Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Paweł Kondrat
Moderator
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2022, 10:53
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Paweł Kondrat »

NotYet pisze: 14 maja 2022, 18:25 Gdzie na platformie mogę znaleźć historię moich transakcji na akcjach? Chodzi mi o chronologicznie wyświetlenie, co kupiłem, kiedy, za ile i jaka była za to opłata? Szukam i nigdzie tego nie mogę znaleźć, mimo że ostatnio wydawało mi się, że to widziałem. Podobnie dla dywidend, czy jest gdzieś zakładka, gdzie są wypisane dywidendy z datą i kwotą?

Cześć,

Możesz też zawsze wejść na stronę internetową IB, zalogować się i pobrać cały raport w pdf odnośnie Twoich transkacji np. za ostatni dzień, miesiąc czy rok.

Można to zrobić następująco: wejść na stronę www IB -> zalogować się -> zakładka u góry "Performance & Reports" -> "Statements" -> Kliknąć strzałkę w prawo przy "Activity" -> wygenerować raport jaki Ci pasuje.

Paweł
Awatar użytkownika
Horus
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2021, 17:30
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Horus »

Hej, po dłuższej przerwie otworzyłem sobie nowe koto paper na IB i mam tam milion forintów (HUF). Na co mi te forinty ? Da się to zamienić na USD ? Otwieram okno Account Management Home i tam jest "Convert currency" - naciskam i pojawia się z boku jakiś panel z komunikatem "You are logged in without Trading/Market Data pemissions", guzik do wciśnięcia, po jego wciśnięciu całość wisi .... Ktoś to robił ?
Tak na szybko nie znalazłem, z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 432
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: Brussels

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

Account settings -> market data permissions i poszukaj pakietu danych dla FX (zdaje sie ze bedzie to gielda IDEALPRO). Chodzi o mozliwosc wyswietlenie kursow walutowych. Ewenetualnie zobacz czy nie da sie zmienic wartosci kontraktu HCF.USD z limit na market.
dxy
Posty: 2
Rejestracja: 23 maja 2022, 07:42
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: dxy »

Cześć,

Planuję założyć konto na IB. Dzwoniłem do Lynx, aby dowiedzieć się jakie są warunki tej platformy. I tam dowiedziałem się, że oferta Forex w Lynx jest tylko jako spot (bez dźwigni). Z drugiej strony czytam na różnych stronach, że IB oferuje dźwignię na FX i w przypadku krajów podlegających pod ESMA wynosi ona 1:30. Czy mógłby mi ktoś rozwiać te wszystkie wątpliwości dotyczące tego, czy w IB (nie Lynx) jest dostępna dźwignia dla Forex dla klientów z Polski?

pozdrawiam
lenon
Stały bywalec
Posty: 144
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Raczej nie ma. Dla klientów z Polski IB zakłada konto w swojej spółce zarejestrowanej na Węgrzech (IBCE). Ta spółka podlega pod regulacje węgierskiego 'KNF'u, które efektywnie zabraniają spekulacji na forexie dla klientów detalicznych.

Może gdybyś 'załatwił' sobie w IB założenie konta w Irlandii (IBIE) lub Luksemburgu (IBLUX), miałbyś taką możliwość...
dxy
Posty: 2
Rejestracja: 23 maja 2022, 07:42
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: dxy »

Ok, dzięki. To wiele wyjaśnia. Tylko co rozumiesz przez 'załatwił' otwarcie rachunku w IBIE czy IBLUX. Na stronie:

https://www.interactivebrokers.com/en/i ... onfiguring

wybrałem Polskę i jako dostępne opcje (Account Types) pojawiły się IBKR Ireland oraz IBKR Central Europe - ta pierwsza opcja prowadzi na stronę IBIE, a druga na wersję na Węgrzech. Wygląda na to, że jest dostępna opcja, aby wybrać Irlandię.

Może ktoś z Was ma taki rachunek w IBIE i może potwierdzić, czy osoba z Polski ma tam dostępny FX z dźwignią?
Sebo
Stały bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Można w IB mieć w Luksemburgu (IBLUX) ?

