Dlaczego broker polski?

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Wojtas

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: Wojtas »

CoinsMakingCoins pisze: 26 maja 2021, 20:30To może Ty nie umiesz korzystać z banków....
Z tobą nie dyskutuję.
Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 14 mar 2021, 01:06

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: CoinsMakingCoins »

Wojtas pisze: 26 maja 2021, 20:54 Z tobą nie dyskutuję.
Ale ja nie chcę wcale z Tobą dyskutować, wyciągam pomocną dłoń którą odrzucasz chyba tylko ze złośliwości. Z chęcią pomogę przeprowadzić Cię przez tajemnice internetowych banków. Wiem, że większość oprogramowania wygląda przerażająco na początku, zwłaszcza dla ludzi wykluczonych cyfrowo, ale po bliższym zapoznaniu się z nim wszystko staje się proste i jasne.
Wojtas

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: Wojtas »

CoinsMakingCoins pisze: 26 maja 2021, 21:15Ale ja nie chcę wcale z Tobą dyskutować...
To po cholerę się odzywasz ? Pogadaj sobie w małpiarni. Ja nie mam czasu na trolli.
Awatar użytkownika
Pixel2
Stały bywalec
Posty: 67
Rejestracja: 05 kwie 2021, 10:29
Tu mieszkam: W-w

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: Pixel2 »

CoinsMakingCoins pisze: 26 maja 2021, 20:30 To może Ty nie umiesz korzystać z banków, skoro miałeś problemy z każdym, z którym się zetknąłeś, a nikt oprócz Ciebie takich problemów nie miał?
Też miałem i bezpośredni moi znajomi także...
Tak jak pisałem - może to jest dobre dla nastolatków, gdy potrzebują podzielić rachunek z McDonaldsa na 5osób...
Problem zaczyna się gdy używasz na poważnie.
Jeden z przypadków - zablokowali kumplowi środki, bo miał duże "obroty" i zażyczyli sobie udowodnienia źródła przychodów. Dodam, że duże to wydatki podczas 3dniowej zagranicznej delegacji :-D Kolega był fanem revoluta, używał blisko rok przed tą wpadką...
Wyobraź sobie, że blokują Ci TWOJA kasę na rachunku a z bankiem masz kontakt poprzez chatbota...
Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 14 mar 2021, 01:06

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: CoinsMakingCoins »

Wojtas pisze: 26 maja 2021, 21:20 Pogadaj sobie w małpiarni. Ja nie mam czasu na trolli.
Nie rozumiem skąd tyle jadu i rzucania jakiś inwektyw. Napisałeś wprost, że sobie nie radzisz, napisałem, że mogę pomóc, a Ty mnie obrażasz. No offence, ale czyżbyś oprócz wykluczenia cyfrowego miał też zaburzoną empatię? Pytam z troski, nie ze złośliwości, wiem, że nie łatwo odczytywać emocje prze internet, tym bardziej jak na co dzień się z nim nie obcuje.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2021, 23:52 przez CoinsMakingCoins, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 14 mar 2021, 01:06

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: CoinsMakingCoins »

Pixel2 pisze: 26 maja 2021, 23:42 Jeden z przypadków - zablokowali kumplowi środki, bo miał duże "obroty" i zażyczyli sobie udowodnienia źródła przychodów. Dodam, że duże to wydatki podczas 3dniowej zagranicznej delegacji :-D Kolega był fanem revoluta, używał blisko rok przed tą wpadką...
Tak jak napisałem w jednym z poprzednich postów, przesyłam przez Revoluta setki tysięcy złotych rocznie od lat i nigdy nie miałem z tym problemu, kilkunastu z moich znajomych wykręca podobne kwoty i nie spotkałem nikogo komu Revolut czy Transferwise cokolwiek by zablokowały. Zdażyło mi się to w 2007 roku w Paypalu, ale zażądali tylko faktur pokrywających się z przelewami i momentalnie oddali środki. Nikogo oczywiście do niczego nie namawiam, ale to co mówicie to są jakieś średniowieczne opowieści dziwnej treści.

Zdażyło mi się za to, że jedno komornicze zajęcie za niezapłacony mandat zostało mi w PKO BP zablokowane pięciokrotnie, i odblokowane po kilku miesiącach. Tak samo zdażyło mi się zalogować do Credit Agricole (wtedy jeszcze Lukas Banku) i widzieć nie swoje konto, z nie swoim nazwiskiem i saldem. W zeszłym roku podobny fakap miał mBank. Powiedzenie "masz to jak w banku" już od lat jest żartem.
Wojtas

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: Wojtas »

Pixel2 pisze: 26 maja 2021, 23:42Jeden z przypadków - zablokowali kumplowi środki, bo miał duże "obroty" i zażyczyli sobie udowodnienia źródła przychodów.
Procedura source of funds. Standard. Dzieje się to w losowych momentach, więc nie znasz dnia ani godziny.

Nawet rzecznik Revoluta o tym mówił. Generalnie jak cię złapią (a jest to loteryjne), to nie masz innego wyjścia jak przez to przejść. A jak cię złapią za granicą, to masz niespodziankę.

O tutaj, proszę cytat:
Jak informuje nas polski oddział Revoluta, jeśli uruchomiona zostanie procedura „Source of Funds”, dostawca może wymagać informacji o źródłach przychodów. Odmowa udostępnienia dokumentów skutkuje cofnięciem zgody na warunki świadczenia usługi, co z kolei prowadzi do zablokowania środków.

Źródło: Revolut blokuje klientom środki. To sankcja za złamanie regulaminu wirtualnego banku
Ostatnio zmieniony 26 maja 2021, 23:59 przez Wojtas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 14 mar 2021, 01:06

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: CoinsMakingCoins »

Wojtas pisze: 26 maja 2021, 23:53 Procedura source of income. Standard. Dzieje się to w losowych momentach, więc nie znasz dnia ani godziny.
Nawet rzecznik Revoluta o tym mówił, ale nie chce mi się teraz tego odszukiwać.
A brick-and-mortar banks pod to niby nie podpadają?
Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 14 mar 2021, 01:06

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: CoinsMakingCoins »

Wojtas pisze: 26 maja 2021, 23:53 Źródło: spidersweb.pl
LOL
lenon
Stały bywalec
Posty: 133
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: lenon »

CoinsMakingCoins pisze: 26 maja 2021, 23:56
Wojtas pisze: 26 maja 2021, 23:53 Procedura source of income. Standard. Dzieje się to w losowych momentach, więc nie znasz dnia ani godziny.
Nawet rzecznik Revoluta o tym mówił, ale nie chce mi się teraz tego odszukiwać.
A brick-and-mortar banks pod to niby nie podpadają?
Jasne, że podpadają. Idź do kasy w oddziale i spróbuj wpłacić gotówkę. Mają obowiązek udokumentować SoF (choćby na oświadczenie), bo podlegają pod te same regulacje co wszystkie inne banki i fintechy działające na licencji e-money.
Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 14 mar 2021, 01:06

Re: Dlaczego broker polski?

Post autor: CoinsMakingCoins »

lenon pisze: 27 maja 2021, 09:39
CoinsMakingCoins pisze: 26 maja 2021, 23:56

A brick-and-mortar banks pod to niby nie podpadają?
Jasne, że podpadają. Idź do kasy w oddziale i spróbuj wpłacić gotówkę. Mają obowiązek udokumentować SoF (choćby na oświadczenie), bo podlegają pod te same regulacje co wszystkie inne banki i fintechy działające na licencji e-money.
O to dokładnie mi chodziło, dziękuję.
ODPOWIEDZ