Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Dante
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Dante » 06 maja 2018, 10:42

A jak widzicie perspektywy dla DAXa?
Ostatnie mocne wzrosty były jedynie wynikiem spadku euro czy są one bardziej fundamentalne?

Na moje oko powinna się teraz rozpocząć korekta, jakiś znawca AT może się wypowiedzieć co widać na wykresie?

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 06 maja 2018, 12:37

Tomek - dzięki za wyjaśnienie i Twoje spojrzenie na temat.

No to jak widzimy longi na forum, to trzeba jednak iść w szorty ;)

Co do WIG20 - jako odwrotnie skorelowany do dolara - musiał zlecieć na ryj. Na ten moment po zamknięciu WIGu ktoś PLNów nakupował i kurs się o te 2 grosze poprawił. BUX też zamknął się z plusem, EM tez zdaje się plusowo i mamy spore zaległości do nadrobienia w stosunku do EM. WIG20 ma zatem w poniedziałek boosta do wzrostu (krótkookresowo).
Natomiast to, że nie odrabia strat od ostatnich dołków - to oznaka, że zagranica jednak nie chciała wrócić.

Dante - też tak ostatnio myślałem, że wzrosty to tylko EUR/USD. Potem przyszło USD/JPY. Każdy powód jest dobry, żeby wycyckać Cię z kasy ;)
Jeśli wzorsty na DAXie były powodowane EUR/USD, który to ma się dalej osłabiać, to czy na DAXie nie czeka nas czasem all time high?

Na S&P - ten ostatni wzrost - z wycofaniem się niedźwiedzi - może być faktycznie jeszcze jednym powodem na reload szortów (jak mówił Greg), przekonanie ludzi z tego forum (tu oczywiście uproszczenie), że
Ja też widzę bardziej longi na najbliższy czas.
Może o tym świadczyć mały obrót przy tym wzroście, dobrnięcie (a nawet lekkie przebicie) do bardzo silnego oporu na poziomie ok. 2666. Jesteśmy ok. 1-2 spadkowe sesje do zjechania poniżej MA200.
Jeśli weźmiemy ostatnie 10 dni/miesiąc - większość czasu jednak spędziliśmy poniżej wartości, na której zatrzymaliśmy się w piątek. MA200 działa jak bardzo silny magnes i coraz niższe te odbicia w górę.

Im więcej czytam, tym coraz mniej klarowny mam obraz :)

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 06 maja 2018, 19:46

Dobra, jeszcze trochę pospamuję ;)
Tym razem znów VIX
Sobie patrzę na ostatnie miesiące i w momentach, kiedy VIX był na poziomie ok.15 (aktualnie jesteśmy na 14,77) - był to dobry sygnał na sprzedaż:
26.02.2018 - 15,80
09.03.2018 - 14,64
16.03.2018 - 15,80
17.04.2018 - 15,25
27.04.2018 - 15,41
01.05.2018 - 15,49
i mamy 05.04.2018 - 14,77
(za: https://www.marketwatch.com/investing/index/vix/charts

i teraz do porównania S&P 500
https://www.marketwatch.com/investing/index/spx/charts

Za każdym razem niski VIX wyznaczał którkoterminowy szczyt na S&P, z którego potem następował zjazd o więcej, bądź mniej punktów, ale zjazd.
W ostatnich 3 miesiącach - sprawdziło się to w 100% (jeśli komuś się chce to krytycznie sprawdzić, będę wdzięczny).
Jeśli można temu zaufać, to poniedziałek mamy zjazd w dół na S&P.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 07 maja 2018, 08:48

Ładna pogoda dzisiaj, chyba będą wzrosty.

Ropa bije rekordy. Dobrze, że zatankowałem wcześniej w dobrej cenie.

A zapomniałem, przecież mam Teslę nie straszne mi ceny ropy :)

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 07 maja 2018, 09:34

Kejumbija pisze:U mnie niestety psycha siadła, kasa się skończyła i zrealizowałem straty na szortach (DAX, S&P).