Nie wybierzesz gdzie chcesz, mieć konto, tylko pokazuje gdzie, mieszczą się konta, przy zakładaniu konta, jest to jedna strona, konto zostanie założone prawidłowo tam, gdzie są wszystkie inne konta.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 404
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

W IB Luksemburg mogą mieć konto tylko podmioty z Luksemburga. My teraz założyliśmy nowy hedge fund w Luksemburgu i dopiero po tym, jak zostanie wpisany na listę funduszy przez luksemburską komisję ds. giełd, to dopiero wtedy będziemy mogli otworzyć konto w IB Lux.

Zasadniczo pomiędzy IB Irlandia i IB Węgry nie powinno być różnic, bo oba kraje podlegają pod te same unijne regulacje. No ale to i tak nie ma znaczenia, bo nie można sobie wybrać, gdzie otworzą nam konto. Rezydenci polscy podpadają pod IB CE, czyli Węgry. Jakimś rozwiązaniem zawsze zostają CFD, bo tam obowiązują inne regulacje niż dla walut.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Różnice w kontach są, między Irlandią a Węgrami.
Mam ta przyjemność, że mam parę kont w różnych krajach.
rom
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2022, 16:32
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: rom »

Cześć

Mam w IB konto typu cash i trochę USD, EUR i PLN i chciałem się Was zapytać co się stanie jak złożę zlecenie kupna akcji z limitem w PLN na kwotę większą niż aktualna wartość PLNów na koncie, a zlecenie trafi na parę dni do arkusza zleceń? Czy ilość USD i EUR się zmniejszy? Czy coś mnie to będzie kosztować? I czy coś się zmieni, jak już zlecenie zostanie zrealizowane? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 404
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Takie zlecenie nie zostanie zrealizowane, ponieważ broker nie dokona automatycznej wymiany USD czy EUR na PLN, a skoro to jest konto typu "cash", to broker nie pożyczy Ci także pieniędzy z margina.
rom
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2022, 16:32
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: rom »

Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. Złożyłem zlecenie z limitem ceny na akcje na gpw, które zrealizowało się w 2 częściach i jak widzę ta minimalna prowizja 5 zł musiała zostać pobrania do każdej części. Czy to już tak jest w IB, że zamiast pobrać prowizję za całe zlecenie jak u innych brokerów, to pobierają za każdą część osobno, czy może to tylko tak działa dla wybranych giełd?
rom
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2022, 16:32
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: rom »

Znalazłem, że jak się zmodyfikuje zlecenie to jest traktowane jako nowe.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 404
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Nigdy nie kupowałem niczego na GPW, ale na innych giełdach jeśli składasz coś w jednym zleceniu, to będzie od tego pobrana jedna prowizja, nawet jeśli broker rozbije to zlecenie na kilka mniejszych transakcji (co dzieje się non-stop). Możesz w opcjach formatki zleceń (przycisk "advanced") zaznaczyć co prawda parametr "all-or-none", ale moim zdaniem to nie ma większego sensu.
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Posty: 211
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

Podobno można założyć konto w IB w Irlandii
Nie wiem nie przechodziłem ale pojawił się taki wpis na FB



w Interactive Brokers można założyć konto w Irlandii - wymaga to jednak trochę gimnastyki
przy zakładaniu konta należy podać kraj z Europy Zachodniej, wypełnić resztę danych w sekcji "About you" zgodnie ze stanem faktycznym, przejść do następnej sekcji, ale nie wypełniać jej tylko skontaktować się z supportem, żeby utworzyli konto ręcznie w Irlandii zmieniając Twój kraj z tego co podałeś na Polskę
GPR
Gość niedzielny
Posty: 8
Rejestracja: 20 kwie 2021, 13:39
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: GPR »

https://www.wykop.pl/link/6695739/w-jak ... e-brokers/
W jaki sposób przenieść akcje z eMaklera mBanku do Interactive Brokers

