Cisco
Cisco
Ostatnio Cisco poszło ok 8p w minus. Trochę niedobrego info o sytuacji patentowe jeszcze wisi w powietrzu. Wystarczy przejrzeć seeking alpha itp...
Ale myślę że long, mid term to jest okazja te 8 w dół. Co myślicie?
Wydarzenia typu wannacry pomogą... Cisco to nie byle kobyła, ale lokomotywa zaplecza internetowego....
No czekam na wasze przemyślenia
Ale myślę że long, mid term to jest okazja te 8 w dół. Co myślicie?
Wydarzenia typu wannacry pomogą... Cisco to nie byle kobyła, ale lokomotywa zaplecza internetowego....
No czekam na wasze przemyślenia
Re: Cisco
Zerknąłem tak na szybko na wskaźniki finansowe i prognozy:
Przychody 2016: 49 mld
Przychody 2017: 48 mld
Przychody 2018: 49 mld
Przychody 2019: 49 mld
Zyski 2016: 10 mld
Zyski 2017: 9 mld
Zyski 2018: 10 mld
Zyski 2019: 10 mld
Trochę płasko. Nie widać tu żadnego potencjału wzrostowego. Forward P/E 15, P/B 2, a więc obecna cena, nawet po tym spadku, wydaje się uczciwa. Konsensus analityków to poziom docelowy ceny akcji 35 USD. Dzisiaj kurs wynosi 31 USD. Biorąc pod uwagę stagnację w prognozowanych przychodach, to nie widać tu jakiegoś specjalnego potencjału do wzrostów. Moim zdaniem – na pierwszy rzut oka – gra nie warta świeczki, ale z góry przyznaję, że nie analizowałem tej firmy, a zerknąłem wyłącznie na jej finanse.
Chyba, że Cisco ma jakiegoś asa w rękawie, o którym nikt nie wie?
Przychody 2016: 49 mld
Przychody 2017: 48 mld
Przychody 2018: 49 mld
Przychody 2019: 49 mld
Zyski 2016: 10 mld
Zyski 2017: 9 mld
Zyski 2018: 10 mld
Zyski 2019: 10 mld
Trochę płasko. Nie widać tu żadnego potencjału wzrostowego. Forward P/E 15, P/B 2, a więc obecna cena, nawet po tym spadku, wydaje się uczciwa. Konsensus analityków to poziom docelowy ceny akcji 35 USD. Dzisiaj kurs wynosi 31 USD. Biorąc pod uwagę stagnację w prognozowanych przychodach, to nie widać tu jakiegoś specjalnego potencjału do wzrostów. Moim zdaniem – na pierwszy rzut oka – gra nie warta świeczki, ale z góry przyznaję, że nie analizowałem tej firmy, a zerknąłem wyłącznie na jej finanse.
Chyba, że Cisco ma jakiegoś asa w rękawie, o którym nikt nie wie?
-
Tomek podrzuciłbyś na jakiej stronie sprawdzasz szacunkowe przyszłe dochody.
Chyba, że za każdym razem wchodzisz na stronę spółki.
Chyba, że za każdym razem wchodzisz na stronę spółki.
Dzięki za komentarz. Czyli przeciwwskazania nie widzisz, poza tym że nie ma tu potencjału na duży podskok. Ale wydmuszka to nie jest, to bez dwóch zdań.
A co do mnie przemawia to dywidenda, zdrowy balance sheet, brak ruchów sell insiderów.
Martwi jedynie spór patentowy.
Ale chyba wejdę na połowę planu, poczekam trochę. Co prawda koledzy mówią że AT sugeruje potencjalnie testowanie wsparcia jeszcze...
Ale Cisco to Cisco... To nie może być zła decyzja.... Tak sobie wmawiam haha
A co do mnie przemawia to dywidenda, zdrowy balance sheet, brak ruchów sell insiderów.
Martwi jedynie spór patentowy.
Ale chyba wejdę na połowę planu, poczekam trochę. Co prawda koledzy mówią że AT sugeruje potencjalnie testowanie wsparcia jeszcze...
Ale Cisco to Cisco... To nie może być zła decyzja.... Tak sobie wmawiam haha
Nie no, Cisco to porzadna firma z ugruntowana struktura przychodów, z renomą, z dużą bazą klientów, z know how i tak dalej. Ja bym porównał ją do takiej Coca-Coli - solidny, stabilny biznes, ale świata to on nie zmieni.
Ja patrzę tylko ze swojego punktu widzenia, bo dla siebie szukam spółek z dużym potencjałem do wystrzalu, z jakimś nadchodzacym katalizatorem do wzrostów itd. Takim katalizatorem zazwyczaj są zwiększające się kwartalne przychody czy zyski, a kiedy te przychody biją prognozy i konsensus, to ludzie rzucają się na akcje takiej firmy windujac jej kurs do góry. I tak co kwartal. Dlatego ja wolę firmy, które mają dynamiczne prognozy rozwoju i zwiększania przychodów, a Cisco jest płaskie, niczym nie zaskoczy.
