Gdyby kogoś to ciekawiło, to na portalu Comparic.pl ukazał się artykuł o tym, jak wyglądają kulisy pracy w mojej azjatyckiej firmie inwestycyjnej ASQ Asset Advisors z Hongkongu. W środku parę ciekawostek "od kuchni" oraz garść przydatnych linków i źródeł informacji, z których korzystamy.
Klik: https://comparic.pl/jak-dzialaja-fundusze-hedgingowe/
Hedge fund od kuchni
Re: Hedge fund od kuchni
Świetny artykuł dla kogoś, kto nie siedzi w finansach na co dzień. Dzięki!
Dzięki, miło to słyszeć :) Myślę, że najważniejszy wniosek do wyciągnięcia z tego tekstu powinien być taki, że wybór akcji ma znaczenie drugo- albo nawet i trzeciorzędne. Wydaje mi się, że indywidualni inwestorzy zbyt dużą wagę przywiązują do tego, żeby ktoś powiedział im, co mają kupić; dał cynk o jakiejś dobrej spółce itd. Tymczasem to wszystkie te aspekty poboczne w rodzaju przypisywania odpowiednich wag, zarządzania ryzykiem, badania korelacji, hedgingu, wchodzenia w inwestycję na raty, uśredniania ceny zakupu etc., to one sprawiają, że przy wyborze akcji czy przy wyborze timingu można sobie pozwolić na pomyłki i nie zbankrutować.
Rolą dobrego systemu, dobrej strategii i dobrej taktyki jest to, żeby inwestor mógł się mylić przy wyborze aktywów i żeby nie było z tego potem jakichś specjalnych konsekwencji. Prędzej czy później nawet szympans wybierze w końcu dobre akcje, które dadzą sporo zarobić. Cały trik polega na tym, żeby doczekać do tego momentu nie zerując sobie portfela :)
Rolą dobrego systemu, dobrej strategii i dobrej taktyki jest to, żeby inwestor mógł się mylić przy wyborze aktywów i żeby nie było z tego potem jakichś specjalnych konsekwencji. Prędzej czy później nawet szympans wybierze w końcu dobre akcje, które dadzą sporo zarobić. Cały trik polega na tym, żeby doczekać do tego momentu nie zerując sobie portfela :)
brakowalo mi w artykule mozliwosci spojrzenia na wykres stopy zwrotu, jedno zdanie tylko 20-25% na samym poczatku funkcjonowania funduszu.