dane historyczne opcji
dane historyczne opcji
Witam,
Przyznam, że przyszedłem tutaj po pomoc, jestem studentem ekonomii, piszę pracę o zabezpieczaniu transakcji walutowych poprzez strategie opcyjne, a moim problemem jest brak danych do napisania pracy dyplomowej. Szukam historycznych notowań cen opcji na miedź oraz na walutę Euro - chodzi zarówno o opcje kupna jak i sprzedaży, za 2016 oraz 2017 rok.
Proszę o pomoc, informację, gdzie mogę znaleźć takie dane i czy można je pobrać za darmo, czy też trzeba płacić, gdyż szukałem już na wielu stronach, w tym na stronie LME, lecz tam też nie znalazłem potrzebnych informacji.
Z góry dziękuję
Przyznam, że przyszedłem tutaj po pomoc, jestem studentem ekonomii, piszę pracę o zabezpieczaniu transakcji walutowych poprzez strategie opcyjne, a moim problemem jest brak danych do napisania pracy dyplomowej. Szukam historycznych notowań cen opcji na miedź oraz na walutę Euro - chodzi zarówno o opcje kupna jak i sprzedaży, za 2016 oraz 2017 rok.
Proszę o pomoc, informację, gdzie mogę znaleźć takie dane i czy można je pobrać za darmo, czy też trzeba płacić, gdyż szukałem już na wielu stronach, w tym na stronie LME, lecz tam też nie znalazłem potrzebnych informacji.
Z góry dziękuję
Re: dane historyczne opcji
ojej parę emaili i telefonów i będziesz miał.
PKO BP tym się zajmuje możesz się z nimi skontaktować, mi ostatnio od ręki pomogli w pewnej sprawie miła obsługa.
https://www.pkobp.pl/media_files/97fc42 ... ac0a96.pdf
Myślę, że kontakt z giełdą też można i na bank Cię pokierują oraz z autorem publikacji o opcjach walutowych.
Giełda co handluje miedzą i opcjami na bank ma i udostępni czyli Londyn. Pisałeś do nich co Ci odpowiedzieli?
PKO BP tym się zajmuje możesz się z nimi skontaktować, mi ostatnio od ręki pomogli w pewnej sprawie miła obsługa.
https://www.pkobp.pl/media_files/97fc42 ... ac0a96.pdf
Myślę, że kontakt z giełdą też można i na bank Cię pokierują oraz z autorem publikacji o opcjach walutowych.
Giełda co handluje miedzą i opcjami na bank ma i udostępni czyli Londyn. Pisałeś do nich co Ci odpowiedzieli?
Na LME dostęp do danych historycznych jest płatny, i to sporo (przynajmniej jak dla mnie). Na GPW dane można pobierać do woli, niestety opcje tam są tylko na WIG20. Z banku myślę, że opcje walutowe można by wyciągnąć, ale najgorsza sprawa jest z tą miedzią. Spróbuję napisać do któregoś z autorów artykułów, dzięki za radę ;)
Raczej nie znajdziesz darmowych notowan z wcześniejszych okresów niż YTD. A ile kosztują dane z LME? Na CME to 720 USD:
Zapytaj powiedź, że piszesz pracę i czy udostępnią Ci jakiś obszar czasowy, ludzie czemu nic nie robicie sami.
Ja pisałem pewną pracę i kontaktowałem się z autorem jednej z książek. Pojechałem do niego, pogadałem i dał mi parę swoich książek w wersji elektronicznej i wyraził zgodę na publikacji mojej. Człowiek, był mega zadowolony jeszcze z tego.
Doba Internetu jest straszna, ludzie wolą napisać w Internecie do obcych ludzi niż samemu coś zrobić.
Jak piszesz pracę czy jakaś publikację, wystarczy uśmiech i porozmawiać, nie przypominam sobie, żeby ktoś mi odmówił, oczywiście kontakt osobisty, email to najgorsza rzecz.
Dzięki temu można poznać wspaniałych ludzi.
Ja pisałem pewną pracę i kontaktowałem się z autorem jednej z książek. Pojechałem do niego, pogadałem i dał mi parę swoich książek w wersji elektronicznej i wyraził zgodę na publikacji mojej. Człowiek, był mega zadowolony jeszcze z tego.
Doba Internetu jest straszna, ludzie wolą napisać w Internecie do obcych ludzi niż samemu coś zrobić.
Jak piszesz pracę czy jakaś publikację, wystarczy uśmiech i porozmawiać, nie przypominam sobie, żeby ktoś mi odmówił, oczywiście kontakt osobisty, email to najgorsza rzecz.
Dzięki temu można poznać wspaniałych ludzi.
Dane na LME kosztują 400USD, jak dla studenta jest to dla mnie po prostu nieosiągalna kwota.
Dzwoniłem dzisiaj do PKO, wysyłałem maile do domów maklerskich z BOŚ, Pekao, BZ WBK, jak dotąd nic, większość jeszcze nie odpowiedziała, a ci, którzy to zrobili, powiedzieli, że takich informacji nie posiadają bądź nie mogą udzielić, bo są zbyt szczegółowe.
Ale oni przecież w ofercie publicznej nie posiadają w ogóle czegoś takiego jak opcje na waluty czy na towary, więc skąd miałyby wziąć dane odnośnie ich historycznych rynkowych wycen? Te opcje walutowe w Polsce to są produkty typu bespoke, szyte na miarę, zawierane poza rynkiem regulowanym.
Ja bym mimo wszystko, jak radził Sebo, napisał nawet do LME i CME, wysłał jakiś skan legitymacji studenckiej i wyjaśnił o co chodzi. Na zachodzie zawsze chętniej pomagają w takich sprawach :)
Zerknij jeszcze tutaj ewentualnie, ale nie mam teraz czasu, żeby sprawdzić czy są tam opcje na surowce czy tylko kontrakty na surowce na CME: http://eoddata.com/download.aspx?e=OPRA
Ja bym mimo wszystko, jak radził Sebo, napisał nawet do LME i CME, wysłał jakiś skan legitymacji studenckiej i wyjaśnił o co chodzi. Na zachodzie zawsze chętniej pomagają w takich sprawach :)
Zerknij jeszcze tutaj ewentualnie, ale nie mam teraz czasu, żeby sprawdzić czy są tam opcje na surowce czy tylko kontrakty na surowce na CME: http://eoddata.com/download.aspx?e=OPRA
Napisałem do LME (teraz też do CME) z zapytaniem o opcje na miedź. Co do opcji walutowych to widzę, że WGT się tym zajmuje, ale nie mogę nigdzie znaleźć maila, tylko telefon. Napisałem też do autora jednej z książek o opcjach, ale póki co tylko wyświetlił. Średnio orientuję się w tym linku, wyskakują mi tylko symbole dla instrumentów giełdowych, ale wśród nich nie widzę opcji na miedź ani nawet opcji w ogóle, mimo że szukałem na LIFFE i na CME.