Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Zamknięcie tego miesiąca będzie giga ważne. Uważam, że -5 do -10% kolejne przed nami do końca tego miesiąca. 3cia świeca miesięczna nam powie wszystko. Jak bedzie czerwona, to top is IN... i get the fuck out of stocks or short it till the end...
The mother of all the bubbles : AMAZON - mam nadzieje, że przepchną pomysł aby Amazon musiał wydzielić sekcję e-Retail i AWS (Amazon Cloud Computing) w ramach 2 spółek. Sekcja e-Retail Amazona patrząc w CashFlow to odpowiednik Tesli. Spółka bardzo dobrze zarabia na AWS, a e-Retail pali całą kase zarobioną w AWS. Bezos zabija cały rynek niskimi cenami, bo jedzie na permanentnej stracie, albo na zero, a dokłada z dużych zysków AWS.
LONG TERM :
LONG TERM :
Na W1 mamy pin bara na SP i US100. Technicznie powinien odbyć się retest to najczęściej, zwykle do 50% cienia i dalszy spadek. Ostatni pin bar na SP z D1 zadziałał typowo ciekaw jestem czy teraz z W1 będzie tak samo. Oba pin bary nie powstały w byle jakim miejscu.
- Załączniki
-
-
Wygląda jak :
APPLE - kolejny hype, który zrobi fade away... Apple ma ZERO prawdziwych pomysłów na siebie (rżnie od innych już teraz). Ma dużo gotówki, ale gdy EPSy zaczną spadać to wycena akcji zacznie lecieć w dół. Obietnice potencjalnych buy-backów gdy kurs akcji szybuje w dół od razu rozbijają się niczym fale o falochron (spółka zacznie ratować cash., co przyspiesza potem ruch w dół. Wiele z tej gotówki to USTreasury,, które no cóż spadają. Spółka kombinuje jak może, ale nic jej nie wychodzi. Model iPhoneX - klapa - prognozy ścięte o 50%. Co próbuje to się wali, a strategia oparta na sprzedaży iWatchy to chyba śmiech na sali. Premiera iPhoneX - klapa - w Chinach ustawiono bramki, myśląc, że ludzie się zaczną zabijać o te telefony a przyszły 2 osoby... Wygląda to na kolejny game over mode has just started. Spółka stara się zarabiać na cloudzie, ale gdy recesja uderzy zgadnijcie z czego ludzie rezygnują jako pierwsze... Tak tak, z durnych niepotrzebnych subskrybcji do ściągania muzyki, karnetów na siłownie, czy wizyt u psiego psychoterapeuty w ramach abonamentu.
W styczniu napisałem jak to sprzedaż telefonów siada : viewtopic.php?f=4&t=101
To było preludium do znalezienia topu na Apple/Nasdaqu (QQQ). Wszystko przemija. Smartfony były fajne, ale co mi po szybie z przodu czy szybie z tyłu. Brakuje jeszcze noktowizora na wyposażeniu standardowym i żołnierze zamiast z noktowizorami zaczną latać z telefonami na głowie... Wszystko to samo. Sam mam iPhone'a 7 i nawej jak będzie iPhone 20 to nie wiem co by się musiało wydarzyć, abym go zmienił. A jak Apple zacznie przez update'y spowalniać telefon to podziękuję i pójdę do Androida.
Apple warto rozpatrywać w konfiguracji miesięcznej. W/g mnie 2 scenariusze, A i B, standarowo gdzieś RGR raczej się zacznie zrobić zanim Apple nas opuści... W/g mnie TOP is in. Problem w tym, że nie widzę jeszcze takiego pełnego suckers distribution. Warto wspomnieć, że sporo Apple trzyma SNB (Szwajcarski Bank Centralny). Patrzcie jak Apple spada i jak kurs USD/CHF zacznie pikować w górę - czyli CHF zacznie się osłabiać w stosunku do USD. Dlatego CHF jest strasznie gównianą walutą teraz i żadne to safe-haven. Jedynym safe-haven to USD.
W styczniu napisałem jak to sprzedaż telefonów siada : viewtopic.php?f=4&t=101
To było preludium do znalezienia topu na Apple/Nasdaqu (QQQ). Wszystko przemija. Smartfony były fajne, ale co mi po szybie z przodu czy szybie z tyłu. Brakuje jeszcze noktowizora na wyposażeniu standardowym i żołnierze zamiast z noktowizorami zaczną latać z telefonami na głowie... Wszystko to samo. Sam mam iPhone'a 7 i nawej jak będzie iPhone 20 to nie wiem co by się musiało wydarzyć, abym go zmienił. A jak Apple zacznie przez update'y spowalniać telefon to podziękuję i pójdę do Androida.