Wczoraj (piątek) wieczorem nie widziałem podaży, która zazwyczaj włącza się na koniec dnia. Poza technicznym ograniczeniem rysowanym przez trójkąt spadkowy i padaką na WIGu20 - nie widzę niestety żadnych argumentów za spadkami.
Za to za wzrostami - więcej:
- brak chęci ze strony podaży w piątek - podchodzili pod 2670 (Gregowe "Bulls dream to go above bear channel")
- rekord na ropie od 2014
- obligacje pod kontrolą
- libor USD wypłaszcza się
- VIX zbity (jesteśmy w Gregowej strefie 0)
- rynek nastawiony bearish
- zdaje się, że na trójkącie spadkowym powinniśmy wywalić już dołem przy ostatnim dobiciu do MA200, a tu nam odbiło w górę.

Panowie techniczni (Gregory) - jak wygląda teraz obraz technicznie na S&P na poniedziałek?
A jakie macie spojrzenia na fundamenty?
Tu nie ma co dywagować. Wcześniej pisałem bodaj w czwartek, że zrobiliśmy pin bara jako wynik nieudanej próby przebicia MA 200. Pin bar ten powstał w ważnej strefie oporowej. Wymowa takiego jest jednoznaczna. Piątek to potwierdził. Udany retest i wzrost. Technicznie standardowa sytuacja.
Ja osobiście w tak niestabilnym rynku nie lubię trójkątów ani innych rysowanych formacji z krzywymi różnego rodzaju.
Stawiam na opory poziome. Obecnie i w piątek zatrzymaliśmy się w rejonie 2670. Jest to najbliższa strefa oporowa dość ważna. Niektórzy piszą tutaj o 2666 ja nie wiem co to za opór/wsparcie. Nie układam kabały. Przebicie 2670 +/- 20 otwiera drogę do okolic 2700 to kolejny opór. Dojście do 2700 i przebicie skuteczne w moim przekonaniu otwiera drogę do dalszych wzrostów.
Teraz zwyczajnie należy poczekać co cena narysuje dzisiaj i czy skutecznie przebije 2670. Dzisiejsze zakończenie świecy długim cieniem może dać wskazówkę że podaż się uaktywniła a tym samym może wskazać na ewentualną korektę do 50% ostatniego ruchu wzrostowego.

Poza tym istotne jest co tu będzie się działo (HYG) - wykres poniżej.

Na VIX nie rysowałbym żadnych wsparć oporów bo nie ma to żadnego sensu. To tylko pochodna tego co dzieje się na SP500 i innych indexach.

Co do MA200, nie widzę możliwości głębszych spadków na SP500 dopóki MA200 będzie wznosząca a potrwa to do gdzieś połowy czerwca. Na chwilę obecną od kilku dni MA100 jest opadająca. Swoje maximum miała teraz niejako jest na słaby in minus.

Wykresu nie załączam bo już był dwie strony wstecz.

(SP500)Kanał Bolingera w układzie 2,2 nie mówi nic poza tym że mamy niepotwierdzone wejście w strefę przewagi popytu oraz to że jakiś czas chyba będzie boczniak. (D1)
W dalszym ciągu niejasny jest status tego inwalidyzowanego RGR który się wyrysował. Jednak dla mnie tego rodzaju formacje na minimach bądź lokalnych minimach mają wartość żadną.
Załączniki
HYG.png

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 07 maja 2018, 10:17

Co do VIX. Ruchy takie jak ostatnio 30 baksów w jeden dzień pojawiają się naprawdę rzadko, raz lub kilka razy w roku. Jak przeanalizujemy zachowanie instrumentu to widać że muszą być spełnione dwa warunki. Dynamiczny duży ruch spadkowy i najważniejsze ruch ten musi się odbyć z naprawdę ważnego poziomu lub dynamicznie i konkretnie musi być przebity ważny poziom i jego kontynuacja w ramach tej samej sesji. Pozostałe to międlenie po 2-3 ma 4 dolary ruchy a w kontekście zaangażowania kapitałowego nie warte uwagi.
Załączniki
VIX W1.png

