Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Nie kupuj CHF...
No trwała dystrybucja do maluczkich już od września 2017(?). Gdzieś mam ten wykres. Ile może trwać jeszcze? Akcje przekazane, a grubasy co najwyżej przekazują teraz akcje bankom centralnym. Kuroda przynajmniej kupuje póki co jeszcze Yen jest coś wart.
Projekcje analityków 2.9% GDP za 2018 roku. Spójrzcie na idiotyzm tych projekcji. Skoro w 2017 przy 10Y prognozują 2.25% i wzrost GDP 2.3%, to jakim cudem przy 10Y prognozowanych 3.0% prognozują 2.9% wzrostu, przecież wiadomo, że koszt kredytu pójdzie do góry a podaż kredytu jest na granicy 0% więc jakim cudem GDP ma iść do góry, skoro 70% GDP to podaż kredytu a im wyższe oprocentowanie tym go mniej?
Pomiędzy 2016 a 2017 to zadziałało (inflacyjna faza ożywienia, ropa 26$->66$, indeks dolara w dół, więc GDP trochę zmanipulowane tanim pieniądzem) -> ale to trwa bardzo krótko i nie trwa wiecznie.
No trwała dystrybucja do maluczkich już od września 2017(?). Gdzieś mam ten wykres. Ile może trwać jeszcze? Akcje przekazane, a grubasy co najwyżej przekazują teraz akcje bankom centralnym. Kuroda przynajmniej kupuje póki co jeszcze Yen jest coś wart.
Projekcje analityków 2.9% GDP za 2018 roku. Spójrzcie na idiotyzm tych projekcji. Skoro w 2017 przy 10Y prognozują 2.25% i wzrost GDP 2.3%, to jakim cudem przy 10Y prognozowanych 3.0% prognozują 2.9% wzrostu, przecież wiadomo, że koszt kredytu pójdzie do góry a podaż kredytu jest na granicy 0% więc jakim cudem GDP ma iść do góry, skoro 70% GDP to podaż kredytu a im wyższe oprocentowanie tym go mniej?
Pomiędzy 2016 a 2017 to zadziałało (inflacyjna faza ożywienia, ropa 26$->66$, indeks dolara w dół, więc GDP trochę zmanipulowane tanim pieniądzem) -> ale to trwa bardzo krótko i nie trwa wiecznie.
W/g mnie będziemy mieć dziś piękny wystrzał w górę...
Albo będziemy się jeszcze ślizgać po lini spreadów jak w 2008 albo od razu pionowo w dół polecimy jak w 2001 -> sprawa jest o tyle bardziej skomplikowana, że banki centralne robią co mogą, aby rynek się nie załamał pod ciężarem swojej grawitacji... W/g mnie kryzys najdzie gdy z jakiegoś powodu (nie mam pojęcia jakiego) rynek zacznie się zwijać albo z EURO albo z Yena (bardziej obstawiam Yena). Jak z Yena zacznie się zwijać to Japonie pożegnamy na 20 lat i wykreślimy z mapy świata ... Tak to się kończy jak się bezmyślnie drukuje pieniądze, a Japonia to #1.
Albo będziemy się jeszcze ślizgać po lini spreadów jak w 2008 albo od razu pionowo w dół polecimy jak w 2001 -> sprawa jest o tyle bardziej skomplikowana, że banki centralne robią co mogą, aby rynek się nie załamał pod ciężarem swojej grawitacji... W/g mnie kryzys najdzie gdy z jakiegoś powodu (nie mam pojęcia jakiego) rynek zacznie się zwijać albo z EURO albo z Yena (bardziej obstawiam Yena). Jak z Yena zacznie się zwijać to Japonie pożegnamy na 20 lat i wykreślimy z mapy świata ... Tak to się kończy jak się bezmyślnie drukuje pieniądze, a Japonia to #1.
Nie wierzyliście mi? ¯\_(ツ)_/¯ ;)Patryk Rozgwiazda pisze:Greg tak jak mówiłeś:
http://www.parkiet.com/Gospodarka---Swi ... e-ETF.html
Również rozważam też perma-bull market. No bo jak będą drukować kasę i kupować jakieś shity to czemu się nie podłączyć. Chociaż, jak zaczną to robić to się wycofuje chyba w 100% z giełdy... Kupie sobie złoto i pierdziele, bo to i tak się wysadzi samo w powietrze.
Tu jest ładnie to pokazane :
Spotify już -14% po debiucie ... kolejny 30B$ biznes który ani 1$ zysku nie przyniósł...
Tak działa złodziejska firma :
Gadają bzdury ala ... Wcześniej też zapewniali, że kasy nie potrzbują (a miesiąc później poszli po 3B$)... Aaaaaa, powiem Wam jako psycholog też to nie ma nic lepszego niż żartować z tego co jest pewniakiem ... Żarty z bankructwa to wcale nie żarty, tylko osłabienie przekazu, aby lud kupił.
