Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Paweł Kondrat
Moderator
Posty: 3
Rejestracja: 13 maja 2022, 10:53
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Paweł Kondrat »

NotYet pisze: 14 maja 2022, 18:25 Gdzie na platformie mogę znaleźć historię moich transakcji na akcjach? Chodzi mi o chronologicznie wyświetlenie, co kupiłem, kiedy, za ile i jaka była za to opłata? Szukam i nigdzie tego nie mogę znaleźć, mimo że ostatnio wydawało mi się, że to widziałem. Podobnie dla dywidend, czy jest gdzieś zakładka, gdzie są wypisane dywidendy z datą i kwotą?

Cześć,

Możesz też zawsze wejść na stronę internetową IB, zalogować się i pobrać cały raport w pdf odnośnie Twoich transkacji np. za ostatni dzień, miesiąc czy rok.

Można to zrobić następująco: wejść na stronę www IB -> zalogować się -> zakładka u góry "Performance & Reports" -> "Statements" -> Kliknąć strzałkę w prawo przy "Activity" -> wygenerować raport jaki Ci pasuje.

Paweł
Awatar użytkownika
Horus
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2021, 17:30
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Horus »

Hej, po dłuższej przerwie otworzyłem sobie nowe koto paper na IB i mam tam milion forintów (HUF). Na co mi te forinty ? Da się to zamienić na USD ? Otwieram okno Account Management Home i tam jest "Convert currency" - naciskam i pojawia się z boku jakiś panel z komunikatem "You are logged in without Trading/Market Data pemissions", guzik do wciśnięcia, po jego wciśnięciu całość wisi .... Ktoś to robił ?
Tak na szybko nie znalazłem, z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 423
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: Brussels

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

Account settings -> market data permissions i poszukaj pakietu danych dla FX (zdaje sie ze bedzie to gielda IDEALPRO). Chodzi o mozliwosc wyswietlenie kursow walutowych. Ewenetualnie zobacz czy nie da sie zmienic wartosci kontraktu HCF.USD z limit na market.
dxy
Posty: 2
Rejestracja: 23 maja 2022, 07:42
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: dxy »

Cześć,

Planuję założyć konto na IB. Dzwoniłem do Lynx, aby dowiedzieć się jakie są warunki tej platformy. I tam dowiedziałem się, że oferta Forex w Lynx jest tylko jako spot (bez dźwigni). Z drugiej strony czytam na różnych stronach, że IB oferuje dźwignię na FX i w przypadku krajów podlegających pod ESMA wynosi ona 1:30. Czy mógłby mi ktoś rozwiać te wszystkie wątpliwości dotyczące tego, czy w IB (nie Lynx) jest dostępna dźwignia dla Forex dla klientów z Polski?

pozdrawiam
lenon
Stały bywalec
Posty: 138
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Raczej nie ma. Dla klientów z Polski IB zakłada konto w swojej spółce zarejestrowanej na Węgrzech (IBCE). Ta spółka podlega pod regulacje węgierskiego 'KNF'u, które efektywnie zabraniają spekulacji na forexie dla klientów detalicznych.

Może gdybyś 'załatwił' sobie w IB założenie konta w Irlandii (IBIE) lub Luksemburgu (IBLUX), miałbyś taką możliwość...
dxy
Posty: 2
Rejestracja: 23 maja 2022, 07:42
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: dxy »

Ok, dzięki. To wiele wyjaśnia. Tylko co rozumiesz przez 'załatwił' otwarcie rachunku w IBIE czy IBLUX. Na stronie:

https://www.interactivebrokers.com/en/i ... onfiguring

wybrałem Polskę i jako dostępne opcje (Account Types) pojawiły się IBKR Ireland oraz IBKR Central Europe - ta pierwsza opcja prowadzi na stronę IBIE, a druga na wersję na Węgrzech. Wygląda na to, że jest dostępna opcja, aby wybrać Irlandię.

Może ktoś z Was ma taki rachunek w IBIE i może potwierdzić, czy osoba z Polski ma tam dostępny FX z dźwignią?
Sebo
Stały bywalec
Posty: 110
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Można w IB mieć w Luksemburgu (IBLUX) ?

Nie wybierzesz gdzie chcesz, mieć konto, tylko pokazuje gdzie, mieszczą się konta, przy zakładaniu konta, jest to jedna strona, konto zostanie założone prawidłowo tam, gdzie są wszystkie inne konta.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 396
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

W IB Luksemburg mogą mieć konto tylko podmioty z Luksemburga. My teraz założyliśmy nowy hedge fund w Luksemburgu i dopiero po tym, jak zostanie wpisany na listę funduszy przez luksemburską komisję ds. giełd, to dopiero wtedy będziemy mogli otworzyć konto w IB Lux.

Zasadniczo pomiędzy IB Irlandia i IB Węgry nie powinno być różnic, bo oba kraje podlegają pod te same unijne regulacje. No ale to i tak nie ma znaczenia, bo nie można sobie wybrać, gdzie otworzą nam konto. Rezydenci polscy podpadają pod IB CE, czyli Węgry. Jakimś rozwiązaniem zawsze zostają CFD, bo tam obowiązują inne regulacje niż dla walut.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 110
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Różnice w kontach są, między Irlandią a Węgrami.
Mam ta przyjemność, że mam parę kont w różnych krajach.
rom
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2022, 16:32
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: rom »