No ale jeśli zależy Ci na stabilnym biznesie, który wypłaca dywidendę, a nie oczekujesz jakichś spektakularnych zwrotów, to czemu nie?:)
PS. PanSpekulant, dane biorę z platformy Interactive Brokers, a oni chyba z Reutersa, który przepytuje analityków na temat ich prognoz dla danej firmy i potem to wszystko agreguje. Prognozy na dwa lata do przodu ma tez Zacks.com
Ja patrzę tylko ze swojego punktu widzenia, bo dla siebie szukam spółek z dużym potencjałem do wystrzalu, z jakimś nadchodzacym katalizatorem do wzrostów itd. Takim katalizatorem zazwyczaj są zwiększające się kwartalne przychody czy zyski, a kiedy te przychody biją prognozy i konsensus, to ludzie rzucają się na akcje takiej firmy windujac jej kurs do góry. I tak co kwartal. Dlatego ja wolę firmy, które mają dynamiczne prognozy rozwoju i zwiększania przychodów, a Cisco jest płaskie, niczym nie zaskoczy.
No ale jeśli zależy Ci na stabilnym biznesie, który wypłaca dywidendę, a nie oczekujesz jakichś spektakularnych zwrotów, to czemu nie?:)
PS. PanSpekulant, dane biorę z platformy Interactive Brokers, a oni chyba z Reutersa, który przepytuje analityków na temat ich prognoz dla danej firmy i potem to wszystko agreguje. Prognozy na dwa lata do przodu ma tez Zacks.com
wyniki można sprawdzić na portalach finansowych.
Np. finance.yahoo.com
Bardzo fajnie to wygląda w IB.
https://pl.investing.com/equities/cisco-sys-inc
Co do Cisco - nie patrząc w spółkę.
Odpowiedz sobie pytanie dlaczego chcesz ją kupić ?
Jaki masz plan na nią ? (dywidendy, wzrost wartości w krótkim terminie, trzymanie na dłuższy termin )
Co zrobisz jak w najbliższym miesiącu będzie krach i spadek o 20%.
Osobiście wydaje mi się, że nie jest dobry czas na kupowanie. Bardziej poszukiwanie spółek, które chciałbym kupić i obserwowanie.
W jednym z wpisów Tomek sugerował ( podzielam zdanie ), że możemy mieć odpływ kapitału z USA do rynków m.in wschodzących. tudziez innych atrakcyjnych cenowo giełd.
Np. finance.yahoo.com
Bardzo fajnie to wygląda w IB.
https://pl.investing.com/equities/cisco-sys-inc
Co do Cisco - nie patrząc w spółkę.
Odpowiedz sobie pytanie dlaczego chcesz ją kupić ?
Jaki masz plan na nią ? (dywidendy, wzrost wartości w krótkim terminie, trzymanie na dłuższy termin )
Co zrobisz jak w najbliższym miesiącu będzie krach i spadek o 20%.
Osobiście wydaje mi się, że nie jest dobry czas na kupowanie. Bardziej poszukiwanie spółek, które chciałbym kupić i obserwowanie.
W jednym z wpisów Tomek sugerował ( podzielam zdanie ), że możemy mieć odpływ kapitału z USA do rynków m.in wschodzących. tudziez innych atrakcyjnych cenowo giełd.
dla CIsco raczej zapowiadaja sie ciezkie czasy bo sprzedaz sprzetu spada poniewaz wszystko przenosi sie w chmure. Jak chcesz cos z sektora hi-tech to warto spojrzec na Nvidia - bardzo mocno ruszyla do gory po ostatnich wynikach i co chwile ktos podnosi ich cene docelowa - ostatnio city na 180 USD. Ewentualnie AMD - osobiscie sam zakupilem obstawiajac, ze ich nowa seria procesorow bedzie sukcesem i wykroja troche tortu Intelowi. Do tego ich karty graficzne schodza jak cieple buleczki - sa wykorzystywane do miningu kryptowalut.
Cisco okazało się moją najlepszą inwestycją minionego roku.
Prawie 30% to wynik z którego bardzo się cieszę. Częściowo to Wasza zasługa drodzy forumowicze - w końcu nie odwiedliście mnie od pomysłu :)
Piszę posta jednak nie tylko by wspominać ubiegły rok, ale trochę zaczynam się obawiać o odwrócenie trendu.
Dalej wierzę w zmianę modelu biznesowego firmy, efekty już widać. Martwi odejście top menedżerki.
Co sądzicie?
Prawie 30% to wynik z którego bardzo się cieszę. Częściowo to Wasza zasługa drodzy forumowicze - w końcu nie odwiedliście mnie od pomysłu :)
Piszę posta jednak nie tylko by wspominać ubiegły rok, ale trochę zaczynam się obawiać o odwrócenie trendu.
Dalej wierzę w zmianę modelu biznesowego firmy, efekty już widać. Martwi odejście top menedżerki.
Co sądzicie?