Apple warto rozpatrywać w konfiguracji miesięcznej. W/g mnie 2 scenariusze, A i B, standarowo gdzieś RGR raczej się zacznie zrobić zanim Apple nas opuści... W/g mnie TOP is in. Problem w tym, że nie widzę jeszcze takiego pełnego suckers distribution. Warto wspomnieć, że sporo Apple trzyma SNB (Szwajcarski Bank Centralny). Patrzcie jak Apple spada i jak kurs USD/CHF zacznie pikować w górę - czyli CHF zacznie się osłabiać w stosunku do USD. Dlatego CHF jest strasznie gównianą walutą teraz i żadne to safe-haven. Jedynym safe-haven to USD.
NETFLIX - mój ulubieniec ... Generalnie Netflix to mega bubble. Zawsze było tak, że spółka pokazywała wyniki, a rynek się patrzył jedynie na przyrost ilości subskrybentów. Cała reszta ich nie interesowała. Spółka przepala GIGANTYCZNĄ ILOŚĆ PIENIĘDZY i im więcej ma klientów tym więcej przepala (model biznesowy się kompletnie tu nie spina). Normalnie to deal-życia na tej spółce. O zera do 400 i od 400 do zera... Shortowało się to fajnie pod wyniki. Zazwyczaj był strzał +10% do góry, i po około 2-3 dnia (dochodziły kolejne ze 3-4%) był top i spółka szybko spadała. Teraz szykuje się TOP z kategorii 390$ na Tesli. Cieżko ocenić gdzie on będzie. Sygnały mieszane kompletnie, spółka wywaliła double top na ok 335$, ale już powróciła pod niego na 327$ (bull-trap?). CEO wyprzedaje akcje jak szalony i najlepsze było ostatnio na wynikach (zresztą co każdy kwartał to mówi). Spółka nie zamierza być zyskowna jeszcze przez wiele lat, po prostu będziemy jechali na długu tak długo jak to możliwe. Przypominam co się stanie gdy spowolnienie przyjdzie i z jakich subskrypcji zaczniemy masowo rezygnować, a rynek zamknie się na dług śmieciowy. Spółka do obserwacji. Bardziej bearish monthly candle jest potrzebne. Spółka pięknie zbudowała lewy bok Burj-Khalifa, teraz czas na prawy bok. Tu jeszcze nie ma pewności, że TOP is IN, ale objawy "Suckers distribution" już się pojawiają od ok 2 miesięcy. Spółka ma chyba z 26MLD$ długu i ciągle negatywny CashFlow Operacyjny (model biznesowy -> nie zarabia).
"New Paradigm" to chyba w tym przypadku -> Netflix zastąpi TV i wszystkie studia filmowe razem wzięte.
"New Paradigm" to chyba w tym przypadku -> Netflix zastąpi TV i wszystkie studia filmowe razem wzięte.
Next shitty company - FACEBOOK (Ticker : FB)...
Akcja #DeleteFacebook i kompletne załamanie zaufania do Marka Suckerbergera pogrąża spółkę. Sądzę, że jeszcze wiele trupów z szafy do wyrzucenia. Wychodzą na jak fakty, że reklamy na FB są nieefektywne i tylko roboty w nie klikają. Afera goni aferę i w/g mnie dalej będzie gonić. Technicznie :
Ciekawe, że w daily nie widać tego co w monthly. 2 big bearish candles.
Akcja #DeleteFacebook i kompletne załamanie zaufania do Marka Suckerbergera pogrąża spółkę. Sądzę, że jeszcze wiele trupów z szafy do wyrzucenia. Wychodzą na jak fakty, że reklamy na FB są nieefektywne i tylko roboty w nie klikają. Afera goni aferę i w/g mnie dalej będzie gonić. Technicznie :
Ciekawe, że w daily nie widać tego co w monthly. 2 big bearish candles.
THE MOST IMPORTANT CHART. Rentowności obligacji 10Y :
Proszę jak się zmienia. Już pierwsze spadki i nagle stop na buy-backach. Zawsze to samo. Gdy jest top wszyscy zapowiadają giga buy-backi, a potem spadek o -20% i wszyscy ratują cash i firmy i wycofują się z buy-backów, a giełda jeszcze bardziej to dyskontuje :Zenek pisze:[luty 2018]Bo firmy generując mnóstwo dodatkowej gotówki z tytułu obniżki podatków, w takim wypadku przekażą kasę na buy-back.
Goldman: Expect Higher Volatility As "Buybacks Won't Return For Weeks"
Pierwszy drop wszyscy robili buy-backi bo tanie akcje, kolejny drop nagle wszyscy zamarli :
https://subiektywnieofinansach.pl/abona ... wirtualna/ - w kwestii Netflix i korzystania za darmo. Ciekawe czy jak ukruca ten proceder to spadną im staty.