Cześć

Mam w IB konto typu cash i trochę USD, EUR i PLN i chciałem się Was zapytać co się stanie jak złożę zlecenie kupna akcji z limitem w PLN na kwotę większą niż aktualna wartość PLNów na koncie, a zlecenie trafi na parę dni do arkusza zleceń? Czy ilość USD i EUR się zmniejszy? Czy coś mnie to będzie kosztować? I czy coś się zmieni, jak już zlecenie zostanie zrealizowane? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 396
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Takie zlecenie nie zostanie zrealizowane, ponieważ broker nie dokona automatycznej wymiany USD czy EUR na PLN, a skoro to jest konto typu "cash", to broker nie pożyczy Ci także pieniędzy z margina.
rom
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2022, 16:32
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: rom »

Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. Złożyłem zlecenie z limitem ceny na akcje na gpw, które zrealizowało się w 2 częściach i jak widzę ta minimalna prowizja 5 zł musiała zostać pobrania do każdej części. Czy to już tak jest w IB, że zamiast pobrać prowizję za całe zlecenie jak u innych brokerów, to pobierają za każdą część osobno, czy może to tylko tak działa dla wybranych giełd?
rom
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2022, 16:32
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: rom »

Znalazłem, że jak się zmodyfikuje zlecenie to jest traktowane jako nowe.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 396
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Nigdy nie kupowałem niczego na GPW, ale na innych giełdach jeśli składasz coś w jednym zleceniu, to będzie od tego pobrana jedna prowizja, nawet jeśli broker rozbije to zlecenie na kilka mniejszych transakcji (co dzieje się non-stop). Możesz w opcjach formatki zleceń (przycisk "advanced") zaznaczyć co prawda parametr "all-or-none", ale moim zdaniem to nie ma większego sensu.
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Posty: 207
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

Podobno można założyć konto w IB w Irlandii
Nie wiem nie przechodziłem ale pojawił się taki wpis na FB



w Interactive Brokers można założyć konto w Irlandii - wymaga to jednak trochę gimnastyki
przy zakładaniu konta należy podać kraj z Europy Zachodniej, wypełnić resztę danych w sekcji "About you" zgodnie ze stanem faktycznym, przejść do następnej sekcji, ale nie wypełniać jej tylko skontaktować się z supportem, żeby utworzyli konto ręcznie w Irlandii zmieniając Twój kraj z tego co podałeś na Polskę
GPR
Gość niedzielny
Posty: 8
Rejestracja: 20 kwie 2021, 13:39
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: GPR »

https://www.wykop.pl/link/6695739/w-jak ... e-brokers/
W jaki sposób przenieść akcje z eMaklera mBanku do Interactive Brokers

Nowa opłata mBanku od wartości depozytu, przelała szalę goryczy, i w końcu zmotywowała mnie by w końcu przetransferować moje akcje do zagranicznego tańszego brokera. Udokumentowałem cały proces.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 110
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

iMisiek pisze: 03 cze 2022, 11:26 Podobno można założyć konto w IB w Irlandii
Nie wiem nie przechodziłem ale pojawił się taki wpis na FB



w Interactive Brokers można założyć konto w Irlandii - wymaga to jednak trochę gimnastyki
przy zakładaniu konta należy podać kraj z Europy Zachodniej, wypełnić resztę danych w sekcji "About you" zgodnie ze stanem faktycznym, przejść do następnej sekcji, ale nie wypełniać jej tylko skontaktować się z supportem, żeby utworzyli konto ręcznie w Irlandii zmieniając Twój kraj z tego co podałeś na Polskę
Na bank zapytają Cię, gdzie mieszkasz, musisz wskazać np opłaty za prąd, dowód z działu imigracyjnego, rezydencję podatkową, bo musisz podać dane, oczywiście ktoś może być miły i założyć Ci konto. Ogólnie wysyłają informacje, że nie robią tego procederu. Zostaje, ale, przy większym majątku, zrobią wyjątek.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 110
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Nie mogę edytować a dodam, wiem, że osoby dostały informację (kiedyś), ze firmowe a osoby prywatne nie, ale czasem można od 100tyś.
Gdzie te info dokładnie widziałeś na FB.
Wiem, że IB nie zgadza się na przenoszenie kont, wiem, z oficjalnego info.
arnechos
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2022, 12:13
Tu mieszkam: Wrocław

Re: Interactive Brokers

Post autor: arnechos »

Da się założyć w Irlandii. Ale jest to trochę upierdliwe, co trzeba zrobić:
- W residental adress wpisać adres kraju europy zachodniej (najlepiej Niemcy - UK nie), resztę wypełnić jak dla rezydenta Polski

- Przejść do kolejnej sekcji i założyć ticket do supportu w którym trzeba napisać żeby zmienili kraj na Polskę bo nie chcemy jurysdykcji Węgier. Zwykle w 24h sprawa jest załatwiona, ale mogą chcieć dokument potwierdzający polski adres.

- Zmiany supportu cofną do "About you" wtedy Residental address podać jako adres zameldowania

- Wygenerować potwierdzenie zameldowania na govpl, wrzucić jako dokument potwierdzający adres. Mogą go odrzucić (tak jak mi) ale wystarczy napisać kolejnego ticketa że mają go potwierdzić.
assocati
Posty: 3
Rejestracja: 15 wrz 2021, 20:18
Tu mieszkam: PO

Re: Interactive Brokers

Post autor: assocati »

Witajcie, czy wie ktoś może jak poprawnie czytać raport z Margina w Interactive Brokers?
Próbuje porównywać go z innymi raportami z poprzednich dni przy mniejszym/większym zadłużeniu, ale mimo wszystko ciężko mi się połapać. Czy mógłby ktoś pomóc co która pozycja oznacza?
Zrzut ekranu 2022-06-17 o 09.09.54.png
Zrzut ekranu 2022-06-17 o 09.09.54.png (59.32 KiB) Przejrzano 302 razy
ODPOWIEDZ