- Screen Shot 2021-03-30 at 18.12.41.png (256.38 KiB) Przejrzano 10758 razy
Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
To chyba artykuł sprzed miesiąca , już się trochę skorekciło ;)
Dziś Chińczyki chyba mają największe wzrosty.
https://www.wsj.com/articles/u-s-consum ... PAlynCPTPj
Bardzo dobry dzień. Rosnący sentyment. Double bottom na wielu spółkach grow. BTC z dobrymi newsami. Kolejny stimulus w drodze. Pozytywny odbiór ekonomii. Przed nami nowe szczyty ?! ;-)
Bardzo dobry dzień. Rosnący sentyment. Double bottom na wielu spółkach grow. BTC z dobrymi newsami. Kolejny stimulus w drodze. Pozytywny odbiór ekonomii. Przed nami nowe szczyty ?! ;-)
No i niedługo nowy miesiąc nowy kwartał nowe rozdanie. Jak dobre spółki growth zaczną pokazywać fajne wyniki sentyment się zmieni i zaczniemy gonić rynek. Ta korekta była potrzebna bo w lutym to się wszyscy pakowali w wzrostowe spółki i wywindowali ceny do niesłychanych poziomów. Obecnie część rynku poszła w value ( i to nawet takie które to value nie ma ) i mamy super ceny na growth. Okazja taka rzadko się zdarza . Oczywiście rynek może jeszcze walnąć 20 % ale ja tu kupuje.
Pamięta ktoś może post Tomka które miesiące są dobre dla MTUM, a konkretnie jak wypadał kwiecień?
Podłączam się pod pytanie.
-
- Gość niedzielny
Czesc wszystkim!
Pewnie tak jak ja czekacie z niecierpliwoscia na koniec korekty growth ;-). Mysle, ze to juz tu.
Wczoraj byl pierwszy dzien gdzie pierwsze spolki growth pokazaly bardzo wyraznie sile przy minusach na szerokim SPY i QQQ. Z mojego portfela i watchlisty:
TAN, NIO, SE, TSLA, Z, SQ, FTCH, PTON, FVRR, TWLO, HUBS, ROKU, U
Z bardziej spekulacyjnych spolek (smallcapy, SPACi):
CCIV, DKNG,YALA, EH, APPS, API, MGNI, CELH, DMTH, EVGN
I pewnie jeszcze wiele innych., ale raczej nie ladowalbym sie w spekulacje w momencie gdzie wiele wysokiej jakosci spolek jest w olbrzymiej przecenie.
Dzis w europie potezne wzrosty na clean energy: SGRE, NEOEN, MCPHY i ath na NDX1
Hong Kong jeszcze bez kierunku, bo poza makro dochodza jeszcze polityczne przepychanki.
Pewnie nie wszystko co spadlo w ostatnim miesiacu odbije. To dobra okazja, zeby teraz wyszukac w czym jest sila i pozegnac sie ze stratnymi pozycjami na korzysc liderow, azeby nie przegapic odbicia.
Pewnie tak jak ja czekacie z niecierpliwoscia na koniec korekty growth ;-). Mysle, ze to juz tu.
Wczoraj byl pierwszy dzien gdzie pierwsze spolki growth pokazaly bardzo wyraznie sile przy minusach na szerokim SPY i QQQ. Z mojego portfela i watchlisty:
TAN, NIO, SE, TSLA, Z, SQ, FTCH, PTON, FVRR, TWLO, HUBS, ROKU, U
Z bardziej spekulacyjnych spolek (smallcapy, SPACi):
CCIV, DKNG,YALA, EH, APPS, API, MGNI, CELH, DMTH, EVGN
I pewnie jeszcze wiele innych., ale raczej nie ladowalbym sie w spekulacje w momencie gdzie wiele wysokiej jakosci spolek jest w olbrzymiej przecenie.
Dzis w europie potezne wzrosty na clean energy: SGRE, NEOEN, MCPHY i ath na NDX1
Hong Kong jeszcze bez kierunku, bo poza makro dochodza jeszcze polityczne przepychanki.
