Pytania początkujących
-
obserwator
- Gość niedzielny
- Tu mieszkam: Polska
Re: Pytania początkujących
Czy może ktoś mi przybliżyć kupowanie opcji "deep in the money" ? W ubiegłym tyg. świat giełdowy obiegła informacja o zakupie przez Nancy Pelosi opcji call na Nvidia ze strikiem 120$ i wygaśnięciem w grudniu 2024. Jaki jest cel kupienia opcji z tak wysokim i odległym w czasie premium?
Przypuszczam, że chodzi o rolowanie podatku. Kupione opcje są kosztem w momencie kupna, kupione akcje dopiero w momencie sprzedaży.
-
obserwator
- Gość niedzielny
Czyli na dobrą sprawę 29 grudnia mogę kupić opcje a 2 stycznia je sprzedać z minimalną stratą premium (jeżeli to płynny instrument) i nie muszę płacić podatku ? To chyba tak nie działa bo byłoby zbyt piękne i każdy by tak robił.
Jest to troszkę bardziej skomplikowane niż sądziłem ale chyba jednak możliwe. Obejrzyj
od 12 minuty.
od 12 minuty.
Może mi ktoś podać jakieś biuro rachunkowe które rozlicza pit, głównie były zawierane opcje bull put spread, byłbym wdzięczny za pomoc
Pit FX liczy wszystko
Mifid 2 ibkr
Założyłem konto na IBKR. Przelałem środki. Na koniec składanego zlecenia na akcje, otrzymałem taki komunikat: Not allowed to open a position: account mifid2 short code is missing. Co z tym teraz zrobić? Szukam w sieci, ale tam znajduję tylko podobne pytania bez rozwiązań. Ewentualnie polecają telefon do przyjaciela czyli IBKR.
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
A jak zalogujesz się na swoje konto przez stronę brokera, to tam w powiadomieniach (ikonka z dzwonkiem) w sekcji "Pending" nie masz czasem do wypełnienia formularza informacyjnego z danymi wymaganymi przez Mifid2?
Wejdź też w Settings (klikając swoje imie po prawej na górze), potem w Profile i w edycję swoich danych, żeby zobaczyć czy nie brakuje tam żadnej wymaganej informacji:
Wejdź też w Settings (klikając swoje imie po prawej na górze), potem w Profile i w edycję swoich danych, żeby zobaczyć czy nie brakuje tam żadnej wymaganej informacji:
Re: Mifid 2 ibkr
Hej I jak udało się rozwiązać problem ? Bo mam to samo i nie wiem bardzo gdzie szukać rozwiązania bo wszystko niby jest ok.. pozdrawiam.Ślimak pisze: ↑18 maja 2024, 11:03 Założyłem konto na IBKR. Przelałem środki. Na koniec składanego zlecenia na akcje, otrzymałem taki komunikat: Not allowed to open a position: account mifid2 short code is missing. Co z tym teraz zrobić? Szukam w sieci, ale tam znajduję tylko podobne pytania bez rozwiązań. Ewentualnie polecają telefon do przyjaciela czyli IBKR.
Rozpoczynam swoją przygodę z opcjami w IBKR.
Nie potrafię wygenerować raportu, w którym będzie widodczne kiedy, za jaką cenę i z jaką prowizją kupiłam/sprzedałam daną opcję. Raport do rozliczenia podatku.
Byłabym szalenie wdzięczna za pomoc i wskazanie co/gdzie należy zaznaczyć, żeby taki raport wygenerować.
Nie potrafię wygenerować raportu, w którym będzie widodczne kiedy, za jaką cenę i z jaką prowizją kupiłam/sprzedałam daną opcję. Raport do rozliczenia podatku.
Byłabym szalenie wdzięczna za pomoc i wskazanie co/gdzie należy zaznaczyć, żeby taki raport wygenerować.
Wszysko masz w Activity Statement w sekcji Trades.
A żeby wygenerować Activity Statement muisz się zalogować do Client Portal (czyli przez stronę IBKR) i tam kliknąć w Reports. Pamiętaj tylko, że tam jest opóźnienie chyba 1-2 dni, więc jak kupisz/sprzedaż opcję w poniedziałek, to w Activity Statement to będzie widoczne dopiero we wtorek/środę.
A żeby wygenerować Activity Statement muisz się zalogować do Client Portal (czyli przez stronę IBKR) i tam kliknąć w Reports. Pamiętaj tylko, że tam jest opóźnienie chyba 1-2 dni, więc jak kupisz/sprzedaż opcję w poniedziałek, to w Activity Statement to będzie widoczne dopiero we wtorek/środę.
-
anonymous111
- Tu mieszkam: Warszawa
Kupiłem przez xtb spółkę "Linde.US PLC". Wypłaca ona dywidendę ale w przeciwieństwie do dywidend od innych spółek od tej nie jest automatycznie pobierany podatek od dywidendy 15%. Czy to znaczy, że sam muszę go wykazywać? Czy wiecie może czy XTB go automatycznie uwzględnia w rozliczeniach rocznych?
