Degiro Fundusz Rynku Pieniężnego, a podatek

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
belluu

Degiro Fundusz Rynku Pieniężnego, a podatek

Post autor: belluu » 26 paź 2020, 17:14

Cześć,

jakiś czas temu wpłaciłem parę groszy na Deigro, ale w końcu nie wykonałem tam żadnych ruchów. Wpłacone środki na Deigro nie siedzą bezczynnie w portfelu tylko są automatycznie przekazywane na Fundusz Rynku Pieniężnego. W sumie odkąd sobie tam leżakuje, zarobiło mi może 10 PLN :D Teraz mam pytanie, czy od tych zarobionych 10 PLN muszę odprowadzić jakiś podatek? Jak do tego podejść? Chce mieć spokojną głowę, bo dobrze wiemy, jak US dopatrzy się, że wiszę im grosz, to są w stanie posłać list warty kilka złoty :)

Dziękuję i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Re: Degiro Fundusz Rynku Pieniężnego, a podatek

Post autor: CoinsMakingCoins » 26 paź 2020, 18:10

Teoretycznie tak, powinieneś zapłacić od tego podatek. Praktycznie ja tych różnic na FRP nawet nie biorę pod uwagę przy rocznym rozliczeniu bo przy pozostałych, dużo większych ruchach są tylko szumem.

belluu

Re: Degiro Fundusz Rynku Pieniężnego, a podatek

Post autor: belluu » 26 paź 2020, 18:28

CoinsMakingCoins a możesz mi powiedzieć pod jaki PIT podlega FRP? Jak to uwzględnić itd? Chce po prostu to uwzględnić i mieć spokój ducha, bo aktualnie nie chce wykonywać żadnych ruchów na giełdzie - wpłaciłem parę groszy na Degiro, ale nie chce jeszcze zaczynać inwestycji, bo póki co wykonuje sobie tylko drobne symulacje i się edukuję :)

ODPOWIEDZ