MarcinBB pisze: ↑08 paź 2020, 08:09Nie rozumiem entuzjazmu wokół tej spółki. Przyjrzałem się teraz trochę lepiej tak:
1. Revenue - 2018 - 2021 w zasadzie na tym samym poziomie. Sensowny wzrost szacowany dopiero od 2022.
2. Net income b/t - 2018-2020 strata większa z roku na rok o około 100%. 2021-2022 trochę mniejsza ale i tak spora.
3. Cash from operating activities - duży minus
4. Margin operating, net, roa - tragedia -63%, -66%, -48%
Obszar ich działania - cloud, hyperconverged infrastructure jest perspektywiczny ale jakoś tej firmie "nie idzie". Przejrzałem rekomendacje z TipRankings i o dziwno sporo (statystycznie) sensownych analityków daje Buy :-)
btw. u mnie Gazprom wrócił do portfela
to nie jest spółka z ugruntowaną pozycją jak np AAPL, ale firma, która nie-tak-dawno przeszła z typu startup do dynamicznie rosnącego korpo w segmencie hyperconverged (z wizją na hybrid cloud). Czy idzie, czy nie - zobaczymy :) u nas wdrażamy ich produkt, jak zresztą w innych bankach centralnych, zatem cośtam zaczyna się dziać.
Wiadomo, że palą kasę, bo taka natura spółek w rozwoju.
ważne to, że niedawno dostali zastrzyk inwestycji w wysokości 750m$, co oznacza dokapitalizowanie w wysokosci 25% obecnej wyceny. z prezentacji dla "internalsów" (bo mam tam kumpla który pracuje), wynika (co zresztą wkleiłem info tu: viewtopic.php?f=9&t=225&start=240), że w przeciągu 3-4 lat szacują wzrost o 300%+ od obecnej ceny. w przeciągu kolejnych miesięcy powinny spływać zamówienia na duże zestawy, bo firmy (takie jak nasz bank) zaczną kupować, a potem reakcja łańcuchowa :D
ps. żeby Bainsowi się ten wkład "zwrócił" (a raczej tam debile nie pracują :D), to musi być wzrost min 8%, czyli docelowa cena min. 38$
ps2. ja jestem dosyć mocno zlewarowany obecnie, dlatego pozbyłem się gazpromu, ale jesli kilka innych tematów wypali w międzyczasie, to nie wykluczam powrotu na spółkę (jeśli obecna cena się utrzyma) :-)