Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Dziros
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Dziros » 04 maja 2018, 19:26

muszę przerobić ten artykuł Tomka.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 20:06

2700 next target...

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 04 maja 2018, 20:13

Gregory pisze:Na godzinowym może i dobrze ale na dziennym zmontowali pin bara, a to nie jest dobre. Zwykle pin bary na wrażliwych miejscach a w takim powstał dają ruch do góry. Nawet jeśli pójdą w dół nie należy o tym zapominać.
I tak się stało. Interwał D1 jest zawsze leszy od pozost5ałych niższych. Pinbar przetestowany standardowo. Jak zwykle max do 50%. Dalej jak widać. To jest przewaga spojrzenia w duży interwał. Nie ma szumów, zbędnej informacji bo m15 coś tam robili itd. Najbliższy opór co wynika z D1 2670-2675
Załączniki
US500.png

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 04 maja 2018, 20:30

Greg pisze:2700 next target...
2700 to wybicie z trójkąta spadkowego na dużym interwale tym samym zanegowanie spadków i marsz na 2800.

rufi01

Post autor: rufi01 » 04 maja 2018, 21:52

no cóż - kolejna udana obrona MA200, w następnym tygodniu zobaczymy na co byki stać

pivot points na następny tydzień:
S1 - 2608, S2 - 2578
R1 - 2705, R2 - 2735
Ostatnio zmieniony 04 maja 2018, 22:07 przez rufi01, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 04 maja 2018, 21:57

W moim przekonaniu dopóki MA200 będzie wznoszące to możemy zapomnieć o trwałym przebiciu. Ma 200 zrobi się spadkowa gdzieś początek czerwca.

hrynek

Post autor: hrynek » 04 maja 2018, 23:05

Wróciłam z weekendu i rzadko ostatnio bywam na forum

Takie moje trzy grosze dla tych, co ciekawi są opinii innych a kupowali Bitcoina ;-)
Wychodzi mi, że dziś albo maks w poniedziałek jest maks na Bitcoinie i znów w dół.

Co do USDPLN na razie sprawdza się to że po 2 maja idziemy w dół, do weryfikacji w przyszłym tygodniu tak jak mówiłam około 10tego.

Ja nadal mam swoje longi, większość na plusie mniejszym lub większym - większość będę trzymać trochę, najwięcej mam na SOXL 10%, ale go sprzedaję około wtorku.

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 05 maja 2018, 06:03

U mnie niestety psycha siadła, kasa się skończyła i zrealizowałem straty na szortach (DAX, S&P).

Wczoraj (piątek) wieczorem nie widziałem podaży, która zazwyczaj włącza się na koniec dnia. Poza technicznym ograniczeniem rysowanym przez trójkąt spadkowy i padaką na WIGu20 - nie widzę niestety żadnych argumentów za spadkami.
Za to za wzrostami - więcej:
- brak chęci ze strony podaży w piątek - podchodzili pod 2670 (Gregowe "Bulls dream to go above bear channel")
- rekord na ropie od 2014
- obligacje pod kontrolą
- libor USD wypłaszcza się
- VIX zbity (jesteśmy w Gregowej strefie 0)
- rynek nastawiony bearish
- zdaje się, że na trójkącie spadkowym powinniśmy wywalić już dołem przy ostatnim dobiciu do MA200, a tu nam odbiło w górę.

Panowie techniczni (Gregory) - jak wygląda teraz obraz technicznie na S&P na poniedziałek?
A jakie macie spojrzenia na fundamenty?

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 05 maja 2018, 08:06

Z drugiej jednak strony... skoro przy sprzyjających bykom czynnikach dobrnęliśmy raptem do 2663... To co jeszcze ma się zdarzyć, żeby pójść wyżej? Do kolejnych wzrostów potrzebne jest nowe paliwo.
No i tu - chyba mamy jeszcze pole na osłabienie DXY w najbliższym tygodniu. Może być to paliwo pod potencjalne wzrosty w najbliższych dniach?

Mam jeszcze pytanie dot. relacji VIX i S&P (wiem, że nie ma idealnej korelacji).
Czy S&P reaguje na VIX, czy raczej VIX reaguje na S&P? Wg konstrukcji tego mechanizmu - to S&P powinien wpływać na VIXa. Ale jak czytam to forum, odnoszę czasem wrażenie, że jest odwrotnie i to VIXem próbują sterować S&P. Ktoś mnie naprostuje?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 05 maja 2018, 08:23

To jest trochę błędne koło z tym VIX-em, bo poziom samego indeksu bierze się tylko i wyłącznie z popytu na 30-dniowe opcje na S&P 500. Tylko tyle. Im większy popyt na opcje, tym wyżej rośnie VIX. Model zakłada, że skoro ludzie skupują opcje na 30 dni, to znaczy, że spodziewają się mocnych wzrostów/spadków, czyli zmienności. Sam VIX teoretycznie wiec nie ma nic wspólnego z poziomem S&P 500, ale jedynie z opcjami na niego i z oczekiwaną zmiennością przez inwestorów.

