Co Ci ten dług przeszkadza? Skoro 70% transakcji jest w USD, to jakiej waluty będziesz podtrzebował aby cokolwiek kupić? Nawet gdy tzw. fiat money upadnie, USD będzie ostatnią walutą w kolejce. Nie mogę tego znaleźć, ale wiecie kto ma największe kolosalne długi w USD do spłacenia? Chińczycy. Im mocniejszy dolar i większe sankcje na Chiny (Chiny będą się uginać, bo nie mają szans w wojnie handlowej ze "słabszym" USA, które ma walutę rezerwową). Tak patrzę w to zdjęcie i aż nadziwić się nie mogę jak można być tak bezmyślnym jak Chińczyk... aby budować na kredyt puste miasta, aby "se" pobudować i podbić sztucznie GDP.
USA musi coś zrobić aby zassać kapitał. 3.00% na UST? tyle to ja mam na polskich 10-cio latkach. Nawet kasy mi się trzymać tu nie opłaca, tylko do USD i w USTreasuries, bo nie dość, że USDPLN traci to tylko poczekać jak UST zacznie zyskiwać w wyniku odpływu kapitału z Emerging Markets. FED właśnie eksportuje inflację poza granicę swojego kraju. Nie ma nic gorszego dla całego świata niż mocny DXY, ale chyba i po WIGu już to nawet widać...
Wczoraj ludzie wczytali się, że FED jest dovish, po czym stwierdził, że w czerwcu podwyżka na 100% i we wrześniu raczej też. A spready 10Y-2Y jest 40bps, a więc rynek nawet nie jest w stanie wchłodnąć 2 podwyżek po 25bps, bo 10Y-2Y stanie się ujemne. A gdzie do tego QT, w sumie tak patrzę i FED gada jedno po czym chyba wywala w ramach QT drugie. Jeżeli wizja podwyżek stóp jest dovish jak to niektórzy sądzą, to nie wiem na jakim świecie ja żyje.
Włochy to komedia, ministrem gospodarki ma zostać zagorzały przeciwnik EURO i w ogóle Unii Europejskiej. Obligacje Euro-bankrutów lecą (Grecja/Hiszpania/Włochy/Portugalia), a ECB jak na złość chce zgasić QE... W sumie szło im od początku słabo, Japonia to ma ujemne już GDP ale tak to działa :
Wykres balance-sheetu ECB vs Citi Economy Surprise Index Europe (ile już EURUSD? wczoraj 1.16$ było a dopiero przy 1.26$ krzyczano, że dolar upada, w/g mnie do 0.90$ jeszcze kawałek drogi).
System jest tak pomyślany, że jak kredyt w 2008 się zachwiał to wywaliło prawie cały system, a o ile spadł? Bez ciągłej emisji kredytu systemu nie da się utrzymać. Niestety 0.00% stopy powodują, że jest źle, bo nikt na ujemnych procentach kasy w banku przy zdrowych zmysłach trzymać nie będzie, więc trzeba cash-less szybko wprowadzić.
Jeszcze mam trochę do końca przeprowadzki (pewnie do żywych wrócę na początku czerwca), ale ciekawy okres przed nami. 72$ gdy CME zwiększyła margin (zobaczymy czy to był TOP), złoto poniżej 1300$, DXY do góry.
- Złoto kompletnie rozkorelowało się z ropą, złoto spadło (jako hedge inflacyjny) ropa po 72$, coś musi się wyrównać, gdy ropa spadnie to sprawdździe ile złoto kosztowało w lutym 2016 gdy ropa kosztowała 26$ (nie wiem ile, ale pewnie mało)...
- Przydałaby się jakaś cofka z DXY połączona odziwo ze spadkami cen ropy. Za długo ropa i DXY szły razem do góry. Emerging Markets cienko kaszlą. Nawet 3% emergency rate hike w Turcji podziałało raptem na 1 dzień... Cieszę się bo Erdogana nie lubię, niech sam widzi co narobił swoją nieodpowiedzialną polityką.
- VIX nisko 12-13. Niżej raczej będzie ciężko, a SP500 2740 przejść nie może, choć granica to 2725 między bull/bear. Właściwie to trzeba poczekać na coraz niższe PMI i coraz niższe EPSy - które przyjdą niespodziewanie w jakimś kwartale
- Moje bearish stanowisko w ogóle się nie zmieniło. Nadal nie uważam, abyśmy poszli wyżej niż luty 2018 (SP500), w szczególności, że credit market (HYG/JNK) w ogóle tych wzrostów nie kupuje
- Trade war z Chinami to bzdury kosmiczne, wszystko toczy się o poziom interest rates i temu na kogo zrzucić spowolnienie. Czy USA czy reszta świata pierwsza. W 2001 roku była to reszta świata, w 2008 roku było to USA, teraz czas na resztę świata.
PS : od ok 4/06 wracam, bo pierdzieli mi się strasznie przeprowadzka... Na razie z doskoku.