Nowa opłata mBanku od wartości depozytu, przelała szalę goryczy, i w końcu zmotywowała mnie by w końcu przetransferować moje akcje do zagranicznego tańszego brokera. Udokumentowałem cały proces.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

iMisiek pisze: 03 cze 2022, 11:26 Podobno można założyć konto w IB w Irlandii
Nie wiem nie przechodziłem ale pojawił się taki wpis na FB



w Interactive Brokers można założyć konto w Irlandii - wymaga to jednak trochę gimnastyki
przy zakładaniu konta należy podać kraj z Europy Zachodniej, wypełnić resztę danych w sekcji "About you" zgodnie ze stanem faktycznym, przejść do następnej sekcji, ale nie wypełniać jej tylko skontaktować się z supportem, żeby utworzyli konto ręcznie w Irlandii zmieniając Twój kraj z tego co podałeś na Polskę
Na bank zapytają Cię, gdzie mieszkasz, musisz wskazać np opłaty za prąd, dowód z działu imigracyjnego, rezydencję podatkową, bo musisz podać dane, oczywiście ktoś może być miły i założyć Ci konto. Ogólnie wysyłają informacje, że nie robią tego procederu. Zostaje, ale, przy większym majątku, zrobią wyjątek.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Nie mogę edytować a dodam, wiem, że osoby dostały informację (kiedyś), ze firmowe a osoby prywatne nie, ale czasem można od 100tyś.
Gdzie te info dokładnie widziałeś na FB.
Wiem, że IB nie zgadza się na przenoszenie kont, wiem, z oficjalnego info.
arnechos
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2022, 12:13
Tu mieszkam: Wrocław

Re: Interactive Brokers

Post autor: arnechos »

Da się założyć w Irlandii. Ale jest to trochę upierdliwe, co trzeba zrobić:
- W residental adress wpisać adres kraju europy zachodniej (najlepiej Niemcy - UK nie), resztę wypełnić jak dla rezydenta Polski

- Przejść do kolejnej sekcji i założyć ticket do supportu w którym trzeba napisać żeby zmienili kraj na Polskę bo nie chcemy jurysdykcji Węgier. Zwykle w 24h sprawa jest załatwiona, ale mogą chcieć dokument potwierdzający polski adres.

- Zmiany supportu cofną do "About you" wtedy Residental address podać jako adres zameldowania

- Wygenerować potwierdzenie zameldowania na govpl, wrzucić jako dokument potwierdzający adres. Mogą go odrzucić (tak jak mi) ale wystarczy napisać kolejnego ticketa że mają go potwierdzić.
assocati
Posty: 3
Rejestracja: 15 wrz 2021, 20:18
Tu mieszkam: PO

Re: Interactive Brokers

Post autor: assocati »

Witajcie, czy wie ktoś może jak poprawnie czytać raport z Margina w Interactive Brokers?
Próbuje porównywać go z innymi raportami z poprzednich dni przy mniejszym/większym zadłużeniu, ale mimo wszystko ciężko mi się połapać. Czy mógłby ktoś pomóc co która pozycja oznacza?
Zrzut ekranu 2022-06-17 o 09.09.54.png
Zrzut ekranu 2022-06-17 o 09.09.54.png (59.32 KiB) Przejrzano 1391 razy
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Posty: 211
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

Nie jest mój tekst ale mysle ze moze przyjdac jak załozyc konto w IBIE (Interactive Brokers Ireland)

Orginal jest tutaj - https://www.facebook.com/groups/usstock ... 106768819/

------------------------------------------------------------------------------------------

