Ja tez nie jestem fanem analizy techniczej ale BABA tez :-)
Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
- Załączniki
-
- Screenshot 2021-12-29 180404.jpg (154.11 KiB) Przejrzano 13822 razy
Coś nowego doszło, ze chińszczyzna dzisiaj w takiej przecenie? Już wcześniej było tanio, KWEB grubo poniżej dołka covidowego… generalnie nie mam problemu z trzymaniem na stracie, ale ile można uśredniać (: już poziomu $50/40 wydawały się „okazją”.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Brussels
Tax harvesting w praktyce :)). Sa tez pewnie tacy co siedza od 70,80$ i teraz wywalaja zeby w styczniu odkupic (albo i nie).
KWEB płacił dywidendę dość dużą i odcięcie dzisiaj
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
hm? Zawsze byla jakas szczatkowa, zupelnie pomijalna dywidenda a dzisiaj jest prawie 2.58$
Czyzby wywalili z ETFu jakas czesc spolek ki postanowili nic innego nie kupowac tylko oddac czesc cashu wformie dywidendy?
Czyzby wywalili z ETFu jakas czesc spolek ki postanowili nic innego nie kupowac tylko oddac czesc cashu wformie dywidendy?
Tak coś wywalili i wypłacili dywidendę. Tylko nie ma info co. Również odcięli 2,48 z CALL
Wydaje mi się, że ta dywidenda może mieć coś wspólnego z tym newsem:
Tak jak mówiłem, najłagodniejszy rynek byka od lat
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Mysle, ze 2022 bedzie obfitowac w duzo wieksza zmiennosc. Przede wszystkim organizator imprezy Zerome Powell mowi, ze czas bylby konczyc, a poza tym skutki obecnego kryzysu energetycznego w Europie (i prawdopodobnie postepujace wraz z nimi niepokoje spoleczne na swiecie wywolane wzrostem cen zywnosci) moga naprawde namieszac.
Prognoza wzrostu EPS na 2022 dla SP500 to obecnie 8%.
Prognoza wzrostu EPS na 2022 dla SP500 to obecnie 8%.
Na high-beta i chińczyku będzie w tym roku sztos optymalizacja podatkowa:)
Ta... musze nauczyć się odróżniać które pierwsze myśli są dobre a które złe.
a miałem kupić jakieś LEAPS CALL na BABA
Dalej ma KWEB :-)
Jak sądzicie najpierw usuną akcje chińskie z USA czy poznamy obcą cywilizacje?
RayDalio
Dopoki jestes na forum to mogłbys rzucic okiem na to i powiedziec co myslisz na takie zagrania LEAPS
https://learninginvestmentwithjasoncai. ... ns-thread/
Nie wiem czy jestem odpowiednią osobą do pytania o opcje. Są tu na forum lepsi eksperci, ale jak pytasz to Ci odpowiem. Dla mnie kupowanie LEAPsów z niską deltą, czyli głęboko OTM, jest zwyczajnie ryzykowne. Działa dobrze jak rynek rośnie i można się fajnie zalewarować niskim kosztem. Problem w tym ile % portfela możesz przeznaczyć na takie opcje. Jeśli spory procent, to musisz się liczyć z tym, że pewnego, pięknego dnia trafisz na bear market i wszystkie te opcje pójdą z dymem. Zresztą, nie musi być żadnego bear marketu, akurat dana spółka będzie przez rok szła bokiem i wtedy taka opcja straci sporo ze swojej wartości. Znowu, kwestia ryzyka.iMisiek pisze: ↑30 gru 2021, 20:47 RayDalio
Dopoki jestes na forum to mogłbys rzucic okiem na to i powiedziec co myslisz na takie zagrania LEAPS
Zdarza mi się kupować takie opcje, ale raczej PUT niż CALL, ale wtedy też mam drabinkę na różne poziomy strike. Tak właśnie realizowałem short na PTON i ROKU. Żadnej strategii opcyjnej nie mam, u mnie to są raczej oportunistyczne zagrania.
Nancy Pelosi też kupuje głęboko ITM, a to jest najlepsza traderka na świecie ;)
Kasztan wybrał na paździerz roku firmę Peloton.