Tak SMART MONEY przygotowują się na BEAR MARKET. Chyba czarno na białym widać, że za chwilę się o tym sromotnie przekonamy :
SOXS ... Moja personalnie duża pozycja ... (gra z 3x lewarem przeciwko SMH - 3xshort, każy 1% spadku SMH = ~3% wzrostu tego czegoś)
SQQQ (gra z 3x lewarem przeciwko QQQ - 3xshort, każdy 1% spadku QQQ = ~3% wzrostu tego czegoś)
Lepszy obraz SQQQ (skąd nagle takie zainteresowanie tym produktem?)
SPXS (gra z 3x lewarem przeciwko SPY - 3xshort, każdy 1% spadku SPY = ~3% wzrostu tego czegoś)
A tak w 2009 roku SMART MONEY akumulowało 3xLONG na SP500 :
SOXS ... Moja personalnie duża pozycja ... (gra z 3x lewarem przeciwko SMH - 3xshort, każy 1% spadku SMH = ~3% wzrostu tego czegoś)
SQQQ (gra z 3x lewarem przeciwko QQQ - 3xshort, każdy 1% spadku QQQ = ~3% wzrostu tego czegoś)
Lepszy obraz SQQQ (skąd nagle takie zainteresowanie tym produktem?)
SPXS (gra z 3x lewarem przeciwko SPY - 3xshort, każdy 1% spadku SPY = ~3% wzrostu tego czegoś)
A tak w 2009 roku SMART MONEY akumulowało 3xLONG na SP500 :
Zobaczymy czy "topping pattern" się sprawdzi (weekly RGR czy tam po angielsku SHS). Jak jutro wyniki tech (google ma w pn np.) będą słabe i do tego PMI z USA wyjdą gorsze to możemy raczej liczyc na taki scenariusz :
Gdzieś tam mówiłem kiedyś, że idziemy w/g schematu roku 2001 nie 2008 ...
Tak 2000 rok topował :
Poszło potem dalej :
Zobaczymy. Jak trzecia miesięczna świeca na zakończenie miesiąca będzie też czerwona, to raczej też nic dobrego nie wróży. Albo byki ruszą do boju, albo zostaną zaskoczeni (albo i nie) ... Ja od lutego 2018 jestem w obozie niedźwiedzia. Gdzieś przyjdzie faza "blow-off mode" czyli takie ostatnie przed mocniejszymi spadkami odbicie do góry. Podejrzewam, że nawet wyskoczy ponad MA200 (czasami się udaje) - i wszyscy uwierzą, że to koniec korekty i strach miał wielkie oczy... Ona się zacznie gdy 10Y nagle spadną do jakichś 2.5-2.6% (w zależności gdzie to tam wychodzi). Wtedy z dużym prawdopodobieństwem zacznie się blow-off rally, za nimi 10Y wyskoczą pionowo do góry i będzie finalny trzask. Tak długo jak nie zdołują indeksy tak nie ma nawet co próbować wyliczyć do ilu poleci blow-off phase, na zasadzie, czy double-top na 2875 się uda czy nie... W sumie to 3350 powinno być nawet ;)
Wydaje mi się, że brakuje ostatniej fazy spadków pomiędzy -5% do -10% i tyle obstawiam - a musi się to zadziać w kwietniu, aby niedźwiedź wypracował 3cią czerwoną świecę. Wiadomo, że na raz tego nie zrobią, ale gdy przebiją MA200 to VIX nieźle eksploduje. Zasięg jest różny ja cały czas obstawiam okolice 2450pkt, chociaż są tacy co i 2100pkt widzą. To na bieżąco będzie się zmieniać. Wtedy można będzie zamknąć shorty (ja nawet longów nie będę brał nawet) i poczekam na ten dead cat bounce. Wtedy najlepiej shortować VIX w tym czasie.
Ostatnia spada ropa pionowo w dół za wszystkim. Jak ona zacznie to wiadomo, że spadki przyspieszą. "Trza" patrzeć i obserwować, ale dollar collapse i DXY na ponad 100 obstawiam w tym roku... Śmieje się z tego dollar collapse bo prędzej będzie Yen collapse czy EURO collapse niż dollar collapse.
Niedźwiedzie do boju :) - pokażcie, że idziecie zawsze tym samym schematem .. Największym sprzymierzeńcem niedźwiedzia jest pionowo idący DXY i pionowo idące rentowności 10Y ... Jak te 2 rzeczy idą w parze to choćby skały ... ły to nie ma żadnej szansy na żadne wzrosty.
