Spółki do shortowania

Gramy na spadki. Przewartościowane, nadmuchane, przeeksponowane. Stawiamy na przebicie każdego balona.
Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Spółki do shortowania

Post autor: Ryszard Wielkouch » 25 maja 2017, 13:13

Chciałem zebrać trochę spółek, które warto obserwować ze względu na potencjał do spadków. Niestety (dla mnie) większość z nich już poważnie ucierpiała i trzeba będzie trochę poczekać, żeby akcje tych spółek odzyskały wartość :> Może macie jakieś sugestie?

Branża handlowa:
  • J C Penney Company Inc - JCP
    Macy's Inc - M
    bebe stores, inc. - BEBE
    Nordstrom, Inc. - JWN
    Simon Property Group Inc. - SPG - sklepy wielkopowierzchniowe

Branza motoryzacyjna
  • Ford Motor Company - F
    General Motors Company GM
    Avis Budget Group Inc. - CAR - wypożyczanie samochodów

Branża kredytowa
  • Santander Consumer USA - SC

Branża internetowa
  • SNAP Inc - Snap

pacraf

Re: Spółki do shortowania

Post autor: pacraf » 25 maja 2017, 21:59

tesla

kimbal musk sporo sprzedaje. czyżby coś wisiało?
https://www.gurufocus.com/InsiderBuy.ph ... NAS%3ATSLA

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 25 maja 2017, 22:38

Ja bym wpisał tu jeszcze NETFLIXa - który przepala po 1.5MLD$ rocznie bez możliwości znalezienia sposobu na większą dochodowość, bo nawet Amazon zrobił mu konkurencję. Kapitalizacja 70MLD$ za Netflixa jest niczym nieuzasadniona, spółka coraz mocniej zmaga się z długiem, a model biznesowy bazuje na bardzo niskich marżach, których nie może podnieść bo wypadnie z rynku... Spółka przy 10MLD$ przychodu generuje 300MLN zysku, z czego -1.5MLD$ straty na działalności operacyjnej, więc zysk generowany jest finansowaniem przez obligacje czy emisję akcji itp itd... Konkurencja coraz większa, więc przy 20MLD chyba zrobi z -3.0MLD$ straty. Ciągła produkcja seriali, które się nudzą szybko, a Netflix błędnie zakłada, że główna kasa będzie spływała z tego, że ludzie będą chcieli oglądać stare filmy/seriale i jeszcze będą za to płacić... Do tego ubarwianie ksiąg i EPSów i chowanie iluś MLD$ po księgach tytułem opłat licencyjnych. Ponoć w tym roku mają 6MLD$ do zapłaty tytułem licencji ... Kto im da tą kaskę?

TESLA to temat rzeka ... - dla mnie bankrut - sam mam akcje spółki w krótkiej sprzedaży czekając jak się wyłoży na spłacie zobowiązań, opóźnieniach w Model3 wraz z pikującą sprzedażą nowych aut i zastojem na używanych autach... Spółka dokłada po 13000$ na każde sprzedane auto, i ponoć już wiadomo, że do Modelu3 trzeba będzie sporo dokładać (zawsze mówiłem, że cena 35000$ założona dawno temu, będzie nie do spełnienia). Właściwie za chwilę będziemy mieli CHECK do fundamentów, bo skoro TESLA obiecała produkcję Modelu 3 na lipiec, to jak się wyłoży z nią to będziemy mieli sporą korektę. Oczywiście zaraz poprosi o dokapitalizowanie na parę MLD$ przez emisję nowych akcji. 25% akcji TESLI jest w krótkiej sprzedaży już. Spory wystrzał ostatnio to efekt short squize'u. Nie wiem czemu Musk sam zaczął ostatnio w wywiadach wątpić w wycenę swojej spółki ... Czyżby coś wiedział i obstawił krótko? Za chwilę się dowiemy...

SANTANDER CONSUMER HOLDING USA - to moja perełka, której wartość obstawiam na poziomie zera. SC zakłada, że w 2017 roku 16% kredytów jest zagrożonych, zresztą jest #1 jeżeli chodzi o pożyczki na auta bez weryfikacji (sub-prime), a już 30% kredytobiorców SC ma status "śmieciowy" - czyli ich BIK co ma 1 gwiazdkę, zatem w tych warunkach nikt normalny 10zł by nie pożyczył, a oni MLD$ pożyczyli O_o. Odsetek zaległości w spłatach powyżej 60 dni sięga już 4% u SC, dokładając do tego, że 16% kredytów nie zostanie spłaconych to szykuje się niezły BIG SHORT. Nie mam pojęcia kto to chce w ogóle kupować... Lustrzanym odbiciem tej spółki jest firma Nicholas Financials (Ticker : NICK). Też krach zaliczyła już, ale w/g mnie to dopiero początek.

