Portfel tylko opcyjny - jaki zysk średnioroczny?
Portfel tylko opcyjny - jaki zysk średnioroczny?
Witam
Kiedyś Tomek na rożnych wykładach i na UI mówił ze długim terminie zysk z portfela to 10-12% to już jest dobrze. Jeśli ktoś będzie miał 20% to już jest mistrzostwo świata. Rozumiem ze założenie jest dla portfela złożonego w tylko akcji.
A na jakich wyników należny spodziewać się jeśli chcemy posługiwać samym opcjami ? Tak samo jak w akcjach?
Dzieki
Michał
Kiedyś Tomek na rożnych wykładach i na UI mówił ze długim terminie zysk z portfela to 10-12% to już jest dobrze. Jeśli ktoś będzie miał 20% to już jest mistrzostwo świata. Rozumiem ze założenie jest dla portfela złożonego w tylko akcji.
A na jakich wyników należny spodziewać się jeśli chcemy posługiwać samym opcjami ? Tak samo jak w akcjach?
Dzieki
Michał
Re: Portfel tylko opcyjny - jaki zysk średnioroczny?
Pasywny portfel akcyjny (akcje amerykańskie z indeksu S&P500) od 2001 roku do teraz dawał średniorocznie ok 8% zysku, więc każda wartość powyżej tego oznacza, że jesteś lepszy niż rynek. Co ciekawe, gdzieś czytałem że rynek dawał co prawda 8%, ale przeciętny inwestor zarabiał ... 2% :-) Z tego wniosek, że jak się na inwestowaniu nie znasz, to najlepsze efekty daje inwestowanie pasywne.
Jeśli chodzi o opcje, to tu już niestety jest bardziej skomplikowana sprawa. Istnieje tak wiele strategii, różnych wariantów i parametrów, że nie da się chyba określić żadnego średniego zwrotu. Są tacy którzy potrafią podwoić kapitał w rok, a są tacy którzy potrafią wszystko stracić.
Mi od początku roku udało się przebić 30% zysku wystawiając głównie strangle. Ale czy wynik będzie powtarzalny, to już czas pokaże
Jeśli chodzi o opcje, to tu już niestety jest bardziej skomplikowana sprawa. Istnieje tak wiele strategii, różnych wariantów i parametrów, że nie da się chyba określić żadnego średniego zwrotu. Są tacy którzy potrafią podwoić kapitał w rok, a są tacy którzy potrafią wszystko stracić.
Mi od początku roku udało się przebić 30% zysku wystawiając głównie strangle. Ale czy wynik będzie powtarzalny, to już czas pokaże
Dzięki za odpowiedz.kuba pisze: ↑02 sie 2021, 17:07 Pasywny portfel akcyjny (akcje amerykańskie z indeksu S&P500) od 2001 roku do teraz dawał średniorocznie ok 8% zysku, więc każda wartość powyżej tego oznacza, że jesteś lepszy niż rynek. Co ciekawe, gdzieś czytałem że rynek dawał co prawda 8%, ale przeciętny inwestor zarabiał ... 2% :-) Z tego wniosek, że jak się na inwestowaniu nie znasz, to najlepsze efekty daje inwestowanie pasywne.
Tak zdaje sobie sprawę ze w opcjach jest troche więcej strategii ale chodzi mi ile o właśnie wyniki żeby mieć jakieś porównanie czy celem jest słynne już 8% czy raczej to np 40%
Moim zdaniem, żeby zabawa w opcje miała jakieś sens, to chyba trzeba celować w nieco więcej niż 8%. Bo to jednak wymaga sporo więcej czasu niż kupienie ETFa raz na kwartał
Ja celuje w min. 20% rocznie, chociaż wiadomo że jak będzie więcej to nie będę narzekał ;)
Ja celuje w min. 20% rocznie, chociaż wiadomo że jak będzie więcej to nie będę narzekał ;)
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Brussels
Jaka dokladnie strategie opcyjna chcesz zastosowac?
Zakup leapow za caly kapital oznacza tyle, ze mozesz stracic caly kapital jesli np. rynek sie obsunie albo pojdzie w bok.
Plusem inwestowania pasywnego na ETFach jest magia procentu skladanego. W przypadku zagran opcyjnych bedziesz co roku oddawac 19% zysku jako podatek.
