Cześć,
zrobiłem zlecenie Sell Call na platformie demo IBRK i powinienem dostać premię za wystawienie tej opcji, a nic się nie pokazało w okienku Monitor / Daily P&L.
A z webinarów Tomka wyłapałem, że taka premia od razu pojawia się na koncie.
Ktoś może mi powiedzieć, czy to nie dotyczy kont demo czy premia pojawi się dopiero po zamknięciu dnia i wynik na koncie będzie widoczny dopiero jutro?
Czemu w takim razie służy opcja Daily P&L? Spodziewałem się, że wartość tej premii zobaczę od razu po realizacji zlecenia.
Dziękuję za wyjaśnienie tej kwestii.
Premia za SELL CALL na demo w IBRK
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Re: Premia za SELL CALL na demo w IBRK
Daily P&L to zysk wygenerowany przez Twoje aktywa w perspektywie bieżącego dnia. To, że wystawiłeś jakąś opcję, nie oznacza, że masz z niej zysk, tylko że zaksięgowana została premia gotówkowa na Twoim koncie. Tak więc wystawiając CALL-a powinien powiększyć się stan Twojej gotówki na rachunku maklerskim i nic więcej.
Wystawiając opcję otrzymujesz premie, ale masz też jednocześnie zobowiązanie (otwartą pozycję), która niweluje bieżący zysk z otrzymanej premii. Daily P&L będzie się zmieniało dopiero wtedy, gdy zmieniać zacznie się wartość (cena rynkowa) wystawionej przez Ciebie opcji.
Wystawiając opcję otrzymujesz premie, ale masz też jednocześnie zobowiązanie (otwartą pozycję), która niweluje bieżący zysk z otrzymanej premii. Daily P&L będzie się zmieniało dopiero wtedy, gdy zmieniać zacznie się wartość (cena rynkowa) wystawionej przez Ciebie opcji.