa na wybranych spółkach, które obserwuję, już jest, więc może to musztarda po obiedzie?
SP500 pójdzie w trend boczny, raz górka, raz dołek, ale będzie stabilnie. Imho.
Jedyny krach widzę jeszcze w tym Evergrande, ale chyba za cicho o tym, żeby to miało wystąpić.
Chiny raczej uratują deweloperów, bo okazuje się, że powiązania z prowincjami są na tyle mocne, by centrala tego nie wykorzystała celem wzmocnienia władzy, więc będzie straszonko, ale rozejdzie się po kościach, jak tylko centrala uzyska(-ła?) swoje warunki.
Mam calle na złoto, ale nie wchodzą za bardzo. ;-) Znaczy się, postaram się już nigdy więcej nie grać na inny instrument niż KL, bo przy KL to bym zarobił.
Lit przedwcześnie sprzedałem, ale na plus, teraz już nie wejdę, bo to już takie fifty-fifty, więc może to argument za spadkiem. ;-)
Obligacjami w ogóle się zajmuję, mam triggery, które dają mi sygnał czy jakiś ruch na akcjach może być i tyle. Przy okazji sobie zawsze powtarzam, że nauczę się w końcu zarabiać na obligacjach, ale ciągle coś mocniej przykuwa uwagę.
SP500 przewiduje mala korekte teraz bo wszyscy sie boja tych zerwanych lancuchow dostaw. Jak sweita wypadna dobrze to bedzie up to the sky. I nowe szczyty. Co do TLT to wlasnie zaczal swoj kurs do 150. Dzis 1.8% jutro moze powtorka a do konca tygodnia moze 153-155? Zobaczymy. Pozniej przewiduje odrocenie tredu i zjazd do 130-120 i podniesienie oprocentowania. Wtedy cos dokupie.
Chiny sa nieprzewidywalne, nie wiadomo co zrobia z developerka. Moze dla przykladu pozwola jednemu malemu upasc a reszte uratuja? Jak developerka padnie to my problem bo to 40% PKB chinskiego. A zeby odwrocic uwage spoleczenstwa moga jakas wojenke o Tajwan zapodac zeby tylko sie wladzy upieklo. Moze byc roznie.
KL to idealna spolka byla, Niestety bedzie laczenie z inna. Pozwolila dobrze zarobic. Niestety bedzie przejecie. Mysle ze dlugo terminowo to w fizyka warto teraz. A z gieldy to ciezko cos obstawiac.
Lit to dla mnie nowosc i zamierzam pochylic sie nad tematem.
Obligacje daja szybsze sygnaly niz gielda i w razie krachu jak ma sie pozycje to wychodzi sie fajnie. Polecam popatrzyc na 2001, 2008,2020... TLT wystrelilo jak rakieta. Mozna bylo dobrze zarobic.