Aby kurs urósł i shorty się przestraszyły. A za miesiąc ogłoszą, że potrzebują pilnie kasy. Jak im to się nie uda, np teraz, to kasy nie dostaną już w ogóle. W/g mnie rynek po raz n-ty się nie nabierze w końcu na ten trick i kasy nie dostaną.
Gadają bzdury ala ... Wcześniej też zapewniali, że kasy nie potrzbują (a miesiąc później poszli po 3B$)... Aaaaaa, powiem Wam jako psycholog też to nie ma nic lepszego niż żartować z tego co jest pewniakiem ... Żarty z bankructwa to wcale nie żarty, tylko osłabienie przekazu, aby lud kupił.
Aby kurs urósł i shorty się przestraszyły. A za miesiąc ogłoszą, że potrzebują pilnie kasy. Jak im to się nie uda, np teraz, to kasy nie dostaną już w ogóle. W/g mnie rynek po raz n-ty się nie nabierze w końcu na ten trick i kasy nie dostaną.
-
Czy waszym zdaniem dzisiejszy ruch na złocie i kierunek w stronę 1357 to kolejny test oporu czy coś wiecej?
Złoto strzela do góry gdy idzie jakaś panika potem zaczyna spadać gdy jej nie ma...
Gdy wszystko spada to i tak złoto spada...
VIX +15% + NASDAQ tylko -1.5% = banki centralne skupują co mogą
Gdy wszystko spada to i tak złoto spada...
VIX +15% + NASDAQ tylko -1.5% = banki centralne skupują co mogą
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Ja myślę, że to tylko kwestia czasu i cierpliwości. Banki centralne nie mogą tego skupować bez końca i jak sami wyżej wspomnieliście, wyceny akcji niekoniecznie są dla nich nadrzędnym priorytetem. Może i zaliczymy odbicie, albo pokręcimy się w kółko, ale i tak główny kierunek to w dół.
Ropa właśnie poleciała coś, ciekawe co z tymi danymi będzie. Najpierw wchodzi PMI, a potem ropa. Raczej spodziewam się negatywnych danych, więc może to być trigger do dalszych spadków. Chociaż ostatnio to wszystko jest możliwe, bo często złe dane = do góry. :)
Słuchajcie, jak zapatrujecie się na to żeby zagrać long na USD?
Ropa właśnie poleciała coś, ciekawe co z tymi danymi będzie. Najpierw wchodzi PMI, a potem ropa. Raczej spodziewam się negatywnych danych, więc może to być trigger do dalszych spadków. Chociaż ostatnio to wszystko jest możliwe, bo często złe dane = do góry. :)
Słuchajcie, jak zapatrujecie się na to żeby zagrać long na USD?
90% wskaźników PMI (które mówią o rosnącej albo kurczącej się zaczyna się zmiejszać.Global PMI contraction continues: more than 90% of all reports shrink M/M
Za 30min wskaźniki PMI z USA... Jak wyjdą poniżej oczekiwań to możemy się ciekawych fajerwerków spodziewać.
Greg, Kris miałem taki sam pomysł, aby za nadmiar złotówek kupić trochę CHF bo safe heaven itp :(
Greg, a podałbyś jakąś alternatywę dla amatorów?
ja jeszcze rozważam fizyk złoto/srebro, USD - żeby w coś wrzucić długoterminowo (uran/gazprom/mosaic/Pakistan itp), ewentualnie korona norweska
Greg, a podałbyś jakąś alternatywę dla amatorów?
ja jeszcze rozważam fizyk złoto/srebro, USD - żeby w coś wrzucić długoterminowo (uran/gazprom/mosaic/Pakistan itp), ewentualnie korona norweska
-
Greg dzięki
Czyli tak jak opisywałeś w obszernym poście o złocie i stopach procentowych
Czyli tak jak opisywałeś w obszernym poście o złocie i stopach procentowych
Oil is getting crashed... PMI słabiutkie będzie?
@Maro wycofaj wszystko i sobie gotówkę na koncie trzymaj i tyle...
@Maro wycofaj wszystko i sobie gotówkę na koncie trzymaj i tyle...
PMI słabe :
Here comes James "QE4" Bullard:
FED'S BULLARD SAYS NOT NECESSARY TO RAISE RATES FURTHER <- koniec podwyżek stóp procentowych?
Here comes James "QE4" Bullard:
FED'S BULLARD SAYS NOT NECESSARY TO RAISE RATES FURTHER <- koniec podwyżek stóp procentowych?
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Banki centralne zaraz wykupią wszystkie akcje jak tak dalej będzie.