O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
-
Hubert
- Forumowy wyga
Q'bot pisze: ↑12 lut 2020, 12:23
Wczoraj dopiero po zamknięciu sesji mnie olśniło - w sensie dowiedziałem się o słabych wynikach Under Armour i zjeździe -18%.
Jak na w miarę znaną markę, to jej wycena wydaje się być dość rozsądna - ludzie nagle nie przestaną uprawiać sportów, nawet jeśli nadejdzie spowolnienie. Kusi to ;P
Jeden obrazek milion słów:)
-
Załączniki
-
-
glina
- Forumowy wyga
Hahaha. Nice1 :-)
Dorzuc jeszce Anta Sports jak mozesz (HKG:2020)
-
Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
autor: Ryszard Wielkouch » 12 lut 2020, 16:03
Znowu nikt nie szortuje rynku. Dzisiaj nawet mniej osób niż wczoraj. Trudno w ogóle znaleźć taki moment gdy było tak mało szortów. To jest drugi dzień, który może wyglądać w ten sam sposób FOMO na początku sesji, a potem spadki
Jak widać na tych obrazkach to czasem są ostatnie strzały przed wielkimi spadkami, innym razem nie znaczy to nic :)
Ten obrazek to aktywność klientów detalicznych z kontem bez prowizji.
-
Q'bot
- Stały bywalec
Ostatni screen dość znaczący. Skoro retail rzucił się na rynek, to oznacza, że koniec jest bliski ;>
Tylko coś w sumie nie widać tego runu na wykresie 1D. Ciekawie, ciekawie...
Teraz powinien wystąpić Zaorski i oznajmić, że to właśnie w tym tygodniu został zapytany przez taksówkarza/kelnera czy warto kupować SPX ;P
-
Q'bot
- Stały bywalec
Ja się dziś skusiłem na ponowne zajęcie fotela w pociągu:
Ostatnio wychodziłem powyżej dwudziestu jakoś w grudniu...
@Ryszard
CDP to najwcześniej short po wydaniu gry we wrześniu ;P Ale wątpię, że będzie dogodne miejsce na wejście...
Idealnie byłoby obserwować do jesieni regularne wzrosty, short squeeze w okolicach premiery i dopiero wtedy zająć pozycję. Lecz jeśli kurs zamierza kosolidować do tego czasu, to ja postoję obok.
Obecna okazja na shorta to idealna hiperbolka na PlayWay.
-
Adrian
- Stały bywalec
Jeszcze rok czy dwa lata temu inwestorzy martwili sie ze wszystko sie za chwile zawali. Teraz nawet potencjalna pandemia nikogo nie rusza! Wczesniej wspominalem o poziomach 3500 na SP500. Niemal zaliczylismy 3400 i uwazam ze czas na korekte, naplywajace dane z Chin odnosnie wirusa powinny wplynac negatywnie na sentyment. Wskazniki takie jak chociazby put/call jest na ekstremalnych poziomach. Po korekcie paraboliczne wzrosty i nowe szczyty.
Przy takiej cenie zlota, ktora na dodatek lada chwila wybije pionowo w gore zakup minersow to wg mnie swietna inwestycja. FED, ECB, PBoC drukuja jak szalone, a to swietna wiadomosc dla metali szlachetnych. Nadchodzace korekta i ucieczka w bezpieczne aktywa rowniez w tym pomoze.
-
glina
- Forumowy wyga
1Y zwrot ze zlota jest IDENTYCZNY ze zwrotem SP500 w USD, nie wierzycie - sprawdzcie. Jedno i drugie moze i wydrukowane, ale ten kto stoi obok moze co najwyzej liczyc utrate sily nabywczej gotowki.
-
Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
autor: Ryszard Wielkouch » 14 lut 2020, 21:35
Nie siedziałem przed kompem, a tu widzę że będzie bardzo brzydka świeczka na AEM.
W piątki nikt nie chce trzymać akcji to jest zmiana, która występuje od nowego roku. W 2019 prawie każdy piątek był wzrostowy, a teraz nie pamiętam wzrostów piątkowych. Powinna przyjść korekta, która zmusi Fed do obniżek stóp. O tym jak nieciekawa jest sytuacja świadczy fakt, że dzisiaj Biały Dom czyli Trump rozważa ulgę finansową dla amerykanów na kupowanie akcji :)
Źródło:
https://www.cnbc.com/2020/02/14/white-h ... tocks.html
-
Q'bot
- Stały bywalec
Adrian pisze: ↑14 lut 2020, 20:38
Jeszcze rok czy dwa lata temu inwestorzy martwili sie ze wszystko sie za chwile zawali.
Paaanie! Ja od dziesięcioleci czekam, aż się wszystko wreszcie zawali! ;]
Powiedz mi, kto sto lat temu kupował aktywa z myślą o dalszej odsprzedaży po wyższej cenie? Liczyła się dywidenda i tyle ;P
-
Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
autor: Ryszard Wielkouch » 15 lut 2020, 16:47
Spojrzałem do raportów i widzę, że dolar powinien się osłabić/skorygować do wszystkich walut. Na ropie sentyment tak niski jak w październiku. Miedź wygląda zachęcająco. Pallad wygląda jakby szykował się na rajd, ale trudno to sobie wyobrazić na tych poziomach :)
-
Ziutek
A co panowie na teorię Rafała Zaorskiego że "kryzysu nie będzie"? Mówi o tym od tego momentu
https://youtu.be/HOfJwn7nGLc?t=334 i uzupełnił w swoim wpisie na fejsie:
https://www.facebook.com/zaorski.rafal/ ... cation=ufi
Ciekawe spojrzenie. Mnie jedna rzecz nie pasuje w jego rozumowaniu - proces ubożenia klasy średniej krajów rozwiniętych (
https://kulturaliberalna.pl/2016/02/16/ ... ityka-pis/). Proces jest oczywisty, widoczny, i stanowi 100-letni trend. Jeżeli miałoby być tak jak twierdzi Zaorski że fabryki będą dalej produkować a ludzie kupować to trend ubożenia musiałby zostać zatrzymany, a nie wygląda na to żeby cokolwiek się działo w tej kwestii. Na rzazie mamy nowe pomysły na oranie klasy średniej ("zielona polityka").
-
Poczatkujacy
- Stały bywalec
Kryzys będzie. Kiedyś na pewno. Teraz? w gospodarce jest ok. Po co szukać kryzysu, którego nie widać.