Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Nic się nie martw jeszcze nie raz i nie dwa zmoczysz. Kto z nas nie zmoczył niech rzuci kamieniem. Potraktuj to jako drogą lekcję Ps Dokładnie przeczytaj co napisał Tomek 10 Lipca w tym samy wątku (popatrz co Tomasz obecnie robi i na co czeka.....)
Strata była papierowa :) Chodziło mi o utracone zyski, że nie zainwestowałem wcześniej w Teslę realnych pieniędzy.
A jeśli chodzi o ciężkie chwile, to uwierz mi, że takie już przeżyłem (na granicy załamania).
Siedzę dniami i nocami czytając ile się da, ale brak mi waszego doświadczenia. Wtopiłem trochę na spółkach paliwowych. Nie doceniłem, że amerykanie nie poradzą sobie z pierwszą falą COVID. Po prostu nie przyszło mi to do głowy, że cały świat sobie z tym jakoś poradził, a oni nie.
Ale... (tutaj podziękować Tomkowi) kombinowanie z opcjami sporo podratowało moją sytuację.
A jeśli chodzi o ciężkie chwile, to uwierz mi, że takie już przeżyłem (na granicy załamania).
Siedzę dniami i nocami czytając ile się da, ale brak mi waszego doświadczenia. Wtopiłem trochę na spółkach paliwowych. Nie doceniłem, że amerykanie nie poradzą sobie z pierwszą falą COVID. Po prostu nie przyszło mi to do głowy, że cały świat sobie z tym jakoś poradził, a oni nie.
Ale... (tutaj podziękować Tomkowi) kombinowanie z opcjami sporo podratowało moją sytuację.
Dzisiaj tak technicznie trochę patrząc sesja odwrotu. Wszystko rostrzygną wyniki spółek w następnych 2 tygodniach pierw banki a potem reszta będzie ciekawie . Ja dzisiaj wywaliłem 3/4 Unimotu super spółka ale mi 100 % w 2 miesiące wystarczy :)
Generalnie zaczynała się sesja wzrostowa, rynek "chce" rosnąć. Ale pojawiła się informacja, że Kalifornia wprowadza restrykcje w związku z pikującym wirusem (zamyka bary, restauracje, muzea, zoo), do tego wirus bije niespotykane wcześniej rekordy na Florydzie.
No i w zeszłym tygodniu gubernator Teksasu zapowiedział, że jeśli obowiązkowe noszenie masek (wprowadzone w zeszłym tygodniu) nie ustabilizuje wirusa, to będzie niestety konieczny drugi lockdown niestety. A przypomnę, że Teksas to jeden ze stanów zużywających najwięcej ropy, co wpływa na jej cenę.
W każdym razie ten tydzień będzie na pewno ciężki, bo jakiekolwiek działania władz stanowych nie odniosą skutków na pewno w tym tygodniu, a może i do sierpnia.
No i w zeszłym tygodniu gubernator Teksasu zapowiedział, że jeśli obowiązkowe noszenie masek (wprowadzone w zeszłym tygodniu) nie ustabilizuje wirusa, to będzie niestety konieczny drugi lockdown niestety. A przypomnę, że Teksas to jeden ze stanów zużywających najwięcej ropy, co wpływa na jej cenę.
W każdym razie ten tydzień będzie na pewno ciężki, bo jakiekolwiek działania władz stanowych nie odniosą skutków na pewno w tym tygodniu, a może i do sierpnia.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Pozycja długa na spółki technologiczne i wzrostowe najwyżej w historii ciekawe czy tym razem bedzie inaczej :) Także moje szorty nie są nieuzasadnione.
Dolar spada nawet przy spadkach na giełdzie, ale to generalnie wszystkie waluty save heaven sie osłabiają. Może jeszcze dzisiaj odbijemy.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Jak dla mnie niedźwiedzie zapakowały sie po uszy w szorty z tego głebszych spadków nie powinno być. Rozliczycie mnie po sesji ;)
Co nie zmienia, że do tech growth jestem nastawiony sceptycznie.
Co nie zmienia, że do tech growth jestem nastawiony sceptycznie.
W co inwestowac, jak nic poza medycyna i technologia nie zwieksza przychodow? Ja dorzucilem do EMQQ (po $50) i VGT (po $280).
Czy ktoś mi odpowie dlaczego obecnie jest taki apetyt na Euro ? I czy przypadkiem dni tego apetytu nie są juz policzone ?
-
- Stały bywalec
Ja osobiście ciągle byczo, na ostatnich szczytach zdjęte kontrakty na sp.. i wystawiane od nowa w mniejszej skali w razie w.
Powinno spadać.. ale czy będzie? obligacje na dołkach... zobaczymy.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Wniosek jest jak najbardziej poprawny. Tylko problem robi sie w momencie gdy wszyscy zaczynają myśleć tak samo :)
No właśnie nawet wszyscy w strefie euro nie zatwierdzili tego planu naprawczego, a wychodzi że pod to były te całe wzrosty. Sam już mam dość tej dziwnej konsolidacji z tendencją spadkową.
