Z tego co kojarzę przynajmniej od 4 lat naganiał na uran więc nie wiem czy to taki super deal w tym przypadku, o złocie od jakichś 10 lat nie ma nawet co wspominać...
Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Brussels
Wiadomo nie od dzis, ze trader21 zyje z sprzedawania szkolen ksiazek i innych tego typu rzeczy.
Dodatkowo siedzi latami w jakis pazdzierzowatych aktywach (w czasie kiedy benchmark sp500 robi 11% cagr) zeby na koniec powiedziec: patrzcie, mialem racje.
Uran ma na pewno perspektywy na zapelnienie bilansu energetycznego po zamykanych elektrowniach weglowych ale pojawia sie pytanie czy nie ma tutaj jakis disruptorow (moze rozwoj solar energy?) ktorzy zapewnia jeszcze wiekszy wzrost przychodow?
Kolejna sprawa czy ktos ma rzeczywiscie pojecie jak wyglada gornictwo rud uranu? Ile lat zajmuje odtworzenie procesu wydobycia? Ile uranu jeszcze jest dostepnego z wygaszanego uzbrojenia? Co jesli wzrost ceny surowca blyskawicznie spowoduje wzrost podazy?
Dodatkowo siedzi latami w jakis pazdzierzowatych aktywach (w czasie kiedy benchmark sp500 robi 11% cagr) zeby na koniec powiedziec: patrzcie, mialem racje.
Uran ma na pewno perspektywy na zapelnienie bilansu energetycznego po zamykanych elektrowniach weglowych ale pojawia sie pytanie czy nie ma tutaj jakis disruptorow (moze rozwoj solar energy?) ktorzy zapewnia jeszcze wiekszy wzrost przychodow?
Kolejna sprawa czy ktos ma rzeczywiscie pojecie jak wyglada gornictwo rud uranu? Ile lat zajmuje odtworzenie procesu wydobycia? Ile uranu jeszcze jest dostepnego z wygaszanego uzbrojenia? Co jesli wzrost ceny surowca blyskawicznie spowoduje wzrost podazy?
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Wiadomo nie od dzis, ze trader21 zyje z sprzedawania szkolen ksiazek i innych tego typu rzeczy.
Nie musi nic robic, pytanie co zakomunikuje i jak to odbierze rynek (algorytmy :)).
Ja obstawiam jakis minimalny krok typu powyzszenie minimalnie oprocentowania na repo.
Nie musi nic robic, pytanie co zakomunikuje i jak to odbierze rynek (algorytmy :)).
Ja obstawiam jakis minimalny krok typu powyzszenie minimalnie oprocentowania na repo.
Chwalić się dzisiejszymi zakupami!
Okazje gdzieniegdzie zaczynają się już pojawiać (i to nie tylko w Chinach).
Myślałęm dziś nad dobraniem AMD, trzohę patrzyłem na QCOM, ale wsparcie daleko, TTD też taki ciekawy no i wiecznie drogie S...
Okazje gdzieniegdzie zaczynają się już pojawiać (i to nie tylko w Chinach).
Myślałęm dziś nad dobraniem AMD, trzohę patrzyłem na QCOM, ale wsparcie daleko, TTD też taki ciekawy no i wiecznie drogie S...
UPST kupione w dołku, ale zaraz to sprzedam...
Kupujcie dołek, to może SP500 wróci do trendu, z którego się wyłamał.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Jest pare elementow dzialajacych w tym momencie na rynek negatywnie:
1. Perspektywa goverment shutdown
2. Nie wiadomo ciagle co z Evergrande
3. Potencjalnalny tapering
4. Braki gazu w europie/usa, mozliwy wzrost odczytow inflacyjnych
5. Przymuszowe wygaszenia fabryk w Chinach.
Wiec pytanie czy to jest ' ten dip' na ktory warto sie rzucac.
1. Perspektywa goverment shutdown
2. Nie wiadomo ciagle co z Evergrande
3. Potencjalnalny tapering
4. Braki gazu w europie/usa, mozliwy wzrost odczytow inflacyjnych
5. Przymuszowe wygaszenia fabryk w Chinach.
Wiec pytanie czy to jest ' ten dip' na ktory warto sie rzucac.
To był dip na krótko, UPST spylone i jestem zadowolony.
W ogóle zastanawiam się, czy by nie uciec z USD choćby do PLN, bo po tym "18 października" niezależnie od wydarzeń to dolar powinien raczej słabnąć.
A tym gazem to czy takie Dorian LPG jest sens rozważać, pytanie czy oni mają szansę na drogie kontrakty, skoro gazu będzie brakować w paru miejscach. Ktoś może wie?
W ogóle zastanawiam się, czy by nie uciec z USD choćby do PLN, bo po tym "18 października" niezależnie od wydarzeń to dolar powinien raczej słabnąć.
A tym gazem to czy takie Dorian LPG jest sens rozważać, pytanie czy oni mają szansę na drogie kontrakty, skoro gazu będzie brakować w paru miejscach. Ktoś może wie?
Do PLN to wg mnie odważna decyzja wg mnie ta inflacja nie jest przejściowa i rynek w końcu straci cierpliwość do NBP i jego gdybania nad rządzeniem światem
Owszem, dlatego też rozważam EUR :D
Gdzieś czytałem, że EBC wypuścił więcej waluty niż FED licząc do % PKB (albo to chodziło o zadłużenie - nie pamiętam już).
Natomiast zupełnie subiektywnie, jakbym już musiał wybierać między USD i EUR to długoterminowo bym wolał chyba jednak dolara.
Natomiast zupełnie subiektywnie, jakbym już musiał wybierać między USD i EUR to długoterminowo bym wolał chyba jednak dolara.
Miałem na myśli krótki termin, zwyczajnie, jak się dogadają w sprawie długu (lub nie) to dolar raczej powinien osłabnąć, a jak już sobie klapnie na tyle, żeby wstać, to wtedy planowałbym powrót do USD.
-
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Warszawa
Kwartał się zakończył, bonusy policzone, czas do pracy ?
-
- Tu mieszkam: Olkusz
Witam Wszystkich. Co myślicie o nowym pomyśle Trumpa z social media?Kurs Digital Word oszalał
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Pewnie jest pompa nakrecona przez inwestorow z reddita, a w zlamianiu monopolu facebooka czy tam twittera - powodzenia.
Jak tylko stworza aplikacje/platforme to im ja i tak szybko zdejma z jakiegokolwiek clouda i/lub z store apple/google.
Jak tylko stworza aplikacje/platforme to im ja i tak szybko zdejma z jakiegokolwiek clouda i/lub z store apple/google.
Czekam aż Trump będzie rozdawał każdemu akcje DW w zamian za założenie konta tam albo coś w tym stylu. Jakby nie było fajne ruchy na wykresie, ale bez stop lossa nie podchodziłbym bliżej. ;)
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
Przy tak duzej zmiennosci stop loss moze nie pomoc :).
Zagadka na dzisiaj. Co to za spółka?
ee może NET :)
Tak myślałem, że w pierwszym odruchu pomyślicie o tech, ale to bardzo zły kierunek. Podpowiem, że spółka kiedyś całkiem popularna na starym, spalonym forum.
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Zapytam w domu, może Tata będzie wiedział :)