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 07 maja 2018, 11:01

Dzięki Gregory za Twoje spojrzenie na temat.
Oczywiście - 2666 to nasza umowna strefa :)
Wcześniej pisałem bodaj w czwartek, że zrobiliśmy pin bara jako wynik nieudanej próby przebicia MA 200. Pin bar ten powstał w ważnej strefie oporowej. Wymowa takiego jest jednoznaczna. Piątek to potwierdził. Udany retest i wzrost. Technicznie standardowa sytuacja.
Tutaj akurat z longiem (nie powiem, ale włąśnie dzięki powyższej ocenie sytuacji) udało się coś tam ugrać na +. Co prawda wywaliłem go przy 2653, ale... niestety emocjonalnie zdążyłem jeszcze postawić szorta w dołku. Leszczarskie posunięcie i teraz ból tyłka... Wychodzi brak expa...

Tak jeszcze odniosę się do mojego ostatniego postu dot. poziomów VIXa, gdzie jego poziom ok. 15 sygnalizował lokalną górkę w ostatnich 3 miesiącach.
Tomek napisał:
Natomiast poziom VIX-a jest używany przed fundusze jako miernik ryzyka. Im wyżej VIX, tym wyższej zmienności spodziewają się zarządzający, dlatego redukują wtedy swoje pozycje akcyjne, doprowadzając tym samym do spadku na S&P 500. Jak są duże spadki na S&P 500, to więcej ludzi hedguje się kupując opcje, przez co VIX wzrasta jeszcze bardziej, przez co fundusze wyprzedają jeszcze więcej akcji. I tak w kółko.
Jeśli tak, to co stoi na przeszkodzie, aby faktycznie manipulować VIXem i niejako zmuszać reakcję funduszy?
Jeśli jesteśmy teraz na poziomach, gdzie należałoby upłynnić akcje na "ulicę" (tutaj rozumiem przez to np. fundusze emerytalne), to jeśli one posługują się VIXem w podejmowaniu decyzji, to aż się prosi o jego wykorzystanie do zamiany akcji w gotówkę. Wywalającym akcje nie zależy na tym, aby rynek rąbnął od razu -20%, bo zostaliby z gorącym kartoflem. Najlepszy dla nich ruch na ten moment to ruch boczny i hamowanie gwałtownych przecen (to są te momenty, gdzie ktoś łapie spadający nóż), podebranie przecenionych akcji. Potem manipulacja VIXem (na jego zbicie) -> rajd do góry S&P (fundusze znów kupują, bo VIX niski) -> górka na S&P i minima na VIXie -> potem znów wywalanie akcji + VIX rośnie -> fundusze wywalają akcje -> hamowanie gwałtownych przecen = lokalny dołek -> itd. itd.
Zdaję sobie sprawę, że to uproszczenie, ale czy bez sensu?

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 07 maja 2018, 12:16

Przeczytałem bardzo ciekawe spostrzeżenie na jednym z coś w rodzaju forum "80% ludzi tutaj handluje nie informacjami, ale tym, co mówią ci ludzie"

Co do VIX to wcale nie jesteśmy na aż tak niskich poziomach. Popatrz na tygodniowy wykres. W ciągu 3 dni w sumie zrobiliśmy bez mała 300$ w dół. VIX potrzebuje dynamiki ruchu. To co widzimy poza pierwszą korektą to osuwanie się SP500 i nic poza tym. To żadne dynamiczne ruchy.
Kiedy SP500 robi ruch w dół 100 i więcej w ciągu tygodnia to VIX urośnie 2-3 dolary. Natomiast jak zrobi to samo w ciągu godziny, dwóch to wystrzał jest murowany.

U mnie 1 FuVIX teraz wymaga zaangażowania ok 10k$. Przy tak małych ruchach aby transakcja miała sens trzeba by kupić co najmniej 5, a za 10K$ to mogę kupić sprzedać ok 150 indexów. Pragmatyka wskazuje że takiej sytuacji lepiej angażować się w index. Pomijam TVIX i UVX i inne ETN i ETF. Tylko kiedy spodziewamy się dynamicznego ruchu wówczas sens jest wchodzenia w VIX, a kiedy o tym pisałem wyżej. Takie jest moje zdanie inni mogą mieć inne spojrzenie.