Natomiast poziom VIX-a jest używany przed fundusze jako miernik ryzyka. Im wyżej VIX, tym wyższej zmienności spodziewają się zarządzający, dlatego redukują wtedy swoje pozycje akcyjne, doprowadzając tym samym do spadku na S&P 500. Jak są duże spadki na S&P 500, to więcej ludzi hedguje się kupując opcje, przez co VIX wzrasta jeszcze bardziej, przez co fundusze wyprzedają jeszcze więcej akcji. I tak w kółko.

To są te strategie typu risk parity i wydaje mi się, że to właśnie one wywołały te ostatnie drastyczne korekty. Dlatego tez nie do końca rozumiem po co przeprowadzać analizę techniczna wirtualnego indeksu, na który wpływają czynniki mechaniczne, a nie psychologiczne, no ale niech Wam będzie :)

Co do pozytywów i negatywów fundamentalnych, to wydaje mi się, że na horyzoncie jest ich mniej wiecej po równo. Rozmowy z Chinami na temat taryf zaczęły się wczoraj bardzo ciężko, a Trump już opowiada o kolejnych sankcjach i ograniczeniach w handlu. Rosnące stopy procentowe to też minus dla rynku. Z drugiej strony mamy za sobą świetny sezon wyników i ekstra prognozy na dalsza cześć roku (efekt tax cutów). W dodatku sygnały z gospodarki sa całkiem dobre (najniższe bezrobocie od 17 lat!). Repatriacja gotówki wpłynie na potężne buybacki, co zawsze podbija kursy akcji. Do tego rozmowy z Korea Północna, które poprawia sentyment. Sankcje na Rosję zostały nieco złagodzone, sankcje na EU odroczone, zobaczymy jeszcze 12 maja jak z sankcjami na Iran, ale generalnie świat chyba zmierza w dobrym kierunku :)

No i jeszcze kwestia przewartościowania akcji w USA. Do niedawna P/E wynosiło 23 na forward FY, dzisiaj po korektach wynosi 17. Czy na pewno dalej można tu mówić o przewartościowaniu?

PS. A co do tej wojny handlowej jeszcze, wpadła mi w ręce "instrukcja", którą posługiwała się amerykańska delegacja w Chinach w tym tygodniu w negocjacjach. No i tam są, np. warunki, żeby Chiny ograniczyły nadwyżkę handlową z USA o $200 bn do 2020 roku, a to przecież są 2/3 całego handlu, więc pomysł zupełnie nierealny. Drugie żądanie to zaprzestanie wspierania krajowych firm przy realizacji programu "Made in China 2025". To też przecież wzięte z kosmosu, żeby wymagać od Chin ograniczenia ich sztandarowego projektu na najbliższą dekadę. Także albo cała ta próba porozumienia to jest pic na wodę i zasłona dymna, a potężna wojna handlowa wisi na włosku, albo to jest po prostu strategia negocjacyjna drużyny Trumpa, żeby zażądać niemożliwego, a potem stopniowo iść na coraz większe ustępstwa jako oznaka wykazywania dobrej woli. Raczej bym się skłaniał ku temu drugiemu, ale kto ich tam wie. W każdym razie wydaje mi się, że ewentualna wojna handlowa to dzisiaj największe zagrożenie dla światowej gospodarki i trzeba śledzić ten wątek dość uważnie.

Tutaj skan dokumentu: https://www.tradingforaliving.pl/files/ ... secret.pdf

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 05 maja 2018, 10:07

hrynek pisze:Wróciłam z weekendu i rzadko ostatnio bywam na forum
Szkoda, bo masz odmienne spojrzenie niż Panowie. Delikatnie mówiąc celniejsze :)
Albo inaczej, mniej o spadkach o może tak.

Ile dolar będzie kosztował?
Mi to nie wygląda na mocne spadki ale tak z 10gr.

hrynek

Post autor: hrynek » 05 maja 2018, 10:27

Kejumbija

Co do WIG 20 to uważam, że w piątek był dołek.

Sebo

Zgadzam się z Gregiem co to tytułowego Stock Market Crash 2018, ale uważam, że w perspektywie ponad miesiąca więcej zarobię trzymając obecnie longi.

Co do walut, to nie inwestuję w waluty, więc uczciwie nie czuję się na tyle mocna, by podawać wartości na najbliższe tygodnie.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2018, 10:30 przez hrynek, łącznie zmieniany 1 raz.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 05 maja 2018, 10:34

Ja wig20 widzę po 1800 oczywiście nie teraz tylko po crash.

Co do spadków to wszyscy wiemy, że będą, ale nie wiemy kiedy, jedni grają na spadki inni na wzrosty oczywiście krótkoterminowo.
Polska GPW zaczyna wyglądać bardzo bardzo atrakcyjnie, sam się przyglądam od paru tygodni i wygląda na ten moment.

hrynek

Post autor: hrynek » 06 maja 2018, 10:30

Dodam jeszcze, że uważam, że najbliższe 2 tygodnie będzie to bujanie i nawet spadki dla SP500 czy Nasdaq, ale nie jest to jeszcze właściwa faza Stock Market Crash.
Po tych spadkach czekają nas jeszcze szybkie i duże wzrosty z nowym szczytem, stąd dla mnie to będą raczej okazje do kupna longów.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 06 maja 2018, 10:40

W jakiej postaci longi ?

Zablokowany