Ad 1. I tak i nie, bo procentowe założenie TP/SL zostaje bez zmian, ale ten procent jest po rolowaniu liczony od nowej kwoty uwzględniającej dodatkowe kredyty. Tak więc kwotowo te poziomy się zmieniają, ale procentowo nie.
Ad 2. Właśnie tak jak wyżej, czyli jeśli ze strangla mi się po rolowaniach zrobił straddle, to przyjmuję już nowe parametry odpowiednie dla straddle, czyli TP 30-50%. Uznaję, że statystyka nie pamięta czy wcześniej miałeś strangla czy nie miałeś. Z punktu widzenia prawdopodobieństwa, to po rolowaniu masz po prostu pozycję straddle i czy ona została zawarta na raty po rolowaniach czy nie, to powinno się względem niej stosować założenia odpowiednie dla straddle.
Ad 3. To zależy od dwóch rzeczy: czy kurs akcji jest w okolicach ATM i czy chcę dalej utrzymywać tę pozycję. Jeśli obie odpowiedzi są twierdzące, to staram się właśnie uniknąć gamma risk przez rolowanie horyzontalne całej pozycji. Czasem nawet jak opcja jakaś jest ITM, to też w ostatnim tygodniu odkupuję pozycję za wartość wewnętrzną i sprzedaję taką samą, ale na miesiąc do przodu dostając za to tę samą wartość wewnętrzną + wartość czasu kolejnego miesiąca. Jednym rolowaniem załatwione trzy tematy: 1) zniwelowanie gamma risk, 2) kupienie sobie trochę czasu, 3) maksymalizowanie kredytów :)
Ad 4. Chyba nigdy mi się to nie zdarzyło szczerze mówiąc, ale prawdopodobnie wziąłbym taką pozycję na przeczekanie. Ja ryzykuję max 0.5% portfela opcyjnego na jedną pozycję short vol., więc nawet jak mnie SL w takich sporadycznych przypadkach nie wyrzuci przy 100%, tylko np. przy 200%, to też nic specjalnie złego się nie stanie. Zwłaszcza, że na backtestach nie ma aż tak dużej różnicy w skuteczności strategii SL 100/200.