Inwestowanie przez spółkę na Cyprze

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Pawel-123
Tu mieszkam: Polska

Inwestowanie przez spółkę na Cyprze

Post autor: Pawel-123 »

Dzień dobry, tutaj chyba jest dobre miejsce na takie pytanie: z rozpoznania jakie zrobiłem wynika że na Cyprze że nie pobiera się podatków od zysków kapitałowych osiąganych przez spółkę. Ja szukam rozwiązania do inwestowania na giełdzie i akumulacji kapitału na lata (bez bieżących wypłat) z minimalnym możliwym podatkiem (bez płacenia od każdej transakcji). Czy ktoś ma doświadczenia z założeniem takiej zagranicznej spółki i przeniesieniem do niej konta indywidualnego z IB Irlandia ? I przy jakie wartości inwestycji to ma sens?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach

Re: Inwestowanie przez spółkę na Cyprze

Post autor: Tomek »

W ogóle to nie ma sensu, jeśli jesteś polskim rezydentem podatkowym, bo wpadniesz w przepisy o CFC, co w praktyce będzie oznaczało, że podatki od zysków spółki musisz zapłacić w kraju Twojej rezydencji podatkowej. Więcej pisałem o tym tutaj (art dotyczy spółki w Estonii, ale te same przepisy obowiązują dla każdej innej jurysdykcji): https://www.tradingforaliving.pl/spolka-w-estonii/
mariusz
Tu mieszkam: Warszawa

Post autor: mariusz »

Podatki można jeszcze przeboleć - w Polsce nie są jeszcze takie straszne. Ja mam inny problem. Co zrobić, żeby zabezpieczyć rodzinę na wypadek śmierci. Czy w przypadku konta w IB Irlandia płacimy podatek spadkowy na zasadach obowiązujących w USA, czyli nawet do 40%?
Pytanie - jaka jest możliwość zabezpieczenia przez taką ewentualnością i nie mam na myśli rozwiązania typu - daj żonie login i hasło do konta + pin do telefonu. Chodzi mi o rozwiązania full legalne i takie, które nie wymagają wtajemniczania kogoś w zarządzanie kontem IB.
polykaczy-sasiad
Gość niedzielny
Tu mieszkam: Polska

Post autor: polykaczy-sasiad »

Cześć,

Jeśli chodzi o unikanie amerykańskiego podatku spadkowego od aktywów na rachunku w IB, wydaje się, że jedynym sensownym rozwiązaniem dla inwestora prywatnego jest wybór funduszy UCITS ETF.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach

Post autor: Tomek »

Albo założenie fundacji rodzinnej lub innego podmiotu prawnego, który wszakże nie umiera. Ten pierwszy wariant eliminuje w dodatku problem podatkowy, przynajmniej dopóki ktoś nie zmieni ustawy.
ODPOWIEDZ