Polecana platforma do handlu opcjami

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Miszyn
Gość niedzielny
Tu mieszkam: Dębnica Kaszubska

Polecana platforma do handlu opcjami

Post autor: Miszyn »

Cześć,

generalnie korzystam z polskich biur maklerskich. Chciałbym jednak rozpocząć naukę handlu opcjami i zastanawiam się która platforma będzie lepsza do nauki. Wiem, że handel opcjami dostępny jest zarówno na Lynx jak i IB. Bardziej kieruje się w kierunku Lynx, jednak zakładam, że mogę wiele nie wiedzieć. Tak więc naprowadzenie mnie lub jakiekolwiek rady mile widziane. Może jest jeszcze inna platforma której nie brałem nawet pod uwagę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Tu mieszkam: PL

Re: Polecana platforma do handlu opcjami

Post autor: iMisiek »

Miszyn pisze: 29 lis 2024, 21:03 Cześć,

generalnie korzystam z polskich biur maklerskich. Chciałbym jednak rozpocząć naukę handlu opcjami i zastanawiam się która platforma będzie lepsza do nauki. Wiem, że handel opcjami dostępny jest zarówno na Lynx jak i IB. Bardziej kieruje się w kierunku Lynx, jednak zakładam, że mogę wiele nie wiedzieć. Tak więc naprowadzenie mnie lub jakiekolwiek rady mile widziane. Może jest jeszcze inna platforma której nie brałem nawet pod uwagę.

Pozdrawiam
Ja korzystam z https://tastytrade.com/ i wg mnie dla opcji rewelacja. Lynx a wyzsze prowizje wiec wybrał IB
Miszyn
Gość niedzielny

Dzieki. Faktycznie po wstępnym przejrzeniu wygląda na interesującą opcje. A jak z możliwością wpłat? Bo w opiniach figuruje że są mocno ograniczone.
kuba
Stały bywalec

Post autor: kuba »

Ja kiedyś używałem tastytrade (wtedy to się jeszcze nazywało tastyworks), ale potem przeniosłem się do Interactive Brokers z dwóch powodów:
1) do tasty jedyna możliwość przelewu to wtedy był drogi SWIFT, więc np. dopłacanie co miesiąc mniejszych kwot mija się z celem
2) nieszczęsny podatek od spadków (estate tax), w tasty można kupować tylko amerykańskie ETFy i akcje, więc to wszystko podlega amerykańskim przepisom, które dla Polaków są mało korzystne i do tego dochodzi potencjalnie jeszcze cała biurokracja z tym związana. W IB można kupić europejskie ETFy i mieć problem z głowy

Do IB można przelew w PLN/EUR robić, więc praktycznie za darmo. Z minusów - IB ma minimalnie gorsze prowizje za opcje, ale to groszowe różnice.

Lynx do opcji odpada, za wysokie prowizje.

Pzdr.
Kuba
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga

1) Przelew SWIFT z Aion Bank do Tasty kosztuje 5 USD. OK przelew z Tasty kosztuje 45 USD
2) estate tax dotyczy kazdego brokera an świecie bo ona dotyczy to wartości bieżącej inwestycji US Situs assets w momencie śmierci posiadacza konta

Definicja US Situs assets nie jest oczywista - Michal Szafranski zrobił wykład o tym z tym roku
kuba
Stały bywalec

Post autor: kuba »

iMisiek pisze: 30 lis 2024, 13:43 2) estate tax dotyczy kazdego brokera an świecie bo ona dotyczy to wartości bieżącej inwestycji US Situs assets w momencie śmierci posiadacza konta
Tak, tak - każdego brokera. Chodziło mi o to, że w IB możesz kupić 'europejskie' ETFy UCITS, które według mojego rozumienia nie podchodzą pod amerykański estate tax.
Miszyn
Gość niedzielny

Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi. Wykonałem dodatkowy resaerch na bazie tego co napisaliście i zdecydowałem się na Interactive Brokers. Jeśli pojawią się dodatkowe pytania to wykorzystam ten wątek.
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga

kuba pisze: 30 lis 2024, 15:21
iMisiek pisze: 30 lis 2024, 13:43 2) estate tax dotyczy kazdego brokera an świecie bo ona dotyczy to wartości bieżącej inwestycji US Situs assets w momencie śmierci posiadacza konta
Tak, tak - każdego brokera. Chodziło mi o to, że w IB możesz kupić 'europejskie' ETFy UCITS, które według mojego rozumienia nie podchodzą pod amerykański estate tax.
A jeśli o to chodzi to tak EU ETFy UCITS nie podchodzą pod estate tax
Miszyn
Gość niedzielny

Urodziło się kolejne pytanie. Jeśli przy okazji korzystania z xtb wypełniałem formularz W-8BEN to muszę również robić to przy wykorzystaniu platformy IB? Czy ten uprzednio wypełniony formularz obowiązuje już w całości moją osobę i trafia do odpowiedniego urzędu?
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Tu mieszkam: Warszawa

Post autor: winnie-the-pooh »

W8-BEN to coś jak u nas PIT-2 dla pracodawcy. On sobie leży u brokera na wypadek gdyby brokera audytował IRS i jest podkładką pod pobieranie podatku u źródła od dywidend wg umowy między USA, a danym krajem (tu: Polską).
Więc u innego brokera ponownie go trzeba wyklikać w IB chyba jest to prawie automatyczne i w czasie otwierania konta się to robi jeśli kogoś interesuje operowanie na rynku amerykańskim, coś jakoś tak kojarzę.
Znajdziesz zapewne w bazie wiedzy IBKR.

Prostując: W8-BEN nie trafia do urzędu. Zostaje u brokera.
Miszyn
Gość niedzielny

Dziękuję za informację. Posiadacie może jakiś inny kanał komunikacji poza forum? Przykładowo kanał na discordzie? Coś na wzór grupy inwestycyjnej.
ODPOWIEDZ