Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
To zależy od charakterystyki zmienności danej spółki. Dla jednej 10% zjazdu w tydzień to będzie wydarzenie spotykane raz na dwa lata, a dla innej codzienność. No ale generalnie 5-10% to jest jeszcze szum, losowa oscylacja. Myśleć o uśrednianiu zaczynam dopiero przy zjeździe około 20%, a potem drugi raz jak kurs zleci o kolejne 20% od tamtej ceny. Ale de facto break-even-point będzie niższy niż się wydaje, bo ja sobie uśredniam zarzucając sieć PUT-ów na różnych poziomach, za które dostaję premię i które potem stopniowo wchodzą, gdy kurs spada. Tylko że to drabinkowe podejście ma sens dopiero w perspektywie wielu lat. Jak dużo osób zechce sobie pozwolić, żeby wystawić sześciomiesięcznego PUT-a i czekać pół roku na zakup i na uśrednienie ceny? Ja całą swoją strategię giełdową traktuję naprawdę długoterminowo, bo uważam, że w krótkiej perspektywie zachowanie się rynku jest zupełnie losowe i niespodziewane. Te wszystkie idiotyczne algorytmy, ETF-y, fundusze smart beta, robo advisors itd. sprawiły, że kursy giełdowe zachowują się irracjonalnie, przez co przestały być przewidywalne.
Poczekaj na GDP 1Q a juz zabawnie bedzie z GDP 2Q w/g mojej skromnej opinii. Zrobie zdjecie tego posta i Wysle go po 2Q GDP odnosnie swietnej kondycji swiatowej gospodarki ;)Tomek pisze:Światowa gospodarka póki co ma się dobrze, a EPS-y spółek ciągle rosną, więc ja nie spodziewam się żadnego kataklizmu przez najbliższy rok.
No toć ja nie mówię, że eldorado bedzie trwało wiecznie, ale dopóki trwa, to trzeba korzystać :) A Q1 rzadko kiedy w sumie był jakimkolwiek prognostykiem na Q2:
PS. Wszystkim pesymistom polecam dla równowagi świeży raport Banku Światowego na temat prospektów światowej gospodarki na 2018 rok https://openknowledge.worldbank.org/bit ... 811630.pdf
PS. Wszystkim pesymistom polecam dla równowagi świeży raport Banku Światowego na temat prospektów światowej gospodarki na 2018 rok https://openknowledge.worldbank.org/bit ... 811630.pdf
A ja polecam prognozy w 2008 roku na kondycje swiatowej gospodarki ;) jak znajde bo gdzies mam to wrzuce... Ale sie pomylili... przeciez nikt nie napisze ze bedzie recesja.
No dobra, czyli co? Między bajki włożyć wszystkie projekcje Banku Światowego, OECD, IMF itd., które bazują na twardych danych z gospodarek, a zamiast tego przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych opierać się na własnych przeczuciach?
Nie wydaje mi się aby to była poprawna interpretacja zdarzeń.Greg pisze:Tesla after-hours. No i pięknie wydymano frajerów ... i crashuje dalej... Piękny wzorcowy DEAD CAT BOUNCE aby ulica kupiła ... Boże... aż mi tych ludzi wcale nie szkoda... A potem after-hours wywalić wszystko...
W trakcie after-hours jest śladowy wolumen w porównaniu do open-hours, jeżeli smart money chciałoby ubrać ulicę to dystrybucja powinna trwać w ciągu ostatnich 30 minut otwartego handlu gdzie wolumen zapewni oddanie gorących kartofli w inne ręce. Wczoraj na Tesli nie miało nic takiego miejsca. Przecież idiotyzmem jest walić duże zlecenia sell na płytkim rynku i zwalenie tego rynku skoro jeszcze chwilę wcześniej można było to zrobić po wyższych cenach. Ja interpretuję to przeciwnie, jako próbę przekonania publiki do wywołania dalszych spadków.