Pewnie nie wszystko co spadlo w ostatnim miesiacu odbije. To dobra okazja, zeby teraz wyszukac w czym jest sila i pozegnac sie ze stratnymi pozycjami na korzysc liderow, azeby nie przegapic odbicia.
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
To co, $SE all-in?
Ja się właśnie wpakowałem na promocji w $UI - mam nadzieję, że ne utknę jak z CRM'em w stuletniej konsoli...
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
No, najwyższy czas na powrót do starych dobrych czasów :)
Od razu forum jakoś odżyło ;)
Paypal pakiet wleciał. Czekam tez na aktualizację portfela growth od Raya.
Odezwie się pewnie przy kolejnych spadkach :)
btw ktoś śledzi $LULU? Dzisiaj słaba dyspozycja w porównaniu do innych moich spółek, podejrzewam, że ze względu wyników?
Na szybko patrząc w tych wynikach to tylko prognozowane EPS na 2021 i 2022 nieco niżej od konsensusu. Reszta wygląda ok, pobite oczekiwania.
Mam, polecam ;)
Moim zdaniem lepsze od NKE, przynajmniej ma przestrzeń do ekspansji na rynku.
A co do spadków po dobrych wynkiach, to chyba standard, czyż nie?
Najpierw płakali, że zaśmiecam wątek, a teraz płaczą jak nie robię update'u każdego dnia :D. Jasne, że czekam na jakiekolwiek spadki, bo ostatnie lekkie spadki były we wrześniu/październiku:
Jak ktoś widział spadki w portfelu to widocznie ma kiepski portfel...
Twoja obecność i przeciwna do większości postawa jest jak najbardziej zdrowa, chociażby dla samej równowagi w wątku, aczkolwiek forma w jakiej to przekazujesz prowokuje wiele niepotrzebnych emocji i zapewne tylko o to chodzi. Kilka miesięcy temu bardzo rzeczowo kontrargumentowałeś, potem stałeś się prześmiewcą, więc nie masz się co dziwić.. Odnośnie portfolio i jego wyników to chyba nie ma co porównywać tak krótkich okresów? Każdy ma inny horyzont i inną tolerancję na ryzyko. Faktem jest, że spółki growth w ostatnich tygodniach zaliczyły mocną korektę, niektóre ponad -50% i z tym nie ma co dyskutować. Taniej już może nie być ;) że po drugim biegunie są spółki, które w tym czasie zarobiły to co z tego? Nie zmienia to faktu, że korekta na spółkach growth ma miejsce. Chwała Ci za to, że Twój portfel zarabia, ale nie pamiętam, żeby od marca 2020 do jesieni ktoś kpił z inwestorów "value", kiedy to growth biło ich na głowę (sam w tamtym czasie byłem zapakowany w value...). Takie uroki emocjonowania się w krótkim terminie, ale do tego mam wrażenie służy ten wątek.
Wręcz przeciwnie. Jak pisałem rzeczowo to spotykało się to ze śmiechem, że "co ja wiem, teraz inne czasy i żadne fundamenty się nie liczą, I just don't hate money". Dostosowałem przekaz do odbiorców.korver pisze: ↑01 kwie 2021, 09:06 Twoja obecność i przeciwna do większości postawa jest jak najbardziej zdrowa, chociażby dla samej równowagi w wątku, aczkolwiek forma w jakiej to przekazujesz prowokuje wiele niepotrzebnych emocji i zapewne tylko o to chodzi. Kilka miesięcy temu bardzo rzeczowo kontrargumentowałeś, potem stałeś się prześmiewcą, więc nie masz się co dziwić..
