Poniżej oczekiwań Sentyment. Brakuje teraz zaskakujących spadków EPSów za 2Q2018, które przyjdą... za 2Q2018 :)
US Univ. of Michigan Consumer Sentiment May F: 98.0 (est 98.8; prev 98.8)
US Univ. of Michigan Consumer Sentiment May F: 98.0 (est 98.8; prev 98.8)
Jedno wynika z drugiego...Tomek pisze:Ale ta ropa nie leci z uwagi na jakieś dane gospodarcze, LIBOR, ceny złota, ani nawet opady deszczu, tylko dlatego, że wczoraj Arabia Saudyjska dogadała się z Rosją, że będą luzować limity wydobycia i zawczasu uzupełnią pustkę po Wenezueli i Iranie. Wydaje mi się, że za bardzo to wszystko upraszczacie sprowadzając całą gospodarkę, giełdę i notowania aktywów do prostych zależności, że jak X to Y. Gdyby to było takie proste, to wystarczyło by puścić w ruch algorytm, który działa na zasadzie warunku, że jak dolar spada, to trzeba kupić ropę itd. W ten sposób można by stworzyć sobie finansowe perpetum mobile. Tylko problem w tym, że do tej pory jakoś nikomu się to nie udało :)
Może o ATLAS chodzi http://atlas.cid.harvard.edu/explore/?c ... &year=2016 - bardzo fajnie wizualizują dane, polecam.sebo pisze:Na inne stronie można też sprawdzić co dany kraj importuje a co exportuje.
:)eleste pisze:jasna sprawa, z tym że uważam, że rynki lubią psychologiczne poziomy - w tym wypadku wti -70. Wczesniej był ponowiony szczyt na 66-66,5. Teraz ponawia szczyt na 69,50. Obserwuję jak się zachowa w tym przedziale 69,50-70. Ja generalnie nie mam problemu z tym, że nie wchodzę na szczycie/dołku. Mój problem na wielu aktywach (nad którym pracuję nad sobą) to za wczesna realizacja zysków.Greg pisze: Ropa spada ostatnia, ale w takim tempie, że nie zdążysz jej nawet przeshortować...
:) Dzięki Greg za te wszystkie komentarze o ropie. Wszedłem w to dwt jak pisałem kilka dni temu i w dużej mierze dzięki tobie teraz się udało praktycznie w szczyt. Stracić już nie stracę bo teraz będzie już stóp loss kroczył jeśli dalej crude będzie zjezdzalGreg pisze::)eleste pisze:jasna sprawa, z tym że uważam, że rynki lubią psychologiczne poziomy - w tym wypadku wti -70. Wczesniej był ponowiony szczyt na 66-66,5. Teraz ponawia szczyt na 69,50. Obserwuję jak się zachowa w tym przedziale 69,50-70. Ja generalnie nie mam problemu z tym, że nie wchodzę na szczycie/dołku. Mój problem na wielu aktywach (nad którym pracuję nad sobą) to za wczesna realizacja zysków.Greg pisze: Ropa spada ostatnia, ale w takim tempie, że nie zdążysz jej nawet przeshortować...
-4%... XOP -4.5% ...
Teraz coraz bardziej czerwone dane zaczną wychodzić a ropa spada w 4M o 50-70%... Zobaczymy czy tak będzie...