Zakup leapow za caly kapital oznacza tyle, ze mozesz stracic caly kapital jesli np. rynek sie obsunie albo pojdzie w bok.
Plusem inwestowania pasywnego na ETFach jest magia procentu skladanego. W przypadku zagran opcyjnych bedziesz co roku oddawac 19% zysku jako podatek.
Masz racje w obu przypadkach ale zakładając ze będą to sprzedaż PUT dla premii.Ostap_Bender pisze: ↑02 sie 2021, 18:35 Jaka dokladnie strategie opcyjna chcesz zastosowac?
Wiesz dlatego zadałem pytanie bo o akcjach to można usłyszeć na każdym rogu a opcje to jedna temat niszowy
TomekiMisiek pisze: ↑02 sie 2021, 19:02Masz racje w obu przypadkach ale zakładając ze będą to sprzedaż PUT dla premii.Ostap_Bender pisze: ↑02 sie 2021, 18:35 Jaka dokladnie strategie opcyjna chcesz zastosowac?
Wiesz dlatego zadałem pytanie bo o akcjach to można usłyszeć na każdym rogu a opcje to jedna temat niszowy
A moze Ty jakieś swoje 3 grosze to tego wątku dodasz ?
Dzieki
Michal
30-40% w tyle powinno się celować, mówię o strategiach kredytowych.
Pytanie jeszcze jaki masz przy okazji % szansy na wyzerowanie portfela...
Był tu taki jeden co liczył sobie % składany z lewara 1:100 na forexie, ale już go z nami nie ma.
Był tu taki jeden co liczył sobie % składany z lewara 1:100 na forexie, ale już go z nami nie ma.
szanse na wyzerowanie masz zawsze, dlatego trzeba rozsądnie korzystać z margina. Druga sprawa jak porównujesz opcje do forexu to chyba nie masz pojąca o czym piszesz.
Hej
mi udało się w ostatnim miesiącu zrobić prawie 10%, wystawiając głównie PUT-y, czasem Calle, i czasem Strangle, no i jak rynek idzie w drugą stronę to roluję...zobaczymy jak będzie dalej, bo im dalej w las, tym apetyt rośnie aby jeszcze więcej i jeszcze więcej itd, ale trzeba się stopować i trzymać strategii, bo jak Cię poniesie i zaryzykujesz bardziej, to niestety możesz stracić i wtedy wyparuje Ci cały zysk, na który tak długo pracowałeś...więc lepiej zarobić ciut mniej ale iść do przodu, no i wiadomo im większy kapitał,tym większy snowball i coraz więcej hajsu wpływa ;)
mi udało się w ostatnim miesiącu zrobić prawie 10%, wystawiając głównie PUT-y, czasem Calle, i czasem Strangle, no i jak rynek idzie w drugą stronę to roluję...zobaczymy jak będzie dalej, bo im dalej w las, tym apetyt rośnie aby jeszcze więcej i jeszcze więcej itd, ale trzeba się stopować i trzymać strategii, bo jak Cię poniesie i zaryzykujesz bardziej, to niestety możesz stracić i wtedy wyparuje Ci cały zysk, na który tak długo pracowałeś...więc lepiej zarobić ciut mniej ale iść do przodu, no i wiadomo im większy kapitał,tym większy snowball i coraz więcej hajsu wpływa ;)
-
- Tu mieszkam: Polska
Mnie najwięcej udało się zrobić 2,5% na miesiąc. Zwykle jest to ok 1,5 - 2% . Ale jest to systematyczne i bardzo bezpieczne. Wystawiam puty na akcje które mogę mieć w portfelu, jak jestem przypisany wystawiam calle. I tak w kółko.
Czyli mozna liczyc rocznie okolo 18-24% ale tak jak pisałeś w bardzo bezpiecznym styluAleksander pisze: ↑09 wrz 2021, 13:04 Mnie najwięcej udało się zrobić 2,5% na miesiąc. Zwykle jest to ok 1,5 - 2% . Ale jest to systematyczne i bardzo bezpieczne. Wystawiam puty na akcje które mogę mieć w portfelu, jak jestem przypisany wystawiam calle. I tak w kółko.
ja od niecałych dwóch miesięcy wystawiam opcje PUT z 7 dniowym terminem wygasania i staram się aby zysk wynosił 1-2% (bliżej 2%) za ten okres. Póki co się sprawdza, czasem roluję na kolejny tydzień wtedy zysk jest mniejszy. Warunek jest taki że akcje muszą być w wyraźnym trendzie wzrostowym i muszą być to papiery które bez problemu jestem w stanie objąć i trzymać w portfelu. Transakcje zwykle są dokonywane w piątek.