Obecnie poszukuje innych ciekawostek, bo te 3 mam w swoim portfelu. Zamknąłem ostatnio SPG z +15% zyskiem (przy 154$), akurat odbiło. Czekam na okolice 167$ i znowu gram krótko (dobije do linii trendu spadkowego).

Jak zauważycie w/w przykłady : NETFLIX czy TESLA to typowe przykłady firm, które wyrosły na polityce sztucznie niskich stóp procentowych i powinny być wyeliminowane natychmiast z rynku, bo jedyne co potrafią to przepalać kasę, są nieproduktywne i nie mają zielonego pojęcia jak zamienić biznes na pieniądze. Jedyne co potrafią to wytwarzać aurę, choć nie wiem jak z angielskiego słowo "hype" przetłumaczyć. Teraz stopy idą na 5% i rynek czyści sie z takich wynalazków i zostawia tylko tych co zoptymalizowali biznes i są prawdziwymi biznesmenami.

Przypominam mój sztandarowy przykład marki GoPro - do momentu gdy rynek zachciał weryfikacji. Sprzedaż spadła, Chińskie produkty weszły na rynek a kurs z blisko 100$ spadł na 8$ w bardzo szybkim czasie, bo lot w dół trwa bardzo szybko. Panika grupy działa baaaaaaaaaaardzo na psychologię zachowania.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 26 maja 2017, 01:28

Ale trafiłem z tymi spółkami, właśnie film obejrzałem o TESLi i NETFLIXie :

https://youtu.be/w2y0qRNZrQM?t=11m30s

Akurat od TESLI zaczyna się...

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 26 maja 2017, 13:33

Jak na spadki gracie za pomocą akcji wypożyczanych czy opcji?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 26 maja 2017, 17:10

sebo pisze:Jak na spadki gracie za pomocą akcji wypożyczanych czy opcji?

Ja gram przez CFD gdy jestem pewien. Opcjami PUT gram raczej gdy chcę coś zabezpieczyć, albo nie jestem pewien. CFD idą akcje, a PUT to raczej ETFy.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 31 maja 2017, 20:13

Czy bierzecie przykład z G. Sorosa i shortujecie Rusella 2000 za pomocą PUTa na etf IWM ? :) http://marketrealist.com/2017/05/george ... ng-return/

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 31 maja 2017, 22:05

Nie to żebym krytykował mistrza, ale moim zdaniem szortowanie całego indeksu w obecnej sytuacji, w której wszyscy w USA liczą na reformy, to kiepski pomysł.

Czy reformy będą i czy przyniosą zamierzony efekt, to inna sprawa. Jednak przez najbliższy rok się tego nie dowiemy, a rynki będą żyły nadzieją, oczekiwaniem i optymizmem. Moim zdaniem w tym roku w USA nie doczekamy jakichś głębszych spadków, bo i nie będzie specjalnego powodu ku temu. Tax cuts, spending bill, infrastructure boost – na efekty tego wszystkiego (albo ich brak) będzie trzeba poczekać przynajmniej do 2018 r.

Mym skromnym zdaniem więc za wcześnie jest jeszcze, żeby szortować cały indeks. Pojedyncze spółki w stylu Santander Consumer czy Macy's jak najbardziej. Chociaż zanim FED podniesie te stopy i rzeczywiście wzrośnie koszt kredytu, to też może minąć sporo czasu...

Zerknijcie jeszcze na taką spółkę jak Nicholas Financials, to też dobry kandydat na szorta, pisałem o niej w tamtym roku i od tego czasu zjechała już o 20%: https://www.tradingforaliving.pl/kredyt ... ime-short/

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 01 cze 2017, 00:17

Ja shortuje Russella2000 a etf kupiłem ze 2 dni temu przy poziomie 1380pkt. Względnie mała kwota, ale używam TZA czyli 3x lewar (lubie takie cuda :D).

