Penny stocks

Inwestowanie na Wall Street w spółki Made in USA. Akcje, ETF-y i indeksy. Pomysły, sugestie i rekomendacje. Kanada i Australia też dają radę.
papik

Penny stocks

Post autor: papik » 19 kwie 2018, 01:55

Moze nie az tak bardzo penny :)
Wlasnie moje kolezka z pracy zalil sie ze nie ma co zrobic z 200K CHF ktore zarobil na penny stocks. Moze to ciekawy temat na rozne 'watpliwe' inwestycje, ktore moga w perspektywie lat przyniesc +1000% przychody.
Na pierwszy ogien LTBR - lightbridge - dzis 1.17$ - maja joint venture z Areva na produkcje paliwa do reaktorow. 2018 zejdzie na 'legal issues'. Maja patenty na rdzenie torowo/uranowe. Pewnie trzeba poczekac kilka lat.
Dzis SDRL -Seadrill wybil 65% po podpisaniu postepowania ugodowego z wierzycielami. w 2013 akcje na topie po 48$, dzis 0.365$. W 2013, 2014 placili dywidendy po 3$ na rok... Mozna zaryzykowac pare setek.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Penny stocks

Post autor: Tomek » 19 kwie 2018, 08:09

Na TSX i Venture w Kanadzie jest sporo groszowych spółek, które planują wydobywać kobalt na masową skalę. O popycie na kobalt w nadchodzących latach nie trzeba chyba nikogo przekonywać, ale te spółki są póki co ekstremalnie tanie, bo nie mają w księgach niczego poza uzyskaną licencją i prawem do kawałka działki, no i nie prowadzą jeszcze żadnej działalności. Jednak, jeśli za parę lat rzeczywiście ruszy na tych terenach wydobycie kobaltu (zwłaszcza jak te kanadyjskie firmy trafią z rozpoczęciem produkcji w dobry timing, bo będzie deficyt na rynku albo jakaś wojna domowa w Kongo), to akcje nie będą kosztowały 0.40 CAD, tylko 40 CAD :) Nie pamiętam teraz żadnych tickerów, bo się tym specjalnie nie interesowałem, ale to łatwo można znaleźć w Googlach.

Te tematy uranowe to też dobry kierunek, tak mi się wydaje, tylko trzeba będzie konsekwentnie poczekać parę lat, aż w Azji czy w Indiach zabraknie wreszcie prądu i przyspieszą te prace nad nowymi elektrowniami. Dobrze to zrozumieli w Pakistanie parę lat temu, że permanentne blackouty nie tylko wkurzają ludzi, ale nie przyciągają inwestycji w postaci fabryk, linii produkcyjnych i tak dalej, no i teraz stawiają na atom. Tylko patrząc na to, gdzie się buduje reaktory, trzeba dość selektywnie obstawiać te spółki:
statistic_id513671_global-number-of-nuclear-reactors-under-construction-by-country-2018.png

neverar00

Post autor: neverar00 » 19 kwie 2018, 10:37

Co do Cobal Miners(ale nie tylko bo naprzykład grafit wydaje sie jeszcze ciekawszy) to polecam artykuły tego pana, a szczególnie ten sprzed "paru" dni: https://seekingalpha.com/article/416338 ... early-2018

Ogólnie to potężna lektura i może ktoś znajdzie jakieś perełki :)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2018, 10:56 przez neverar00, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 19 kwie 2018, 10:43

O, super, dzięki za linka! To mi zaoszczędzi sporo czasu :)

neverar00

Post autor: neverar00 » 19 kwie 2018, 10:56

Co do samych penny stock to za cienki jestem zeby w to inwestować ale juz taki Syrah Resources Limited - firma wydobywajaca grafit - w trendzie wzrostowym, pare dni temu odbił się od dolnego ograniczenia.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 kwie 2018, 13:07

Tesla to penny stock ... za chwilę będzie ;) Taki sarkazm. Jest wiele penny stocksów... To mam wrażenie, że już na maxa czysta spekulacja.

Blade

Post autor: Blade » 19 kwie 2018, 15:58

neverar00 pisze:Co do Cobal Miners(ale nie tylko bo naprzykład grafit wydaje sie jeszcze ciekawszy) to polecam artykuły tego pana, a szczególnie ten sprzed "paru" dni: https://seekingalpha.com/article/416338 ... early-2018

Ogólnie to potężna lektura i może ktoś znajdzie jakieś perełki :)
Pana Matta Bohlsena polecam mieć w obserwowanych. Dużo darmowej i wartościowej treści, które wypuszcza jakiś miesiąc pod udostępnieniu dla płatnych subscriberow. Jeden z jego bardziej udanych wyborów do Katanga Mining w styczniu 2017, w ciągu roku zwrot lekko ponad 1000 %.
Reszta mniej spektakularna, ale wciąż z potencjałem.

ODPOWIEDZ