Żebyś się nie zdziwił :)korver pisze: ↑01 kwie 2021, 09:06 Odnośnie portfolio i jego wyników to chyba nie ma co porównywać tak krótkich okresów? Każdy ma inny horyzont i inną tolerancję na ryzyko. Faktem jest, że spółki growth w ostatnich tygodniach zaliczyły mocną korektę, niektóre ponad -50% i z tym nie ma co dyskutować. Taniej już może nie być ;)
Na tym forum "value" to Carnival i linie lotnicze. Ja jestem inwestorem w growth, ale raczej w stylu GARP, a nie YOLO wizjoner. To, że każdy, kto ma pojęcie o ryzyku jest tu nazywany "value" inwestorem świadczy tylko o manii na rynku ;). Cieszę się, że ostatnie 2 miesiące schłodziły parę głów, chociaż niektórzy potrzebują jeszcze dogrywki.korver pisze: ↑01 kwie 2021, 09:06 że po drugim biegunie są spółki, które w tym czasie zarobiły to co z tego? Nie zmienia to faktu, że korekta na spółkach growth ma miejsce. Chwała Ci za to, że Twój portfel zarabia, ale nie pamiętam, żeby od marca 2020 do jesieni ktoś kpił z inwestorów "value", kiedy to growth biło ich na głowę (sam w tamtym czasie byłem zapakowany w value...). Takie uroki emocjonowania się w krótkim terminie, ale do tego mam wrażenie służy ten wątek.
BTW: dla mnie podział value/growth jest głupi, ale niestety większość się nim posługuje.
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
I jak, zapakowani? Bo pociąg jak zaraz ruszy to pomachać nie zdążycie :D.CoinsMakingCoins pisze: ↑25 mar 2021, 12:31 Zapakowali się już w to DDDD? Bo zaczęło startować dziś, a to ostani raz jak przypominam o tym!
Aż z ciekawości porównałem sobie na szybko GARP z podejsciami najbardziej popularnymi na forum, czyli momentum i growth. Wziałem etfy odpowiednio SPGP, MTUM i IWY. I rzeczywiście pod względem zysku GARP wypada najlepiej, ale to tylko zasługa ostatnich 2 miesięcy. Zdziwiłem się trochę, że daje największe drawdowny i najgorsze Sharp/Sortino ratio. Jak pominiemy szaleństwo pandemii, to różnice są mniejsze, ale nadal GARP wypada najgorzej. Oczywiście porównanie na szybko i trochę ogólnikowe.RayDalio pisze: ↑01 kwie 2021, 09:25
Na tym forum "value" to Carnival i linie lotnicze. Ja jestem inwestorem w growth, ale raczej w stylu GARP, a nie YOLO wizjoner. To, że każdy, kto ma pojęcie o ryzyku jest tu nazywany "value" inwestorem świadczy tylko o manii na rynku ;). Cieszę się, że ostatnie 2 miesiące schłodziły parę głów, chociaż niektórzy potrzebują jeszcze dogrywki.
BTW: dla mnie podział value/growth jest głupi, ale niestety większość się nim posługuje.
Mówiąc o GARP miałem raczej na myśli kwestię doboru spółek do portfela, a nie żadną mechaniczną metodę, która polega na okresowym kupowaniu/sprzedawaniu akcji o określonych parametrach fundamentalnych. To drugie raczej nazywam "inwestowaniem w tickery". Ja staram się kupić dobry biznes w dobrej cenie i trzymać go tak długo jak wyniki biznesowe to potwierdzają, a cena nie jest w stratosferze jak dzisiaj w przypadku spekulacyjnych spółeczek.
Dawałem już tutaj przykład AAPL, którą można było kupić w rozsądnej cenie, a sprzedałbym ją w przeciągu ostatnich miesięcy bez namysłu.
Dawałem już tutaj przykład AAPL, którą można było kupić w rozsądnej cenie, a sprzedałbym ją w przeciągu ostatnich miesięcy bez namysłu.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2021, 13:33 przez RayDalio, łącznie zmieniany 2 razy.
Miałem zapytać i zapomniałem. Jakiś argument, dlaczego ma ta rakieta startować?CoinsMakingCoins pisze: ↑01 kwie 2021, 10:37I jak, zapakowani? Bo pociąg jak zaraz ruszy to pomachać nie zdążycie :D.CoinsMakingCoins pisze: ↑25 mar 2021, 12:31 Zapakowali się już w to DDDD? Bo zaczęło startować dziś, a to ostani raz jak przypominam o tym!
image (46).png
RayDalio, to pochwalisz się wreszcie jakie spółki masz na w protfelu czy jeszcze z nart nie wróciłeś?