Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Bida, bo niby rynek zyskuje, a mój portfel na minusie - głównie przez HK zakupione we Frankfurcie ;< Jak tak można?
Wszem i wobec proszę o powrót wszystkich na forum lub podzielenie się adresem nowego miejsca do rozmów,spekulacji i propozycji inwestycyjnych.
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
Dzisiaj na Nasdaq wjeżdża 4D Pharma, to jest dual listing z LSE gdzie już ładnie dziś zaczęło rosnąć, ostatnia szansa zapakować się zanim Cathie wysyci volumen pod korek zaciągając go do ARKG.
Firma mega ciekawa, robią leki z ludzkich mikrobów z jelit czy coś takiego. https://www.4dpharmaplc.com/en
Firma mega ciekawa, robią leki z ludzkich mikrobów z jelit czy coś takiego. https://www.4dpharmaplc.com/en
żeby mi nie umkło, to wziąłem na margin ten DDDD :)
Został zamknięty, z reszta większość za tym głosowała. A Glina wręcz postawił ultimatum.
Nie wiem jak inni, ale ja teraz jestem bez reszty pochłonięty podatkami (piszę własny kalkulator). Póki nie skończę, nie mam wiele czasu na inne rzeczy.
PS. O Uniwersytecie nie wspominając, 2x w tygodniu po 2 godziny.
Cisza jest, bo glina w robocie nowej siedzi ;)
Laserami strzela?
Wywaliło mnie ze Slacka. Jak się loguje to nie ma tych live-o-wszystkim. Czyli chyba slack został zamknięty. Tylko Slack mnie nie poinformował w żaden sposób. Chyba, że coś skopałem przy logowaniu ?
Tamta grupa na Slacku została skasowana - potwierdzam, ale stawiam dolary przeciwko orzechom, że powstała nowa.
//
//
Zawsze mnie dziwiło jak ogromne znaczenie dla polskich inwestorów ma dywidenda. Będzie buyback, imo lepiej, ale widać, że reszcie się nie spodobało. Ja dobieram.
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
-
- Gość niedzielny
to jest jakiś nowy kanał? dzięki panowie :(
Jak lubicie jazdę bez trzymanki na biotechach to na MRKR insiderzy kupili sporo nowej emisji, a jeśli rzeczywiście coś jest na rzeczy to nadal jest tanio. Ja kupiłem w piątek prawie na samej górce ale dziś się już otworzyło +20% ;)CoinsMakingCoins pisze: ↑22 mar 2021, 12:36 Dzisiaj na Nasdaq wjeżdża 4D Pharma, to jest dual listing z LSE gdzie już ładnie dziś zaczęło rosnąć, ostatnia szansa zapakować się zanim Cathie wysyci volumen pod korek zaciągając go do ARKG.
Screenshot 2021-03-22 at 12.32.51.png
Ja nie piszę teraz za dużo, bo jestem w trakcie reorganizacji swojego portfela na bazie przemyśleń z ostatnich miesięcy ;) czeka mnie dużo researchu, więc to troche potrwa, a potem podzielę się na forum jakie tickery wybralem i dlaczego. Ogolnie chce wyraźnie podzielic portfel na 3 czesci:
1. 'core' w którym mam max 25 tickerow growth, ale takich ktore juz cokolwiek zarabiaja i nie sa po dach zadluzone, taki growth na +20% nie +70% . W tym dużo Azji. Ten koszyk test tematyczny tzn. pod post-covid winners głównie i aktualna sytuacje makro. Jak będzie szlo nie po mojej myśli, biorę na przeczekanie ( w sensie pies/wino jako hedge ).
2. defensive : koszyk tickerow jako 'przechowalnia'. jak np. wrzucam nowa kasę na konto i nic z 'core' nie jest aktualnie po dobrej cenie i chce czekac, to przerzucam kase tam. bez żalu potem sprzedaje nie wazne czy zysk czy strata. tzn, to jest zdywersyfkowane wiec jak na ktorymś ticketcie tam udupie to go biore na przeczekanie i zamykam inny. Ideowo, to taki zamiennik obligacji dla mnie, których nie chcę i nie lubię aktualnie. W tym koszyku mam tez gotowke ktora sluzy na zabepieczenie wystawianych putow na xsp. Być może będzie tam też jakiś ETF.
3. hype/innovation/yolo/microcap . Tam jak cos nie pyknie, to zamykam od razu i przerzucam na cos innego.
