Tylu analityków i prawie każdy bez pojęcia.
TAL spadał tydzień w tydzień od lutego i żaden z tych analityków nie miał bladego pojęcia dlaczego? W sensie rynek wiedział, ale analitycy już nie? Czyli analitycy nie dysponują żadnymi sensownymi informacjami.
I czepiałem się! Jak FT wysmarował pierwszy artykuł o nieprawidłowościach w Wirecardzie to wszyscy analitycy powinni z miejsca wiedzieć co się święci. Było sporo czasu na sprawdzenie czy jest ryzyko czy nie. Ja się trzymałem od tego z daleka, mimo "świetnych" fundamentów, a nie mam praktycznie żadnego dostępu do większości informacji, które mają analitycy. Komedia:
A dziękuję za te $7.6, które pojawiło się dzisiaj :). Pytam gdzie był chociaż jeden analityk z mózgiem te 2 miesiące temu. Nie było takiego.
@Tomek, korzystając z okazji, że się włączyłeś do dyskusji w tym wątku - mógłbyś się odnieść do spółek chińskich ogólnie, osobiście mam na myśli ETF KWEB. Czy nie jest tak, że inwestorzy panikują na myśl wszystkiego, co ma jakiś związek z Chinami i wyprzedają nawet "dobre" spółki, w obawie przed niespodziewanymi regulacjami partii? Zaintrygowała mnie dzisiejsza postawa KWEB. ETF-a, który w swojej przeszło 8-letniej historii średnio miesięcznie notował STD w okolicach 7,75%, w ciągu jednego dnia leci -8%? Poczytałem o rzeźni w branży edukacyjnej (TAL/EDU), ale co się dzieje, że wszystko co chińskie leci pionowo w dół?Tomek pisze: ↑23 lip 2021, 17:15 Ty no, ale nie ma się co czepiać analityków, że dają wysokie PT dla mega przyszłościowej branży w mega przyszłościowej gospodarce, a potem ni z tego ni z owego przychodzi partia i jednym dekretem zabija całą tę branżę. Takich rzeczy nie da się przewidzieć. To tak, jakbyś czepiał się tego, że analitycy dawali Wirecardowi dobre rekomendacje, a potem okazało się, że dane finansowe, na których bazowali ustalając PT, były totalną ściemą, po czym kurs zanurkował w okolice zera. To się zdarza, że price targety totalnie rozmijają się potem z zachowaniem ceny, ale raczej są to wyjątki niż reguła.
Te kretyńskie decyzje chińskiej partii o powstrzymaniu w ostatnich chwili IPO Anta, o dociśnięciu spółek technologicznych czy o praktycznie zablokowaniu prywatnej edukacji w Chinach były zaskoczeniem dla wszystkich.
Zgadzam się natomiast, że analitycy jako całość powinni reagować na takie rzeczy szybciej i bardziej zdecydowanie. Oni natomiast mają tendencję do tego, że bagatelizują sygnały negatywne i wyolbrzymiają pozytywne, no ale tak to już jest i trzeba brać na to poprawkę.
PS. Na tym zrzucie, który wkleiłeś, sam widzisz, jaki jest rozstrzał w price targetach (od 80$ do 7.60$). Nie dziwne więc, że jak wyciągniesz z tego zwykłą średnią arytmetyczną, to konsensus wychodzi bzdurny i nie ma prawa się ziścić.
Z miesiac temu powiedzialbym ze to juz peak-panic ale od tego czasu z -15% na chinskim Tech ;-). Takie zycie. Jesli rynek zaklada ze wszystkie spolki skoncza jak TAL i EDU to faktycznie powinny spasc do zera, ale wystarczy spojrzec jakimi kwotami zostaly do tej pory ukarane Alibaba, Meituan i wyglada to na nic wiecej jak straszenie palcem.
Tomek pisze: ↑26 lip 2021, 13:16
Tam sa dobre spółki w tym KWEB-ie, a chyba nikt nie spodziewa się, ze usługi online w Chinach będą się cofać. Za duży niezagospodarowany rynek tam jeszcze jest, ludzie ciągle migrują do miast, kupują swój pierwszy telefon etc. W rozwiniętych krajach taka dynamika wzrostu jest już niemożliwa, a poza miastami Chiny ciągle w dużej mierze sa jeszcze offline, no ale to się błyskawicznie zmienia.
Tak warto mieć jakąś część portfela, ale mówisz niedługo, nie żartuj jeszcze im sporo brakuje. Co to znaczy niedługo, bo na dzień dzisiejszy jesteśmy na rynkach około 20 lat (taka przeciętna osoba), więc niedługo to chyba 3 lata, nie ma szans, żeby Chiny dogoniły w najbliższych latach Stany. Wystarczy spojrzeć, na wielkość i ilość firm.
Tomku, a może dodać do forum możliwość oceny postu (np. łapka w górę, łapka w dół), bo chętnie bym Cię teraz nagrodził za celną ripostę :)Tomek pisze: ↑23 lip 2021, 16:10 Jakbyśmy sobie policzyli kwadraciki na tym drugim wykresie, to okaże sie, ze jest ich dwanaście. Gdybyśmy dalej liczyli, w ilu z nich cena goniła price target, to wyjdzie nam, ze w jedenastu. Łatwo obliczyć zatem, ze tylko w jednym przypadku na dwanaście to PT był obniżany po spadku ceny. Jeszcze inaczej - przez 11/12 czasu PT okazuje się statystycznie istotnym wskaźnikiem, co oznacza, ze mimo wszystko istnieje większe prawdopodobieństwo, ze to cena bedzie goniła PT niż odwrotnie.