I jeszcze jedna rzecz procent procentowi nie jest równy na różnych instrumentach.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 07 maja 2018, 12:54

Kejumbija pisze:Jeśli tak, to co stoi na przeszkodzie, aby faktycznie manipulować VIXem i niejako zmuszać reakcję funduszy?
FBI stoi na przeszkodzie, bo manipulowanie VIX-em jest nielegalne, tak samo jak cała masa ekstremalnie skutecznych strategii w rodzaju pump&dump :) Zacytuję sam siebie:
Zrzut ekranu 2018-05-07 o 12.51.36.png

papik

Post autor: papik » 07 maja 2018, 13:50

piekny dzien dzisiaj, wszystko rosnie :) - DXY juz 92.8
wszystkorosnie.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 maja 2018, 16:17

A Gartman zamknął shorta ... :)

Spójrzcie na volatility... W piątek flash-crash na -30% i VIX na 10 ... Szybko odrobił. Dzisiaj, ktoś też usilnie walczy z volatility. Ani to long ani short - niech określą czy uda się VIXa mocno stępić. Aż wątpie czy mój cel 2700 uda się zrealizować. Niech się poprzepychają. Próba zawrócenia grawitacji w trybie ludicrous mode ...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 maja 2018, 16:28

Co tu oglądać ... ZAWIECHA...

Trochę mi to przypominać zaczyna zabawę w kotka i myszkę... Bullsy próbują po cichu podkupować, ale się boją, że zaraz dostaną -3% na wyprzedaży w drugiej połowie dnia...

Problem jest taki, że jak tylko VIX zjeżdża do bazy 0 to od razu zaczyna się podnosić, a więc bearsy nie odpuszczają i każdy bounce traktują albo do naładowania shortów, albo wyprzedaży, chociaż rynek ze względu na płynność jest bardzo ograniczony. W między czasie ropa wyskakuje jeszcze do góry (to jest dopiero inflationary economy killer) odciskając presję na coraz wyższe ceny wszystkiego + coraz wyższą ilość podwyżek stóp procentowych + coraz szybsze spowolenienie wszystkiego.

A się teraz będą zabawiać... Bullsy liczą na squeeze shortów, bearsy chcą złamać bullsów. 10 lat takiej zabawy w kotka i myszkę chyba nie było... Pytanie kto kogo ugrilluje...

Rosnący DXY to raj dla bearsów
Rosnące 10Y to raj dla bearsów
Taniejąca ropa to raj dla bearsów

I odwrotnie :

Malejący DXY to raj dla byjów
Malejące 10Y to raj dla byków (ale tu uwaga, żeby malejący 10Y nie były ucieczką z akcji do obligacji z powodu strachu, 10Y maleją przy malejącym DXY -> tak jest OK)
Rosnąca ropa to raj dla byków

Teraz wszystko się spiera ze sobą w kotle... i musi dać jakiś wynik co dalej...

Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Post autor: onufry » 07 maja 2018, 16:59

Sp500 +0,3 % , vixy w tym samym czasie -0,3% , w piątek w takich warunkach był kilka% na minus.Manipulacja vixem w dobrym kierunku oznacza jedno.Trzeba poczekać jeszcze chwile na obligacje i teatrzyk polityczny. Sebo dokup sobie więcej longów

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 maja 2018, 17:03

Tak tak, VIX dostaje od razu czapkę jak się próbuje tylko minimalnie wychylić, stare równanie brzmi :

VIX vs DXY+10Y

Zauważ onufry, że w piątek zaczęliśmy z flash-crasha na -33% na VIXie ... :) Oj ktoś bardzo chciał pójść do góry...

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 07 maja 2018, 17:30

onufry pisze:Sp500 +0,3 % , vixy w tym samym czasie -0,3% , w piątek w takich warunkach był kilka% na minus.Manipulacja vixem w dobrym kierunku oznacza jedno.Trzeba poczekać jeszcze chwile na obligacje i teatrzyk polityczny. Sebo dokup sobie więcej longów

jak bys czytal uwaznie moje posty dawno temu to bys wiedzial co mysle a tak to piszesz aby pisac.

Zablokowany