Na Tesli jestem cały czas na sell, aczkolwiek wczoraj zamknąłem cfd na +30%, ale trzymam drugą opcyjną. Mam teraz nadzieję na kilkudniowe odreagowanie w górę i ponowne wejście w cfd lub puty na wyższych poziomach. Musk i jego PR powinien być teraz aktywny. Idealnie jakby doszło w okolice 300 i tam się odbiło w dół. Myślę, że to realny scenariusz.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Tylko, że nikt nie mówi, że gospodarka zawali się już teraz. Po prostu spadająca giełda i dobre dane z gospodarki to zawsze lampka ostrzegawcza. Pamiętaj, że giełda jest zawsze przed wszystkim i jeśli będzie miała być recesja to nie spadnie jak ją oficjalnie ogłoszą, tylko pół roku jak nie rok wcześniej. A te prognozy czy informacje z mediów, ja nie wiem, może nawet i się bardzo mylimy i kryzys będzie za rok czy za 5 lat, dopuszczam taką możliwość. Ale jedno czego jestem pewien to tego, że nawet wtedy kiedy by było milion sygnałów ostrzegawczych, to nikt by w prognozach/mediach tego nie powiedział. Kataklizmy są zawsze z zaskoczenia niby. A Ci co wiedzą, mało że zarobią na hossie, to potem jeszcze big short pójdą. Tak było i będzie. Świetne dane z gospodarki, najlepsze nastroje konsumentów od lat, najniższe bezrobocie bla bla - już to gdzieś grali, nie? :)
Tomek jesteś genialnym inwestorem długoterminowym i bardzo dużo nauczyłem się z tego co piszesz, ale radziłbym Ci przemyśleć ten optymizm, bo moim zdaniem jest on trochę przesadny. Pewnie nasz pesymizm też jest ciut przesadny, ale mimo wszystko myślę, że rozsądniej jest być pesymistą w tym momencie.
Tomek jesteś genialnym inwestorem długoterminowym i bardzo dużo nauczyłem się z tego co piszesz, ale radziłbym Ci przemyśleć ten optymizm, bo moim zdaniem jest on trochę przesadny. Pewnie nasz pesymizm też jest ciut przesadny, ale mimo wszystko myślę, że rozsądniej jest być pesymistą w tym momencie.
Co lepsze w tej sytuacji pożyczenie akcji czy CFD?
Masz do tego pełne prawo.MarcinBB pisze:Nie wydaje mi się aby to była poprawna interpretacja zdarzeń.
Gospodarka zawali się w przeciągu najbliższych 6 miesięcy. Pamiętacie? 2H2018 max 1H2019 -> RECESJA.Patryk Rozgwiazda pisze:Tylko, że nikt nie mówi, że gospodarka zawali się już teraz. Po prostu spadająca giełda i dobre dane z gospodarki to zawsze lampka ostrzegawcza.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz ogólnie do Wszystkich :
Ja nikomu nie narzucam swoich myśli. Uważajcie co tam chcecie, ale jak za 2tyg max spotkacie SP500 na 2450 to pogadamy gdy CNBC zacznie trąbić o recesji, a wszyscy zaczną patrzeć na bear market i strach każdego obleci -> wtedy zaczną wychodzić ujemne PKB, spadki wydatków konsumenckich coraz większe rozczarowania o EPSach, zatrzymanie buy-backów... Wspomnicie moje słowa... Za długo jestem w rynku, żeby nie widzieć takich ostrzeżeń, które mi rynek codziennie coraz mocniej podaje na tacy. Pierwsze ostrzeżenie z -10% dostaliście po 6 podwyżkach stóp procentowych i zawężających się spreadach. Wyciągnijcie z tego wnioski.
Rób jak uważasz, a uważaj jak robisz -> tak mawiał mój świętej pamięci tata... Sprawdźcie sobie co się w Kanadzie dzieje i Korei Południowej i co w Japonii się zaczna dziać...
Ostatnie ostrzeżenie. Przemyślcie swój optymizm jeszcze raz. Bull market nie trwa wiecznie. Uchwycenie momentu przegięcia wielokrotnie wałkowaliśmy.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Tutaj dość ciekawy artykuł (reszta bloga też ma fajne treści), polecam się zapoznać:
http://wojciechbialek.blox.pl/2018/03/O ... w-USA.html
http://wojciechbialek.blox.pl/2018/03/O ... w-USA.html
Greg, ale ja odnosiłem się tylko i wyłącznie do Twojej interpretacji pump open-market i dump after-market Tesli, a nie całokształtu rynku.Greg pisze:Ja nikomu nie narzucam swoich myśli. Uważajcie co tam chcecie, ale jak za 2tyg max spotkasz SP500 na 2450 to pogadamy gdy CNBC zacznie trąbić o recesji, a wszyscy zaczną patrzeć na bear market i strach każdego obleci -> wtedy zaczną wychodzić ujemne PKB, spadki wydatków konsumenckich coraz większe rozczarowania o EPSach, zatrzymanie buy-backów... Wspomnicie moje słowa...
