Kris pisze:Greg. Wytłumacz mi dolar spada złoto rośnie ropa rośnie o co chodzi ? To mi wygląda jakby złoto miało dobić do 1375 a dolar spaść poniżej 3,30. GDXJ + 4 % no nie źle.
GDXJ +4% bo na GDXJ to chyba 90% całego ETFu na krótko była sprzedana i teraz shorty robią covering podbijające cenę GDXJ gdzieś akurat na linii trendu, dając złudne wrażenie, że trend się zmienił...
Tak dolar spada, złoto rośnie, ropa rośnie. Nie należy się tu doszukiwać żadnej analalogii, ropa jest w trendzie spadkowym, coraz więcej rig countów coraz większe wydobycie, tylko chyba wojna jest w stanie to zaburzyć się wydaje.
Bartek pisze:Zobaczcie jakie dziwne jest zachowanie ludzi na gieldzie.
Ostatnio przy tych poziomach obligo byla panika i wyprzedaz a dzis kupuja BTFD.
Musza ich dzis lub jutro ukarac.
Koncowka moze byc dzis ciekawa.
Pewnie po ogloszeniu planu Trumpa spuszcza mu gielde w dol.
I wytłumacza to tym ze ludzie sie przestraszyli duzych wydatkow i inflacji.
I tak w kolko cos beda mowic zeby podtrzymywac w ludziach nadzieje.
Przy pierwszym wiekszym sell-off zwalili na maszyny i algorytmy.
Przy drugim na handlarzy VIXem
Co nastepne?
Świetne rozumowanie Bartek - Gratuluje! - zgadzam się w 100% ;) Jak zwykle pewnie ostatnie 2h mogą być ciekawe :
Tu nasze SQQQ oparło się o MA50, teraz siedzi, albo w jedną albo w drugą, pewnie stopy na 19.40$ można ustawić w razie czego :
Ale obligacje znowu niestety tracą :
Ryszard Wielkouch pisze:Wydaje mi się, że środa będzie istotnym dniem dla dolara. Pytanie, pewnie najbardziej do Grega masz jakieś typy odnośnie CPI, PPI ?
week.png
Ponieważ ropa zrobiła run ostatnio (wraz z innymi surowcami), więc pewnie PPI i CPI będą wyższe, więc reakacja będzie - szykuje się więcej podwyżek stóp procentowych.