Kilka osób prosiło mnie o to jak wygląda proces migracji konta w Interactive Brokers z Węgier do Irlandii. Być może więcej osób jest tym zaintersowane, więc poniżej zamieszczam jak to wyglądało w moim przypadku.
Co do samych powodów migracji: osobiście nie uważam, że moje pozycje w IBKR były specjalnie zagrożone na "węgierskim" koncie. Zdecydowałem się na migrację, aby spać nieco spokojniej, bo na przełomie lutego/marca sytuacja geopolityczna była niestabilna i czuję się z tym lepiej, że moje konto jest pod jurysdykcją innego i bardziej stabilnie politycznie kraju również będącego członkiem UE. Czy warto robić samą migrację - to już każdy powienien sobie sam odpowiedzieć. Co do otwierania nowego konta jeżeli nie mamy w ogóle konta w IBKR - słyszałem, że wpadniemy pod Irlandię, jeśli otworzymy konto wspólnie z mężem/żoną. Być może jest też obejście tego przy zakładaniu indywidualnego konta, ale trzebaby zapytać pewnie na supporcie.
Jak wyglądała migracja w moim przypadku:
KROK #1 - UTWORZENIE TICKETA W SUPPORCIE
Summary: Migrating account outside of Hungarian jurisdiction
Dear Sir/Madam,
given the current geopolitical situation in Europe I do not feel comfortable anymore being under the jurisdiction of the Hungarian Central Bank. In spite of the funds being secured for up to 100,000 EUR by the local authorities, I would like to know what options would there be to change the jurisdiction of my IBKR account to a different country (e.g. Ireland). Otherwise I might be forced to either close all my positions and the account or transfer all my positions to a different broker. Thank you in advance for your understanding.
Kind regards,
Dear Mr.Kmiecik,
Thank you for contacting us.
If you would like to have an account with IBIE (Interactive Brokers Ireland) rather than an IBCE account, you can initiate a new account opening via our website. Please note that you should start the application from a different e-mail address, otherwise the system will redirect to back to your original Individual account.
When you initiate the opening process, please specify a West-European country as legal residence (so in country and state fields enter for example Germany) so the application can trigger IBIE as the governing entity of your account.
Once you proceed further with the application and fill the tax details part, please contact us via ticket so we can change the account details manually and finish up the setup.
After it is done, you would need to request a Full Manual Account Transfer in the following way:
1. Log in to Client Portal
2. Click the User menu (head and shoulders icon in the top right corner) followed by Secure Message Center
3. Select Funds & Banking as the category and Other Deposits and Withdrawals as the topic.
Within the ticket you should specify the old and the new account numbers and mention "Full manual account transfer" in the subject. The manual transfer is free of charge. This transfer may take several weeks to process, nevertheless you will be able to use your current IB-CE account without any restriction before the transfer.
Once your new account is opened, you can request the account closure for IBCE account in the following way:
1. Log into Client Portal
2. Click the Settings menu followed by Account Settings
3. In the Configuration panel click the Configure (gear) icon next to the words Close Account to launch the account closure page
4. Open the page to see all of the steps you need to take prior to closing your account.
If you have any further questions, please use our FAQ (link below) or contact us if you cannot find the information you are looking for:
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=46352

Kind regards,
Slavina
IBKR Client Services
KROK #2 - OTWARCIE NOWEGO KONTA W IBKR
Wypełniamy formularz otwarcia nowego konta w IBKR i podajemy inny adres zamieszkania (ja podałem jakiś adres w Niemczech - wówczas wpadniemy pod Irlandię z nowym kontem). Jak wcześniej musimy wrzucić skany dowodu tożsamości polskiego, zamieszkania w Polsce. Innymi słowy przechodzimy cały formularz rejestracji. Jak już to zrobimy to dajemy znać supportowi z naszego węgierskiego konta, że mogą już manualnie przepisać nowe irlandzkie konto na polski adres zamieszkania.
KROK #3 - TRANSFER POZYCJI
Po tym jak dostaniemy potwierdzenie od supportu, że adres został zmieniony na polski na nowym koncie i zostało ono otwarte, to możemy zabrać się za transfer pozycji. Jest on manualny i również dogrywa się to poprzez ticket (można w tym samym tickecie). Sam transfer jest darmowy.
Dear Mr. X,
This will be processed as a Manual transfer. Please note that manual transfers from one Individual accounts XXX to a Individual account (YYY) is subjected to the following:

1) Manual Transfer is subject to review and approval.
2) After the initial review is complete, you will be required to submit additional items.
3) Once all required documentation has been returned, transfers typically take 2 to 3 weeks to receive approval and processing.

Let us know if you wish to go ahead with the manual transfer request.

Regards,
Faisal C
IBKR Client Services
Dear IBKR Support,
thank you for clarification. Please then proceed with the manual transfer request to my IBIE account YYY. I wish to transfer all my positions and funds and eventually close my IBCE account and just use the IBIE one once the transfer process is completed.
Thank you in advance for your further support throughout the process.
Kind regards,
KROK #4 AUTORYZACJA TRANSFERU
Na maila dostaniemy tzw. "Letter of authorization". Należy go podpisać, zeskanować i odesłać do supportu. Trzeba będzie także zadzwonić na infolinię (ja dzwoniłem do Szwajcarii) i zrobić dodatkową telefoniczną autoryzację, odpowiedzieć na pytania zabezpieczające itp. Po kilku dniach pozycje powinny być przetransferowane.
Cały proces trwał u mnie ok. 3 miesiące, lecz na pewno można go domknąć nawet w 3 tygodnie. Przyznam, że czasami odpowiadałem z dużym opóźnieniem lub miałem dodatkowe pytania do supportu.
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 108
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