btw. Trochę emocjonalnie podchodzisz do tego tematu Muska. Chill, nie zakładaj pionowego spadku ;-)
To nie było do Ciebie MarcinBB wybacz. Mówiłem ogólnie do wszystkich. Źle zrozumiałeś... :) Tak Elona to bym widział w piekle. Zakładam pionowy spadek :) Już zedytowałem ten temat, żebyś nie myślał, że to do Ciebie było :)MarcinBB pisze:Greg, ale ja odnosiłem się tylko i wyłącznie do Twojej interpretacji pump open-market i dump after-market Tesli, a nie całokształtu rynku.Greg pisze:Ja nikomu nie narzucam swoich myśli. Uważajcie co tam chcecie, ale jak za 2tyg max spotkasz SP500 na 2450 to pogadamy gdy CNBC zacznie trąbić o recesji, a wszyscy zaczną patrzeć na bear market i strach każdego obleci -> wtedy zaczną wychodzić ujemne PKB, spadki wydatków konsumenckich coraz większe rozczarowania o EPSach, zatrzymanie buy-backów... Wspomnicie moje słowa...
btw. Trochę emocjonalnie podchodzisz do tego tematu Muska. Chill, nie zakładaj pionowego spadku ;-)
Luzik.
Ty jesteś mega doświadczony, z pewnością podchodzisz do "pionowego spadku" racjonalnie i krzywdy sobie nie zrobisz. Aczkolwiek (kieruję do innych czytelników) należy mieć na uwadze, że takie myślenie intencjonalne może mniej doświadczonych inwestorów wprowadzić w spore kłopoty. Nawet dobrze przewidziany trend zagrany za dużą stawką często prowadzi do utraty kapitału bo w krótkim terminie zły kierunek wywali z rynku. Tym bardziej na zmiennym aktywie, a Tesla zawsze była zmienna a teraz to tym bardziej.
Ty jesteś mega doświadczony, z pewnością podchodzisz do "pionowego spadku" racjonalnie i krzywdy sobie nie zrobisz. Aczkolwiek (kieruję do innych czytelników) należy mieć na uwadze, że takie myślenie intencjonalne może mniej doświadczonych inwestorów wprowadzić w spore kłopoty. Nawet dobrze przewidziany trend zagrany za dużą stawką często prowadzi do utraty kapitału bo w krótkim terminie zły kierunek wywali z rynku. Tym bardziej na zmiennym aktywie, a Tesla zawsze była zmienna a teraz to tym bardziej.
Ja żadnych porad i odpowiedzialności za to nie daje. Każdy robi co chce i każdy ma swoje zdanie. Po takich spadkach Tesla będzie bardziej mniej zmiennia niż Ci się wydaje w/g mnie :) Panika to potęga. Ludzie bardzo szybko od Elona się odwócą gdy wychodzą właśnie wały na SolarCity w sądzie -> Elon zataił w czasie przejęcia Solarcity wiele danych, które spowodowały, że przejęcie SolarCity pod Tesle jest postrzegane jako działalność na szkodę spółki. Wychodzi na to, że Elon za pieniądze obligatariuszy wykupił swoje długi i kuzynów ... No jakbyśmy tego wcześniej nie wiedzieli... Teraz chcą mu shareholderzy jaja za to urwać. Jak sąd przyzna rację, że Elon działał na szkodę spółki Tesla - to go ukrzyżują ... i HMWDpe, oszust cholerny - bawi się za kasę ludzi ... pseudo wizjoner... Do czego się dotknie to spier...li. Niech nikt nie myśli, że ten człowiek jakikolwiek sukces odniósł. Wywalił tyle spółek w kosmos, a sukcesy dopiero przyszły gdy go już nie było!!!!!
Gdy spadniemy na Crash Wave "C" na 2450 -> zamykamy temat. Taki był cel tego tematu, aby uchwycić przegięcie i polecieć A-B-C na bear market.
Gdy spadniemy na Crash Wave "C" na 2450 -> zamykamy temat. Taki był cel tego tematu, aby uchwycić przegięcie i polecieć A-B-C na bear market.
A znajdziesz prognozy Banku Światowego i OECD oraz IMF z 2007-2008 roku? Zaraz znajdę projekcje głównych analityków jak się rozminęli o 180*...Tomek pisze:No dobra, czyli co? Między bajki włożyć wszystkie projekcje Banku Światowego, OECD, IMF itd., które bazują na twardych danych z gospodarek, a zamiast tego przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych opierać się na własnych przeczuciach?
BULLISH, z 5-10% PKB! ... Skończyło się na 666pkt na SP500 - (-55% spadków)... Bank Światowy a tym bardziej IMF też widział świetlane PKB ale nikt rosnącego LIBORu nie widział (tfu... nie chciał dostrzec).
Jakie tuzy ... Bear Stearns, Lehman Brothers ... szkoda, że ich już nie ma :)