Dzięki.
Dzięki.
-
RobertStelar
- Gość niedzielny
- Tu mieszkam: Niemcy
Sprawdź jaki ta firma ma numer ISIN.
Jeśli ma brytyjski, to nie pobierają podatku od dywidendy i trzeba 19% odprowadzić.
Mam taki przypadek na jednej ze spółek z portfela.
Jeśli ma brytyjski, to nie pobierają podatku od dywidendy i trzeba 19% odprowadzić.
Mam taki przypadek na jednej ze spółek z portfela.
-
quantquant
Skąd się biorą straty na amerykańskich obligacjach np. w ostatnich 2-3 latach ? BND stracił ok. 20%. Przecież zysk i cena wykupu są gwarantowane.
Przykładowo zakup bezpośredni (nie przez ETF) US GOVT Note 4.25 NOV 30 '26 (cena zakupu $998). Teraz do czasu wykupu za $1000 w 2026 roku będzie wypłacane 4.25% w skali roku.
Przykładowo zakup bezpośredni (nie przez ETF) US GOVT Note 4.25 NOV 30 '26 (cena zakupu $998). Teraz do czasu wykupu za $1000 w 2026 roku będzie wypłacane 4.25% w skali roku.
Tutaj jest obszerny artykuł nt inwestowania w obligacje: https://www.tradingforaliving.pl/obliga ... rbowe-usa/
A w skrócie: skoro nowe obligacje oferują odsetki 4.5%, a stare dawały np 2%, to te stare są mniej atrakcyjne, więc ich cena spadnie.
A w skrócie: skoro nowe obligacje oferują odsetki 4.5%, a stare dawały np 2%, to te stare są mniej atrakcyjne, więc ich cena spadnie.
Przymierzając się do założenia konta w IB, jeśli będę chciał wykorzystać strategie opcyjne, nie posiadając jednak zbyt dużego kapitału to konto powinno być obowiązkowo typu margin?
Do zabawy w opcje zdecydowanie lepsze jest konto margin. Mając konto cash nie będziesz mógł użyć większości strategii, także to się mija z celem.
Tylko pamiętaj, że dla konta margin musisz mieć min. $2000, a najlepiej chociaż trochę więcej, żeby broker nie straszył zamykaniem pozycji ;)
Tylko pamiętaj, że dla konta margin musisz mieć min. $2000, a najlepiej chociaż trochę więcej, żeby broker nie straszył zamykaniem pozycji ;)
-
quantquant
Przetrzymałem obligacje US-T Bill do dnia wykupu. Teraz w Portfolio ich już nie ma. W Activty-> Trades też nie ma pozycji z US-T Bill jak przy opcjach np. EXPIRED itp.
Gdzie sprawdzić jak to zostało rozliczone? W Activity Statment>Trades widzę tylko kiedy był zakup.
Gdzie sprawdzić jak to zostało rozliczone? W Activity Statment>Trades widzę tylko kiedy był zakup.
-
winnie-the-pooh
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Warszawa
Statement Activity, sekcja Corporate Actions.
Witam.
Bardzo proszę o podpowiedź. Mianowicie w Option Strategy Lab, trzeba wpisać np. przewidywany procentowy wzrost akcji w określonym czasie. Jak można to realnie określić? No bo upside mówi o potencjale do wzrostu w perspektywie kolejnych 12 miesięcy. A jak ustalić jaki jest potencjał do wzrostu akcji w perspektywie następnych dni, tygodnia, czy miesiąca?
Pozdrawiam
Bardzo proszę o podpowiedź. Mianowicie w Option Strategy Lab, trzeba wpisać np. przewidywany procentowy wzrost akcji w określonym czasie. Jak można to realnie określić? No bo upside mówi o potencjale do wzrostu w perspektywie kolejnych 12 miesięcy. A jak ustalić jaki jest potencjał do wzrostu akcji w perspektywie następnych dni, tygodnia, czy miesiąca?
Pozdrawiam
m0808 a poszukaj w internecie średni miesięczny wzrost danej spółki albo miesięczne zakres ceny, to takie najprostsze o czym pomyślałem aczkolwiek chętnie wysłucham mądrzejszych :)
Cześć.
Obejrzałem na Youtube film wprowadzający do Scraba. Po zalogowaniu w darmowym 7 dniowym teście w Scoring Models nie ma u mnie żadnego zdefiniowanego modelu tak jak pokazuje to pan Tomasz. Czy można to jakoś wprowadzić bo na filmie widać ich bardzo dużo, między innymi GRAP 2.0?
Obejrzałem na Youtube film wprowadzający do Scraba. Po zalogowaniu w darmowym 7 dniowym teście w Scoring Models nie ma u mnie żadnego zdefiniowanego modelu tak jak pokazuje to pan Tomasz. Czy można to jakoś wprowadzić bo na filmie widać ich bardzo dużo, między innymi GRAP 2.0?