Jedyne co powinniście wyciągnąć z naszej lekcji procesu topowania i przejścia z bull market do bear market to właśnie to, że :
a) Analitycy i Ekonomiści to nie trejderzy i inwestorzy - oni zarabiają na gadaniu i ocenianiu tego co się stało tak jak Maniek napisał. Zmieniają zdanie co chwila, bo nie mają zielonego pojęcia o co tak naprawdę w tym całym burdelu chodzi, zauważcie, że my od stycznia ani na moment nie zmieniliśmy ani jednego punktu wydarzeń. Ich plany są bardzo odległe a potem na prędce zmieniają zdanie i ich 2-letni horyzont skraca się do zaskoczenia i skrócenia o 1.5 roku.
b) Najlepsi trejderzy to tacy o których jest cicho, żaden nie udziela się publicznie, bo po co, skoro każdy z nich zarobił tyle kasy, że nie musi się ruszać już sprzed komputera a robi to już tak naprawdę dla sportu
c) Rynek sam tworzy wydarzenia a nie odwrotnie
d) Jedyne co ważne to FED i poziom stóp procentowych i bilans tego i tylko tego banku centralnego
e) Momenty przejściowe można z ogromną precyzją określić - co mam nadzieje, że Wam udowodniłem
f) Rynek tworzy zawsze pierwsze ostrzeżenie (w naszym przypadku 26/01/2018) i daje nam 6-12M do ucieczki
g) Każdy inwestor musi być trejderem i każdy trejder musi być inwestorem ... Inaczej to ch.. du.. i kamieni kupa. Nie da się być inwestorem bez bycia trejderem i w drugą stronę. Trejderzy są znacznie wyżej w hierarchii od inwestorów, bo oni rozumieją o co w tym wszystkim chodzi, inwestorzy często nie i popełniają kolosalne błędy właśnie w momentach przejściowych, dlatego VIX > 20 bo są "disoriented" jak to mawia Soros przy zmianie trendu.
h) Dostaliście szkołę a ja choć raz w życiu zrobiłem dobry uczynek ... bo jak mam być szczery to nie mogłem już Tomka słuchać i jego teorii o losowości i o wiecznym bull-markecie i postanowiłem też i jemu pokazać, że wszystko da się na tym rynku przewidzieć łącznie z dniami i może go uratowałem od strat, gdy wrzucał nam tu fajne statystyki a rynek walił pionowo w dół. :P
Ide dla Was pisać dalej podsumowanie, które ukaże się pewnie w 1/2 grudnia, bo dzisiaj dzień wolny w postaci Thanksgiving day... Cieszę się, że akurat w 1dnym roku wypadł cały proces topowania, a temat źle nazwałem, on nie powinien się nazywać Stock Market Crash 2018, tylko 4Q2018 - początek bear market, bo za dużo ludzi oczekuje, że z dnia na dzień obudzimy się w nowej rzeczywistości a to trwa chwilę...