Docelowo wszystko powinno byc w 'core', ale tak nie bedzie (np. przez rebalansowanie jak coś urosnie za bardzo), stad te 2 pozostale koszyki. Tako sobie wymyśliłem, tylko teraz mam fomo ze nie zdaże powybierac spolek zeby to zaimplementowac :stuck_out_tongue_winking_eye:
1. 'core' w którym mam max 25 tickerow growth, ale takich ktore juz cokolwiek zarabiaja i nie sa po dach zadluzone, taki growth na +20% nie +70% . W tym dużo Azji. Ten koszyk test tematyczny tzn. pod post-covid winners głównie i aktualna sytuacje makro. Jak będzie szlo nie po mojej myśli, biorę na przeczekanie ( w sensie pies/wino jako hedge ).
2. defensive : koszyk tickerow jako 'przechowalnia'. jak np. wrzucam nowa kasę na konto i nic z 'core' nie jest aktualnie po dobrej cenie i chce czekac, to przerzucam kase tam. bez żalu potem sprzedaje nie wazne czy zysk czy strata. tzn, to jest zdywersyfkowane wiec jak na ktorymś ticketcie tam udupie to go biore na przeczekanie i zamykam inny. Ideowo, to taki zamiennik obligacji dla mnie, których nie chcę i nie lubię aktualnie. W tym koszyku mam tez gotowke ktora sluzy na zabepieczenie wystawianych putow na xsp. Być może będzie tam też jakiś ETF.
3. hype/innovation/yolo/microcap . Tam jak cos nie pyknie, to zamykam od razu i przerzucam na cos innego.
Docelowo wszystko powinno byc w 'core', ale tak nie bedzie (np. przez rebalansowanie jak coś urosnie za bardzo), stad te 2 pozostale koszyki. Tako sobie wymyśliłem, tylko teraz mam fomo ze nie zdaże powybierac spolek zeby to zaimplementowac :stuck_out_tongue_winking_eye:
Fakt inwestowania w dywidendowe spółki nie przesądza o inwestowaniu pod dywidendę. To jest błąd logiczny.
Muszę przynznać, że niezłą chamówą jest zachęcanie na jakimkolwiek forum ludzi, żeby przeszli na inne forum.CoinsMakingCoins pisze: ↑22 mar 2021, 14:23Ja poproszę invite jakby co bo nic mi tak nie brakuje jak Slacka :).
Macie jakiś konkretny powód, żeby to robić ?
Też szukam czegoś defensive zamiast obligacji ale teraz wszystkie value są drogie więc chyba nie ma sensu ale jakbyś znalazł coś ciekawego napisz.mkmk88 pisze: ↑22 mar 2021, 14:44 Ja nie piszę teraz za dużo, bo jestem w trakcie reorganizacji swojego portfela na bazie przemyśleń z ostatnich miesięcy ;) czeka mnie dużo researchu, więc to troche potrwa, a potem podzielę się na forum jakie tickery wybralem i dlaczego. Ogolnie chce wyraźnie podzielic portfel na 3 czesci:
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
To trzeba było się w piątek pochwalić a nie dziś dopiero :D
Widzieliście co sie na tureckiej lirze i na TUR wyrabia :).
Na walucie ruch 17% jednego dnia to naprawdę rzadkość. Już jest odreagowanie i teraz jest ok 10% spadku.
Na walucie ruch 17% jednego dnia to naprawdę rzadkość. Już jest odreagowanie i teraz jest ok 10% spadku.
Tam chyba ̷s̷u̷ł̷t̷a̷n̷ prezydent wyrzucił szefa banku centralnego - zatem aspekt polityczny.
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
Bolesław Krzywousty też kiedyś miał brata...
Daj Pan spokój z tą lirą... jego kuzyn to był poprzedni prezes ichnijeszego NBP... generalnie po tej akcji teraz to z dala od Turcji, stracili resztkę wiarygodności. Dziki kraj. Lirą teraz to można sobie... co tam kto chce . BTW to dopiero jest inflacja i szmacenie waluty (bo zapewne za chwilę będą ciąć stopy), nie ma co porównywać do krajów rozwiniętych i jakiś yieldow 1.5%.. a przez chwilę wydawało się ze poszli po rozum do głowy...
Ale tu teorie spiskowe.
Chyba adresy forum pomyliliscie. Jak cos to na priv przesle adres do T21 :-).
Winowajca jest moj nowy pracodwaca, a ostrzegalem, ze bedzie mnie mniej na forum. Widac kto tu najwiecej spamowal.
Chyba adresy forum pomyliliscie. Jak cos to na priv przesle adres do T21 :-).
Winowajca jest moj nowy pracodwaca, a ostrzegalem, ze bedzie mnie mniej na forum. Widac kto tu najwiecej spamowal.