Biznes który zwiększył przychodu w ciągu 4 lat o 493%.
Posiada ekosystem który składa się z miesięcznej subskrypcji 6,2 miliona członków.
Rezygnacja ludzi z płacenia kasy jest na poziomie 0,82% i rośnie rok do roku o 94%.
Jedyny powód według Kasztana to spadek kursu akcji.
Dziecko z łopatką w piaskownicy który uważa się za doświadczonego inwestora.
Mam nadzieje, że rok 2022 będzie tak samo zabawny:)
LEAPS CALL OTM chyba zadziała tak samo jak LEAPS PUT OTM. Jeśli spółka nie spadnie to opcja PUT tez pójdzie z dymemRayDalio pisze: ↑30 gru 2021, 21:25Nie wiem czy jestem odpowiednią osobą do pytania o opcje. Są tu na forum lepsi eksperci, ale jak pytasz to Ci odpowiem. Dla mnie kupowanie LEAPsów z niską deltą, czyli głęboko OTM, jest zwyczajnie ryzykowne. Działa dobrze jak rynek rośnie i można się fajnie zalewarować niskim kosztem. Problem w tym ile % portfela możesz przeznaczyć na takie opcje. Jeśli spory procent, to musisz się liczyć z tym, że pewnego, pięknego dnia trafisz na bear market i wszystkie te opcje pójdą z dymem. Zresztą, nie musi być żadnego bear marketu, akurat dana spółka będzie przez rok szła bokiem i wtedy taka opcja straci sporo ze swojej wartości. Znowu, kwestia ryzyka.iMisiek pisze: ↑30 gru 2021, 20:47 RayDalio
Zdarza mi się kupować takie opcje, ale raczej PUT niż CALL, ale wtedy też mam drabinkę na różne poziomy strike. Tak właśnie realizowałem short na PTON i ROKU. Żadnej strategii opcyjnej nie mam, u mnie to są raczej oportunistyczne zagrania.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
BOŚ na GPW +25% w 5 dni. Chyba ktoś już wie co będzie na najbliższym posiedzeniu RPP.
A kurs w odpowiedzi na to spadł o skromne 80%. Zabawne jest to że uważasz ze to Ty masz rację a rynek się myli :-)Gukwa pisze: ↑31 gru 2021, 10:10Kasztan wybrał na paździerz roku firmę Peloton.
Biznes który zwiększył przychodu w ciągu 4 lat o 493%.
Posiada ekosystem który składa się z miesięcznej subskrypcji 6,2 miliona członków.
Rezygnacja ludzi z płacenia kasy jest na poziomie 0,82% i rośnie rok do roku o 94%.
Jedyny powód według Kasztana to spadek kursu akcji.
Dziecko z łopatką w piaskownicy który uważa się za doświadczonego inwestora.
Mam nadzieje, że rok 2022 będzie tak samo zabawny:)
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Tymczasem dzisiaj rosnie mocno rentownosc obligacji co nie przeszkadza nasdaqowi wzrosnac o 1% :D
Jednak trochę przeszkodziło w kolejnych dniach… największa wyprzedaż na nasdaqu od marca (?) zeszłego roku. Ma ktoś psa do wyprowadzenia? Wino się skończyło :-)Ostap_Bender pisze: ↑03 sty 2022, 21:20 Tymczasem dzisiaj rosnie mocno rentownosc obligacji co nie przeszkadza nasdaqowi wzrosnac o 1% :D
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Dzien pozniej algorytmy zalapaly, ze trzebaby sie pozbyc pozycji na zlocie/srebrze :)).
Ciekawe czy rzeczywiscie fed da rade podniesc stopy i redukowac bilens, czy tez bedzie tak jak w 2018 kiedy przy spadkach na sp500 w okolicach 20% wrocili do luzowania :))
Ciekawe czy rzeczywiscie fed da rade podniesc stopy i redukowac bilens, czy tez bedzie tak jak w 2018 kiedy przy spadkach na sp500 w okolicach 20% wrocili do luzowania :))
Co tu tak cicho?