ZIL można stakować z Ledgera, czyli mam środki na moim portfelu i udostępniam do stakingu, ale środki są na ledgerze.Szoł Mi De Many pisze: ↑03 cze 2021, 20:20Jako jeszcze zielony w temacie nie zrozumialem jednej informacji, ktora chyba jest istotna: ''Ja mam 15% APY na stakingu ZIL, ale ZIL nie opuszcza mojego cold walleta i to jest ta róznica, która ma dla mnie znaczenie''.odrion pisze: ↑02 cze 2021, 17:08
Jak widzę takie stopy zwrotu to pali mi się żółta lampka. Niedawno (luty) było 65% APY dla USDC.
Jeżeli jeszcze dodamy jakieś LAMBO lokaty:
https://waves-exchange.medium.com/waves ... d8fa1a71ba
to lampka robi się czerwona.
Czytam jeszcze że można zerwać "lokatę" bez utraty odsetek.
Może jestem sceptykiem, ale dla mnie to brzmi too good to be true ;)
Ja mam 15% APY na stakingu ZIL, ale ZIL nie opuszcza mojego cold walleta i to jest ta róznica, która ma dla mnie znaczenie.
Waves z 30% APY powinno wykosić konkurencję. Blockfi, Celcius czy inni z <10% APY na USDC chyba muszą pakować manatki.
Ciekawe na waves jest to, że APY dla BTC to tylko ok 4% and dla USDC 30%. Moja spiskowa teoria jest taka, że dla takich platform wyciąganie środków może być zabójcze. Ludzie jak widzą duże spadki na BTC mogliby wyciągać BTC z waves, żeby sprzedać przy dużych spadkach.
USDC nie spada, więc ludzie nie mają motywacji żeby wyciągać..... Pytanie czy rzeczywiście platforma zarabia tyle na pożyczaniu, żeby zapłacić te 30% odestek, czy może okaże się, że przy wypłatach będzie kto pierwszy ten lepszy.
BlockFi, waves czy inne platformy -> jak się zwiną, to nie zobaczymy środków. Każdy musi ocenić ryzyko zwinięcia i na tej podstawie inwestować lub nie.
Moglbys wytlumaczyc kwestie cold walleta i w jaki sposob zabezpecza to staking ?
Przy okazji: gdzie to robisz ? Binance ?
Ja korzystam z zillet.io
https://support.ledger.com/hc/en-us/art ... lliqa-ZIL-
Właśnie sprawdziłem i APY spadło do 13.5% ale oprócz ZIL ze stakingu dostajemy jeszcze governance token gZIL.
Mając środki na swoim portfelu możesz stakować. Np mając środki na ledgerze, ale mogą też być inne portfele, np Guarda, Atomic. Czyli masz cały czas środki na portfelu i udostępniasz je do stakingu. W takim przypadku generalnie prawie nie ma ryzyka utraty środków. Chyba, że w stakingu jest slashing (tak jest na DOT) - jak pool, któremu udostępniłeś środki do stakingu nie spełnia wymagań, to zgodnie z regułami może zostać ukarany nie tylko poprzez nie przyznanie nagrody, ale również poprzez zabranie środków z poola. Dlatego jak ktoś stakuje DOT, to jednym z ważnych parametrów, jest to ile DOT włożył do poola operator.
W Binance to już inaczej wygląda - przelewamy środki na giełdę, więc opuszczają nasz portfel. Jeżeli Binance by się zawinął, to tracimy nasze środki. To samo jest dla stable np dla BlockFi.
Dla mnie analiza ryzyka jest kluczowa. Uważam Binance za giełdę o takiej reputacji, że wg mnie ryzyko utraty środków jest niewielkie, ale trzeba pamiętać, że nie ma 100% bezpieczeństwa. Ja korzystam ze stakingu na Binance, ale np ADA trzymam poza, mimo, że w Binance dostałbym większy %. Po prostu u mnie ADA to projekt nr 1 w portfelu i za dużo waży. Ale np mam DOT na Binance, bo staking bezpośredni nie jest najwygodniejszy i tak jak napisałem -robiąc to bezpośrednio mamy ryzyko slashingu jeżeli źle wybierzemy poola.