Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Nie mam pojęcia, pewnie trochę tego trochę tego trochę tamtego....
10Y=2.90%
Wydrenowali już płynność z kontraktów, więc szybko mogą zwalić rynek i tak z -5%, widać, że -2% czy -3% nie zadzaiałały na inwestorów. Tak jak dyskutowaliśmy teraz muszą grubo nas postraszyć i potrząsnąć drzewkiem, żeby gruszki w końcu spadły. Setup wydaje się w tej chwilii wręcz idealny.
To co się teraz dzieje to :
10Y=2.90%
Wydrenowali już płynność z kontraktów, więc szybko mogą zwalić rynek i tak z -5%, widać, że -2% czy -3% nie zadzaiałały na inwestorów. Tak jak dyskutowaliśmy teraz muszą grubo nas postraszyć i potrząsnąć drzewkiem, żeby gruszki w końcu spadły. Setup wydaje się w tej chwilii wręcz idealny.
To co się teraz dzieje to :
Greg, myślisz że kupno opcji put na wig20 mnożnik 10 z terminem wykonania w grudniu 2018 i ceną wykonania 2500 pkt to dobry pomysł?
Jak po tej korekcie co teraz mamy (znaczy do góry), opcje PUT będą tanie, to w/g mnie do Grudnia czekać nie trzeba będzie z ich terminem wykonania. Może ten tydzień nawet uśpią czujność, rynek będzie pływał sobie prawie na 0%...
Na razie jeszcze trudno wyczuć czy ten 2890pkt na SP500 czy coś takiego to był top czy pójdziemy wyżej. Na razie przy tym układzie co jest - tak to był top. Wszystko w rękach 10Y i tego jak inwestorzy się wystraszą następnego tąpnięcia.
Na pewno to nie jest koniec spadków.
Cash to asset teraz, nie akcje...
Na razie jeszcze trudno wyczuć czy ten 2890pkt na SP500 czy coś takiego to był top czy pójdziemy wyżej. Na razie przy tym układzie co jest - tak to był top. Wszystko w rękach 10Y i tego jak inwestorzy się wystraszą następnego tąpnięcia.
Na pewno to nie jest koniec spadków.
Cash to asset teraz, nie akcje...
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Ktoś planuje przyłączyć się do Raya Dalio w szortowaniu głównie europejskich banków :) ? Wydarzenie pod które toczy się gra to z dużym prawdopodobieństwem wybory we Włoszech zaplanowane na 3 marca. Dzięki temu mielibyśmy nieoczekiwane wybicie na dolarze połączone ze wzrostem cen złota.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ion-stocks
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ion-stocks
Ten wątek się czyta jak najlepszej klasy Thriller. A greg powinien spróbować swoich sił jako pisarz :-)
Rozumiem, że wg. większości będzie kryzys bo rentowności obligacji są za wysokie, a dług jeszcze większy. Trump chce popychać wózek z gospodarką (za cenę dalszego zadłużania) mimo, że ta już pędzi. FED może zrobić nowy QE by obniżyć yield obligacji, ale to może popchnąć jeszcze bardziej inflację do góry. Myślę jednak, że FED tak czy inaczej będzie skupować po cichu obligacje US by osiągnęły akceptowalny poziom (co jeśli Chiny zaczną sprzedawać?)
Tak czy inaczej, podobają mi się dzisiejsze rentowności obligacji 10Y amerykańskich i chciałbym w nie zainwestować. Czy powinienem kupić UST ETFa i mam zagwarantowane 2.8% na 10 lat?
Rozumiem, że wg. większości będzie kryzys bo rentowności obligacji są za wysokie, a dług jeszcze większy. Trump chce popychać wózek z gospodarką (za cenę dalszego zadłużania) mimo, że ta już pędzi. FED może zrobić nowy QE by obniżyć yield obligacji, ale to może popchnąć jeszcze bardziej inflację do góry. Myślę jednak, że FED tak czy inaczej będzie skupować po cichu obligacje US by osiągnęły akceptowalny poziom (co jeśli Chiny zaczną sprzedawać?)
Tak czy inaczej, podobają mi się dzisiejsze rentowności obligacji 10Y amerykańskich i chciałbym w nie zainwestować. Czy powinienem kupić UST ETFa i mam zagwarantowane 2.8% na 10 lat?
#Patience ...
Dużo gadać nie trzeba 10Y=2.87% i rosną ... pewnie póki co ludzi kupili Buy-The-Dip trochę kasy na ShortVIXa doszło i euforia :) Nuda póki co ...
Obligacji nie kupujesz po to, żeby na 10Y mieć 2.8%, tylko po to, że jak się umocnią to zarobisz na nich od razu z 10-20% i można sprzedać...Zenek pisze:Tak czy inaczej, podobają mi się dzisiejsze rentowności obligacji 10Y amerykańskich i chciałbym w nie zainwestować. Czy powinienem kupić UST ETFa i mam zagwarantowane 2.8% na 10 lat?