Ja jestem tylko na chwile byczo dopóki wszyscy znowu nie uwierzą we wzrosty :)Poczatkujacy pisze: ↑14 lip 2020, 16:51Ja osobiście ciągle byczo, na ostatnich szczytach zdjęte kontrakty na sp.. i wystawiane od nowa w mniejszej skali w razie w.
-
- Stały bywalec
Ryszard Wielkouch pisze: ↑14 lip 2020, 19:37Ja jestem tylko na chwile byczo dopóki wszyscy znowu nie uwierzą we wzrosty :)
Nie wiem, gdzie nie czytam to raczej mega niedźwiedzio jest własnie.
Jak przeglądam net pozycje u różnych brokerów to właśnie ludzie bardziej w S zapakowani. (głupie, ale jakaś zawsze podpowiedź jest)
https://www.dailyfx.com/sp-500 tu np pokazują na chwilę pisania net short 73%.. czyli trochę sporo.
Jednak jak pisałem traktuję to jako dodatek.. i dziwnie czuję, że jednak szczyty zauważymy, choć jak widać na chwilę obecną 3175 to tak jakby ciężkie do przejścia jest. Reasumując większość chyba wiarę, czy też przekonania mają w stronę sprzedaży.
Przy tak zawalonej odpowiedzi na kryzys zdrowotny, teraz nie zostalo im juz nic jak tylko drukowac, rozdawac pieniadze i blagac o jak najszybsze wynalezienie szczepionki. Akcje jeszcze beda rosly, bo brak alternatywnego scenariusza. Paradoksalnie, to szczepionka moze okazac sie zapalnikiem do poteznej korekty (ewentualnie wielkiego odwrotu z growth do value).
glina pisze: ↑14 lip 2020, 20:45Przy tak zawalonej odpowiedzi na kryzys zdrowotny, teraz nie zostalo im juz nic jak tylko drukowac, rozdawac pieniadze i blagac o jak najszybsze wynalezienie szczepionki. Akcje jeszcze beda rosly, bo brak alternatywnego scenariusza. Paradoksalnie, to szczepionka moze okazac sie zapalnikiem do poteznej korekty (ewentualnie wielkiego odwrotu z growth do value).
Powiem szczerze że nie patrzyłem na to w ten sposób ale chyba masz rację .
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Poczatkujacy pisze: ↑14 lip 2020, 20:11Nie wiem, gdzie nie czytam to raczej mega niedźwiedzio jest własnie.
Jak przeglądam net pozycje u różnych brokerów to właśnie ludzie bardziej w S zapakowani. (głupie, ale jakaś zawsze podpowiedź jest)
https://www.dailyfx.com/sp-500 tu np pokazują na chwilę pisania net short 73%.. czyli trochę sporo.
Jednak jak pisałem traktuję to jako dodatek.. i dziwnie czuję, że jednak szczyty zauważymy, choć jak widać na chwilę obecną 3175 to tak jakby ciężkie do przejścia jest. Reasumując większość chyba wiarę, czy też przekonania mają w stronę sprzedaży.
Patrz tu:
1) https://www.naaim.org/programs/naaim-exposure-index/ - tutaj byczo nastawieni są menadzerowie zarządzający funduszami, ale ostatnie dane są z zeszłego tygodnia
2) http://www.market-harmonics.com/free-ch ... utcall.htm - tu ogólny obraz rynku ilość putów do cali i ich przyrost - niedźwiedzio wyglądają czyli są bycze - te dane są bardziej świeże
Najświeższe dane są na tradingview i najbardziej nadające sie do szybkiej reakcji
Pokaż te dane brokerów bo ja na to nawet uwagi nie zwracam i można je różnie interpretować.
glina pisze: ↑14 lip 2020, 20:45Przy tak zawalonej odpowiedzi na kryzys zdrowotny, teraz nie zostalo im juz nic jak tylko drukowac, rozdawac pieniadze i blagac o jak najszybsze wynalezienie szczepionki. Akcje jeszcze beda rosly, bo brak alternatywnego scenariusza. Paradoksalnie, to szczepionka moze okazac sie zapalnikiem do poteznej korekty (ewentualnie wielkiego odwrotu z growth do value).
Póki co każda informacja o szczepionce to rakieta na giełdzie. Moge sie zgodzić, że szczepionka, którą bedą na siłe szczepić może być zdarzeniem typu sprzedaj fakty, ale zanim do tego dojdzie minie mnóstwo czasu.
-
- Stały bywalec
Ryszard Wielkouch pisze: ↑14 lip 2020, 21:10Pokaż te dane brokerów bo ja na to nawet uwagi nie zwracam i można je różnie interpretować.
Tak jak pisałem, na tym dailyfx pokazują dane z pozycji swoich klientów, cmc - też na chwilę obecną 66% klientów na s, co nie wejde na jakieś forum to plagi egipskie... Jednak jak pisałem, to moja taka mała pomoc w wejściach. Rzucę okiem na Twoje źródła, dziękuję :)