Dajmy na to wystawiłem kupno akcji po 100.01$ na wczorajszym aftermarkecie na małej spółce o niskim wolumenie. Nikogo innego w depth booku nie było. Dziś widzę, że odbyła się transakcja dokładnie na 100.01$, ale z pominięciem mnie. Czy nie powinna być moja oferta pierwsza zrealizowana?
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Posty: 178
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Wolumen transakcji był taki sam? O ile kojarzę, to systemy matchowania starają się zapewnić także wolumeny. Wtedy jeśli tamto zlecenie było "All-Or-None" i było większe wolumenowo i pasowało do kontr-zlecenia, to weszło przed Twoim. Nie wiem, jak tamten algorytm działa, ale zwracam uwagę, że nie tylko cena ma znaczenie (dla zarobku brokera :) )
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 108
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

Support odpisał, że konkurencyjna oferta była na tysięcznych centach lepsza od mojej. Nie mam jak tego sprawdzić w sumie, więc pozostaje wierzyć w tę wersję.
Awatar użytkownika
DonKichot
Stały bywalec
Posty: 30
Rejestracja: 14 cze 2022, 21:48
Tu mieszkam: Poland

Re: Interactive Brokers

Post autor: DonKichot »

iMisiek pisze: 14 lip 2022, 23:16Kilka osób prosiło mnie o to jak wygląda proces migracji konta w Interactive Brokers z Węgier do Irlandii.
Dziękuję za porady. Chociaż odpowiedzieli mi szablonem (niżej) i zamknęli ticket (jak poprzednio), to poradziłem sobie bez ich pomocy.
Dear Mr. .....,
Thank you for contacting Interactive Brokers Customer Service.
Nevertheless, we understand your concerns, please allow me to inform you about the followings:
Assets (financial instruments) in your account may be held by different depositories and custodians under IBKR’s street name, which are designated for the exclusive benefit of clients of IBCE. By properly segregating, the client's assets will be available to be returned to the client in the event of a default by or bankruptcy of the broker.
It is important to emphasize that IBCE is authorized and regulated pursuant to the second Markets in Financial Instruments Directive (Directive 2014/65/EU), the EU-wide stringent piece of legislation, including also strong rules on investor protection.
Client accounts at IBCE have an extended insurance in comparison with other entities. This insurance is guaranteed by the Act CXX of 2001 on the Capital Market at an amount of up to EUR 100 000. The amount paid by the insurance fund is:
• 100% up to the limit of the EUR equivalent of one million forints (EUR 2,800 on 12th December 2020),
• Above one million forints: 1 million forints and 90% of the part above one million forints to a maximum of EUR 100,000.
It is important to note that each of the new IBKR entities, including IBCE is a wholly owned subsidiary of Interactive Brokers Group. IBKR continues to have the same philosophy with respect to the client's account protection and all client's assets will be held in separate accounts, which are designated for the exclusive benefit of clients of IBCE. By properly segregating, the client's assets will be available to be returned to the client in the event of a default by or bankruptcy of the broker.
IBG LLC exceeds $8.5 billion in equity capital with over $6 billion in excess of regulatory requirements. Interactive Brokers has always had a buffer safety net of excess cash meaning we have more than enough funds to weather any financial storm that we may face in the industry. We have been in business since 1978 and we have never had any financial difficulties, our history speaks for itself. Each entity will be run under the same trusted management structure and therefore we believe that this migration will have no impact on the overall safety and soundness of the client's assets. IB's conservative approach to margin, strong capital, and strict client money rules in all markets in which we are regulated should provide confidence to our clients.
For additional information regarding account protection, we invite you to review the IBKR Website - Strength & Stability:
https://www.interactivebrokers.hu/en/in ... r-security

If you have any further questions, please use our FAQ (link below) or contact us if you cannot find the information you are looking for:
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=46352

Kind regards,
Emese
IBKR Client Services
ODPOWIEDZ