Degiro właśnie mi się przestaje podobać. Jeszcze mają szansę w zależności od tego co zrobią.
Oto moja historia. Całkiem przypadkowo zobaczyłem że kursy wymiany waluty nie do końca się zgadzają z otrzymaną kwotą. Przykład w załączniku. Operacja ręcznego przewalutowania z PLN na EUR (15/04) podają, że przeliczona po kursie 4,5331 podczas gdy faktyczny kurs wyniósł 4,5339. Operacja w nocy gdy automatycznie przewalutowało końcówkę z PLN na EUR (16/04) policzone dokładnie (no można by dyskutować czy powinno być 0,24 EUR czy 0,25 EUR, ale pal licho o to się nie sapię).
Pierwsze co zrobiłem to wertowanie regulaminu, gdzie jak byk stoi że operacje na parze EUR/PLN są bezprowizji i bezspreadu. Zacząłem przeglądać rachunek i okazuje się, że wszystkie moje ręczne przewalutowania (zatem na duże kwoty bo po prostu chcę tymi pieniędzmi dysponować tu i teraz) są policzone po jakimś kursie, ale kwota jaką otrzymuję jest zaokrąglana w dół do pełnych PLN/EUR, a kwota pobrana jest liczona co do grosza.
Napisałem zatem do supportu z prośbą o wyjaśnienie (może coś przeoczyłem), po czym dostałą taką
bezwartościową odpowiedź:
Szanowny Panie,
Dziękuję za kontakt z DEGIRO.
Tak, zgadza się - wymiany walut odbywają się bez spreadu, a dla pary EUR i PLN dodatkowo nie naliczana jest żadna opłata. Kurs podawany jest to 4 miejsc po przecinku, podczas gdy faktyczna wymiana odbywa się po kursie z większą ilością cyfr po przecinku. Zatem, w zależności od zaokrąglenia, kurs może się różnić. Dodatkowo, kurs podawany na platformie jest orientacyjny.
W razie dalszych pytań, proszę o kontakt
W tym momencie nie wytrzymałem, bo nie lubię jak ktoś mnie robi w bambuko i odpisałem co następuję:
Szanowna Pani,
pozwolę się nie zgodzić z Pani tłumaczeniem.
Pani teza pierwsza - kurs wyświetlany jest do 4 miejsc po przecinku, faktyczna wymiana odbywa się po kursie z większa ilością cyfr po przecinku.
Sprawdźmy dla transakcji z mojego pierwszego maila (podwoimy liczbę miejsc po przecinku do 8):
[...]
2. 20-03-2020 12:47:48: -8001,18zł, +1769,00 Eur, przy kursie 4,5206 - faktyczny kurs 8001,18/1769=4,52299604 - różnica niemal 0,0024 na moją niekorzyść.
[...]
Zatem te różnice nie wynikają z wyświetlania tylko 4 miejsc po przecinku - to Pani twierdzenie jest jawnym mijaniem się z prawdą.
Teza druga - kurs podawany na platformie jest orientacyjny.
Pominę fakt. że broker na platformie do handlu instrumentami podaje kurs orientacyjny. Zatem kursy akcji i innych instrumentów, należy wnioskować, również są orientacyjne. Zatem cała podstawowa działalność Państwa opiera się o dane orientacyjne i uznaniowość - tylko jakoś tak się składa, że zawsze na niekorzyść klienta. Teoretycznie mógłbym przyjąć tłumaczenie, że kurs walut (dynamicznie się zmieniających) ze względu na odświeżanie jest orientacyjny. Proszę jednak zwrócić uwagę, że ja mówię o zapisach księgowych transakcji, gdzie podali Państwo co i po jakim kursie zostało kupione. Czy mam z tego rozumieć że księgowość jest prowadzona również orientacyjne? A być może ilości kupowanych instrumentów i posiadanych przez klienta instrumentów również podają Państwo orientacyjnie?
Z całym szacunkiem ale nie przyjmuję Pani tłumaczeń i uważam, że tłumaczenia ta celowo mijają się z prawdą. Wykazane przez mnie błędy księgowań, są Państwa celowym działaniem na niekorzyść klienta. Jako dowód na potwierdzenie mojej tezy, proszę wnikliwie prześledzić operacje na parze walutowej PLN/EUR zaksięgowanych przez Państwa (załącznik z pierwotnego maila), gdzie małe kwoty są przeliczane bardzo dokładnie, gdyż tam nie da się ukryć manipulacji. Natomiast wszelkie większe kwoty są zaokrąglane w dół na niekorzyść klienta.
W związku z powyższym, żądam skorygowania stanu konta zgodnie z raportowanym przez Państwa kursem wymiany i ilością pobranych kwot w PLN oraz zaprzestania takich praktyk w przyszłości. W przeciwnym razie będę zmuszony przedsięwziąć stosowne kroki.
Wyciąłem większość transakcji bo ideę i tak załapiecie. Piłeczka po ich stronie. Ku przestrodze.