Jak pisałem działam w ten sposób dopiero od kilku tygodni więc nie przesądzam że tak krótki interwał sprawdzi się w długim okresie.
Jak pisałem działam w ten sposób dopiero od kilku tygodni więc nie przesądzam że tak krótki interwał sprawdzi się w długim okresie.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Brussels
Ocena strategii tradingowej po paru miesiacach czy tygodniach stosowania jest niemiarodajne, poza tym mowimy o 'nienormalnym' postpandemicznym 2021 gdzie wszystko idzie w gore przy minimalnej zmiennosci.
Zrobcie sobie jakies backtesty na danych z ostatnich paru lat (uwzgledniajac marzec 2020, slaby 2018 itd) i sprawdzcie czy przypadkiem ta pewna i bezpieczna strategia nie ma duzego negatywnego skew ktore moze wymazac wyniki z poprzednich dobrych okresow.
Zrobcie sobie jakies backtesty na danych z ostatnich paru lat (uwzgledniajac marzec 2020, slaby 2018 itd) i sprawdzcie czy przypadkiem ta pewna i bezpieczna strategia nie ma duzego negatywnego skew ktore moze wymazac wyniki z poprzednich dobrych okresow.
Dlatego pytałem na jaki średnioroczny wynik można liczyć i czy ktoś ma doświadczenia np z 5 latOstap_Bender pisze: ↑09 wrz 2021, 20:42 Ocena strategii tradingowej po paru miesiacach czy tygodniach stosowania jest niemiarodajne, poza tym mowimy o 'nienormalnym' postpandemicznym 2021 gdzie wszystko idzie w gore przy minimalnej zmiennosci.
Zanim zacząłem sprzedawać opcje, to prowadziłem sobie symulacje w excel. Wychodziło mi, że w okresie byka... lepiej po prostu kupić SPY i trzymać. Bo więcej się zyskiwało na wzroście wartości niż wystawianiu putów i call w kółko.
Myślę, że opcje mogą dawać dobrą premię jeżeli naprawdę chcesz sprzedać jakieś akcje. Sprzedać. Bo kupić to już niekonieczne jeżeli chcesz szybko wskoczyć na akcję.
Np. mam META kupione po średnio $327. Chcę się jej pozbyć już, wystawiam CALL na 330 i zgarniam co miesiąc 300 dolarów. Obniżając średnią cenę zakupu. Śpię spokojnie, nie stresuję. Piękne.
Szukałem informacji. Można zarobić te 15-20% rocznie w strategiach nastawionych na handel opcjami. Natomiast wiąże się to z ryzykiem, że jak nieumiejętnie będzie się tym zarządzać lub będzie się miało pecha, to zysk się zresetuje. Wygrywają Ci, którzy po takiej stracie nie poddali się, tylko odrabiali.
W Internecie wiele osób deklaruje, że żyje z tego handlu. Więc da się.
Myślę, że opcje mogą dawać dobrą premię jeżeli naprawdę chcesz sprzedać jakieś akcje. Sprzedać. Bo kupić to już niekonieczne jeżeli chcesz szybko wskoczyć na akcję.
Np. mam META kupione po średnio $327. Chcę się jej pozbyć już, wystawiam CALL na 330 i zgarniam co miesiąc 300 dolarów. Obniżając średnią cenę zakupu. Śpię spokojnie, nie stresuję. Piękne.
Szukałem informacji. Można zarobić te 15-20% rocznie w strategiach nastawionych na handel opcjami. Natomiast wiąże się to z ryzykiem, że jak nieumiejętnie będzie się tym zarządzać lub będzie się miało pecha, to zysk się zresetuje. Wygrywają Ci, którzy po takiej stracie nie poddali się, tylko odrabiali.
W Internecie wiele osób deklaruje, że żyje z tego handlu. Więc da się.