PanSpekulant pisze:sebo pisze:Przecież przelew robisz do nich w USD to jak możesz mieć PLN?
Przelew można robić w PLN bez problemów.
Już się dowiedziałem jak zamienić, wystarczy wejść na forex usdpln i wpisać ile potrzebujemy USD. Zamieniają bez problemu, mimo że forex jest od 1 mln i oczywiście bez dźwigni( a kursy wymiany bankowe:)
to ja mam pytanie w kwestii podatkowej.
Zalozmy, ze dzis czyli 18.08.2017 przelewam na konto w IB 40,000 PLN i przewalutowuje poprzez IB na forex wg kursu pln/usd = 4.00, na koncie pojawiaja sie dolary w wysokosci 10,000. Za te 10,000 usd kupuje tez dzis akcje firmy X - 1,000 sztuk po kursie 10usd za akcje.
Przed koncem roku, zalozmy 20.12.2017, sprzedaje 40% portfela akcji, czyli 400 akcji po kursie 15usd za akcje - moj cash powieksza sie o 6,000usd.
Chce pieniadze przelac na konto w polsce, wiec przewalutowuje z powrotem usd na pln wg kursu obowiazujacego na forex w tym dniu np. pln/usd - 5.00, czyli 6,000usd x 5.00 = 30,000pln. Kase przelewam na konto w polsce. i teraz pytanie jak policzyc od tego wszystkiego podatek - zarobilem na kursie akcji i na przewalutowaniu usd...
Jesli chodzi o akcje to sprawa mysle jest prosta -> stosujemy FIFO czyli sprzedalem 20.12.2017 400 akcji po kursie 15usd kupionych 18.08.2017 po cenie 10usd.
a. przychod to 400 akcji x 15usd x kurs nbp z poprzedniego dnia roboczego (19.12.2017) i mam kwote przychodu w pln
b. koszt to 400 akcji x 10usd x kurs nbp z poprzedniego dnia roboczego (17.08.2017) i ma kwote kosztu w pln (dla uproszczenia pomijam inne koszty typu prowizja za prowadzenie rachunku, prowizja od zlecen itd.)
c. roznica a. i b. to dochod w pln x 19% = podatek w pln
moje pytania dotycza dochodu osiagnietego na forex (kupilem usd po 4.00 pln a sprzedalem po 5.00 pln)
1/ czy to tez podlega opodatkowaniu wg 19% w pit38?
2/ czy tu tez stosuje sie metode FIFO do wyliczenia przychodu/kosztu?
3/ co w przypadku jesli sprzedalbym po kursie zamiast 5.00 to 3.00 i zanotowal strate, czy o te strate powinienem pomniejszyc dochod z obrotu akcjami na pit38?
4/ czy jesli po powrotnej wymianie usd na pln po kursie 5.00 srodki pozostana na koncie w IB to tez nalezy od zysku odprowadzic podatek czy dopiero w momencie przelania tych srodkow na konto w polsce?
5/ a co jesli po sprzedazy akcji nie wymienie usd na pln a zamiast tego przeleje pieniadze w usd na konto walutowe w polsce i dopiero w polscie przewalutuje usd na pln? jesli wtedy osiagne zysk/strate to tez rozliczam na pit38?
generalnie od zwyklych transakcji kasowych ktore robi sie w polsce (czy w kantorze stacjonarnym czy online) malo kto odprowadza podatek (mam na mysli osobe fizyczna) a powinien - tak przynajmniej pisza w "internetach" wiec w tej sytuacji mysle ze tym bardziej ale z drugiej strony juz wyliczajac dochod ze sprzedazy akcji uwzgledniam wzrost kursu nbp co powoduje ze place podatek od dochodu w pln ktory niejako uwzglednia juz w sobie zysk na ruchach waluty...
strasznie to skomplikowanie...
ktos podpowie jak to rozliczyc prawidlowo?