Hedge fund od kuchni

Czytałeś ostatnio dobrą książkę? Znalazłeś fajny webinar? Odkryłeś ciekawy artykuł w prasie lub wpis na innym blogu? Wpadł Ci w ręce wartościowy raport lub newsletter? Podziel się wrażeniami.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Hedge fund od kuchni

Post autor: Tomek » 21 maja 2018, 08:39

Gdyby kogoś to ciekawiło, to na portalu Comparic.pl ukazał się artykuł o tym, jak wyglądają kulisy pracy w mojej azjatyckiej firmie inwestycyjnej ASQ Asset Advisors z Hongkongu. W środku parę ciekawostek "od kuchni" oraz garść przydatnych linków i źródeł informacji, z których korzystamy.

Klik: https://comparic.pl/jak-dzialaja-fundusze-hedgingowe/

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Re: Hedge fund od kuchni

Post autor: Rastignac » 21 maja 2018, 09:42

Świetny artykuł dla kogoś, kto nie siedzi w finansach na co dzień. Dzięki!

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 21 maja 2018, 21:28

Dzięki, miło to słyszeć :) Myślę, że najważniejszy wniosek do wyciągnięcia z tego tekstu powinien być taki, że wybór akcji ma znaczenie drugo- albo nawet i trzeciorzędne. Wydaje mi się, że indywidualni inwestorzy zbyt dużą wagę przywiązują do tego, żeby ktoś powiedział im, co mają kupić; dał cynk o jakiejś dobrej spółce itd. Tymczasem to wszystkie te aspekty poboczne w rodzaju przypisywania odpowiednich wag, zarządzania ryzykiem, badania korelacji, hedgingu, wchodzenia w inwestycję na raty, uśredniania ceny zakupu etc., to one sprawiają, że przy wyborze akcji czy przy wyborze timingu można sobie pozwolić na pomyłki i nie zbankrutować.

Rolą dobrego systemu, dobrej strategii i dobrej taktyki jest to, żeby inwestor mógł się mylić przy wyborze aktywów i żeby nie było z tego potem jakichś specjalnych konsekwencji. Prędzej czy później nawet szympans wybierze w końcu dobre akcje, które dadzą sporo zarobić. Cały trik polega na tym, żeby doczekać do tego momentu nie zerując sobie portfela :)

maxkabra

Post autor: maxkabra » 22 maja 2018, 13:41

brakowalo mi w artykule mozliwosci spojrzenia na wykres stopy zwrotu, jedno zdanie tylko 20-25% na samym poczatku funkcjonowania funduszu.

ODPOWIEDZ