Dużo gadać nie trzeba 10Y=2.87% i rosną ... pewnie póki co ludzi kupili Buy-The-Dip trochę kasy na ShortVIXa doszło i euforia :) Nuda póki co ...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2018, 15:47 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Jedyna możliwość, żeby mieć zagwarantowane 2.8% to kupić odpowiednie obligacje z rynku pierwotnego/wtórnego, czekać do wygaśnięcia i nie przejmować się ich wyceną na rynku wtórnym. Natomiast ETF w swojej wycenie uwzględnia rynek, więc jeśli rentowność UST wzrośnie to ich cena spadnie (i to dużo więcej - jeśli rentowność wzrośnie np. do 3% to lepiej kupić z rynku pierwotnego niż 2.8% z wtórnego. A z 2.8% będziemy się męczyć przez 10-20 lat, dlatego drobne zmiany w rentowności powodują duże wahania w ich wycenie, o których pisze Greg).
Dodatkowo, ETF UST działa z dźwignią (łatwo zauważyć ponieważ zawiera w nazwie Ultra).
Dodatkowo, ETF UST działa z dźwignią (łatwo zauważyć ponieważ zawiera w nazwie Ultra).
No to VIX zaczyna rosnąć. Zobaczymy co dalej :)
Rynek bezpieczenie zaczyna się przesuwać w obligacje ... Coś tu nam zaskakuje
Rynek bezpieczenie zaczyna się przesuwać w obligacje ... Coś tu nam zaskakuje
No to lecim do bezpiecznych obligacji :)
Witam,to co to oznacza dla akcji,złota? Spadki?
Nuda ... 10Y=2.84% ktoś coś tam kupił z obligacji, VIX się podnosi, jakiś impuls potrzebny. Można iść na kawe :) Korekta na złocie i ropie przed następną falą spadków. Nadal obstawiam 1250$ gold i 50-55$ crude. Gigantyczne pozytywne stopy procentowe są super bearish dla złota... Odbiło od technicznych poziomów, ale ... eeeeee, nic nadzwyczajnego. Na złocie z 1335$, ropa max 62$ może odbić...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2018, 16:54 przez Greg, łącznie zmieniany 2 razy.
Zobaczcie jakie dziwne jest zachowanie ludzi na gieldzie.
Ostatnio przy tych poziomach obligo byla panika i wyprzedaz a dzis kupuja BTFD.
Musza ich dzis lub jutro ukarac.
Koncowka moze byc dzis ciekawa.
Pewnie po ogloszeniu planu Trumpa spuszcza mu gielde w dol.
I wytłumacza to tym ze ludzie sie przestraszyli duzych wydatkow i inflacji.
I tak w kolko cos beda mowic zeby podtrzymywac w ludziach nadzieje.
Przy pierwszym wiekszym sell-off zwalili na maszyny i algorytmy.
Przy drugim na handlarzy VIXem
Co nastepne?
Co nastepne?
Trump już chyba swój plan pokazał i raczej rozczarował. Obligacje są wysoko (yields) ale inflacja i jej projekcja także. Nie sądzę aby giełda miała się drastycznie zwalić bo jak zacznie spadać to akcje zostaną zebrane przez instytucje (ETF/Hedge Funds). Dlaczego? Bo firmy generując mnóstwo dodatkowej gotówki z tytułu obniżki podatków, w takim wypadku przekażą kasę na buy-back.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Wydaje mi się, że środa będzie istotnym dniem dla dolara. Pytanie, pewnie najbardziej do Grega masz jakieś typy odnośnie CPI, PPI ?
GDXJ +4% bo na GDXJ to chyba 90% całego ETFu na krótko była sprzedana i teraz shorty robią covering podbijające cenę GDXJ gdzieś akurat na linii trendu, dając złudne wrażenie, że trend się zmienił...Kris pisze:Greg. Wytłumacz mi dolar spada złoto rośnie ropa rośnie o co chodzi ? To mi wygląda jakby złoto miało dobić do 1375 a dolar spaść poniżej 3,30. GDXJ + 4 % no nie źle.
Tak dolar spada, złoto rośnie, ropa rośnie. Nie należy się tu doszukiwać żadnej analalogii, ropa jest w trendzie spadkowym, coraz więcej rig countów coraz większe wydobycie, tylko chyba wojna jest w stanie to zaburzyć się wydaje.
Świetne rozumowanie Bartek - Gratuluje! - zgadzam się w 100% ;) Jak zwykle pewnie ostatnie 2h mogą być ciekawe :Bartek pisze:Zobaczcie jakie dziwne jest zachowanie ludzi na gieldzie.
Co nastepne?
Tu nasze SQQQ oparło się o MA50, teraz siedzi, albo w jedną albo w drugą, pewnie stopy na 19.40$ można ustawić w razie czego :
Ale obligacje znowu niestety tracą :
Ponieważ ropa zrobiła run ostatnio (wraz z innymi surowcami), więc pewnie PPI i CPI będą wyższe, więc reakacja będzie - szykuje się więcej podwyżek stóp procentowych.Ryszard Wielkouch pisze:Wydaje mi się, że środa będzie istotnym dniem dla dolara. Pytanie, pewnie najbardziej do Grega masz jakieś typy odnośnie CPI, PPI ?
week.png