Spadek ocenimy w/g jednej z miliona możliwości, ale ja się posłużę EURUSD i 10Y... Pytanie za 100pkt, gdzie spadniemy na EURUSD czy 1.20 czy więcej (obstawiam też okolice 1.15) -> to będzie spadek np. -10% na SP500, potem blow-off phase, EURUSD jeszcze raz do góry do linii trendu (wtedy też wyskoczą commodities jeszcze raz do góry) i ... bang EURUSD na 0.9 na koniec roku i mamy nasz piękny wysterowany, zawsze tak samo się technicznie zachowujący Stock Market Crash 2018 i witamy w recesji 2-3 letniej (mam nadzieje, że tylko tyle)...
Gdzieś tam mówiłem kiedyś, że idziemy w/g schematu roku 2001 nie 2008 ...
Tak 2000 rok topował :
Poszło potem dalej :
Zobaczymy. Jak trzecia miesięczna świeca na zakończenie miesiąca będzie też czerwona, to raczej też nic dobrego nie wróży. Albo byki ruszą do boju, albo zostaną zaskoczeni (albo i nie) ... Ja od lutego 2018 jestem w obozie niedźwiedzia. Gdzieś przyjdzie faza "blow-off mode" czyli takie ostatnie przed mocniejszymi spadkami odbicie do góry. Podejrzewam, że nawet wyskoczy ponad MA200 (czasami się udaje) - i wszyscy uwierzą, że to koniec korekty i strach miał wielkie oczy... Ona się zacznie gdy 10Y nagle spadną do jakichś 2.5-2.6% (w zależności gdzie to tam wychodzi). Wtedy z dużym prawdopodobieństwem zacznie się blow-off rally, za nimi 10Y wyskoczą pionowo do góry i będzie finalny trzask. Tak długo jak nie zdołują indeksy tak nie ma nawet co próbować wyliczyć do ilu poleci blow-off phase, na zasadzie, czy double-top na 2875 się uda czy nie... W sumie to 3350 powinno być nawet ;)
Wydaje mi się, że brakuje ostatniej fazy spadków pomiędzy -5% do -10% i tyle obstawiam - a musi się to zadziać w kwietniu, aby niedźwiedź wypracował 3cią czerwoną świecę. Wiadomo, że na raz tego nie zrobią, ale gdy przebiją MA200 to VIX nieźle eksploduje. Zasięg jest różny ja cały czas obstawiam okolice 2450pkt, chociaż są tacy co i 2100pkt widzą. To na bieżąco będzie się zmieniać. Wtedy można będzie zamknąć shorty (ja nawet longów nie będę brał nawet) i poczekam na ten dead cat bounce. Wtedy najlepiej shortować VIX w tym czasie.
Ostatnia spada ropa pionowo w dół za wszystkim. Jak ona zacznie to wiadomo, że spadki przyspieszą. "Trza" patrzeć i obserwować, ale dollar collapse i DXY na ponad 100 obstawiam w tym roku... Śmieje się z tego dollar collapse bo prędzej będzie Yen collapse czy EURO collapse niż dollar collapse.
Niedźwiedzie do boju :) - pokażcie, że idziecie zawsze tym samym schematem .. Największym sprzymierzeńcem niedźwiedzia jest pionowo idący DXY i pionowo idące rentowności 10Y ... Jak te 2 rzeczy idą w parze to choćby skały ... ły to nie ma żadnej szansy na żadne wzrosty.
Spadek ocenimy w/g jednej z miliona możliwości, ale ja się posłużę EURUSD i 10Y... Pytanie za 100pkt, gdzie spadniemy na EURUSD czy 1.20 czy więcej (obstawiam też okolice 1.15) -> to będzie spadek np. -10% na SP500, potem blow-off phase, EURUSD jeszcze raz do góry do linii trendu (wtedy też wyskoczą commodities jeszcze raz do góry) i ... bang EURUSD na 0.9 na koniec roku i mamy nasz piękny wysterowany, zawsze tak samo się technicznie zachowujący Stock Market Crash 2018 i witamy w recesji 2-3 letniej (mam nadzieje, że tylko tyle)...
Dla VIXowców. Jak Bullsy wezmą kontrolę to out of all shorts... No nawet ponad 50 to jest już sell, trochę przesadziłem z tym 53.
To trzymamy kciuki. Najważniejszy tydzień roku. W tym tygodniu wyniki pokazują spółki odpowiedzialne za 42% wszystkich indeksów. Także pięknie się zbiega. Sporo EPSy muszą pobić, bo inaczej balon zacznie popuszczać powietrze.
Istna pożywka na następne -10% ...
Sygnał poszedł w eter : 2666 na SPX i 6666 na NASDAQu do tego ... VIX odbija od bazy a więc niedźwiedź póki co rządzi :
Sygnał poszedł w eter : 2666 na SPX i 6666 na NASDAQu do tego ... VIX odbija od bazy a więc niedźwiedź póki co rządzi :