Russell ma to do siebie, że te spółki tam znajdujące się to właściwie nie generują żadnych zysków ale toną w długach i jak SP500 zjedzie o 1% to one zjeżdzają tak o 3%. O ile o spółkach z SP500 może mówić różne rzeczy, to ich pozycja finansowa jest dużo bardziej stabilna niż Russella 2000. To jest dopiero przewartościowany indeks, który głównie pojechał w górę na bazie obietnic Trumpa, że ulży przytłoczonym długiem małym firemkom, które rentowność widziały chyba tylko w marzeniach.

Czy będą spadki? A kto to wie. Czym będą spowodowane? A kto to wie. Wiadomo, że margin debt sięga zenitu, a jakakolwiek korekta powywala z margin debt taką ilość ludzi, że z 10% spadków zrobi się ze 40%. Ostatnio FED nawet coś mówi, że korekta by się przydała, bo oczyściłoby trochę rynek. O_O

Właściwie to trzeba się zastanowić czy Trump jest w stanie zrobić cokolwiek, bo jak na razie obietnice obietnicami a dane makro walą w dół niczym wodospad :) Patrząc po tym jak nieprzewidywalny jest te człowiek i jaki bełkot wstawia i ile razy już obiecał, że coś zrobi a nie kiwnął nawet palcem, obstawiam, że z tak ciężkich reform przeprowadzi ich tyle co nic, albo tyle co kot napłakał, bo Demokraci zagłosują przeciw dla zasady, a Republikanie też by Trumpa się pozbyli, a sam Trump może dużo gadać, ale to kongres wszystko klepie. Już sam proces z obalaniem ObamaCare pokazał co Trump może zrobić - czyli NIC - zresztą tytuł najbardziej znienawidzonego prezydenta zobowiązuje.

Zgadzam się z Tomkiem, że na wszystko idzie nam poczekać, ale jeżeli wskaźniki macro (od ostatniego czasu doszło nam już oficjalnie zapaść na rynku domków) będą się tak rozjeżdzać, to właściwie cięcie podatków i nowy deficyt przy wzroście stóp procentowych to gotowy sukces nie na reformy, ale kryzys XXI wieku jakiego nie było. Zresztą FED tylko czeka, żeby po 10% spadkach zrobić Quantitive Easing, a jak to mawiał Peter Schiff po pierwszym QE. "Zobaczycie QE będzie więcej niż filmów z Rocky'im" - i chyba się nie pomylił bo razem z jednym QE nazwanym Operation Twist mamy tych QE już 4. Do tego mieli się tego wyzbyć papierów z bilansu 4.5T$, ale już przebąkują, że chyba 2T$ zostawią. Wyjdzie na to, że z 4.5T$ wyzbędą się zero a bilans wzrośnie do 10T$.

Cieżko ocenić w/g mnie co drogie co tanie. W momencie gdy banki centralne zabawiają sie w fundusze obligacji czy akcji windując ceny APPLA do 800MLD$, który jest więcej wart niż cała Kalifornia (a przynajmniej Los Angeles). Czy P/E=500 to już dużo czy jeszcze tanio jak kiedyś wszystko ponad P/E=25 było traktowane jak bańka spekulacyjna ... tego nie wiem, ale ja od zawsze stosuje strategię, że jak coś wyraża symptomy do zwijania się to czas popatrzeć na fundamenty i ocenić ryzyko.

Michael Kors też nowa pozycja, bo właśnie zamykają 120 sklepów w USA, Retail zwija się w takim tempie, że po kryzysie w 2008 roku takiej szybkości jeszcze nie było, tfu, Retail zwija się szybciej niż po kryzysie w 2008 roku, i nie opowiadajcie, że to przez Amazona, trzeba być ślepym, żeby nie widzieć już biegnącej recesji. Z kolei 800 sklepów otworzył DollarOne (czy jakoś tak) - czyli sieć lumpeksów dla biedaków. Może tu obstawić big long :)

Santander Consumer (SC) jest w dość krytycznym punkcie, ale takich kwiatków jest kilka... NICK to jeden z nich, ale są jeszcze ALLY, CACC, COF - natomiast SC jest w iście najgorszej sytuacji, szkoda, że nie ma lewarowanego ETFu na Sub-Prime Short Auto Lenders bo wszedłbym chyba pokerową zagrywką ala ALL-IN :) bo zmodyfikowano w USA sposób liczenia FICO score (czyli odpowiedni nasz BIK)... Od teraz wywalono z liczenia zaległości z tytułu kosztów opieki medycznej i jeszcze 2 innych rzeczy, których nie pamiętam... Tak - teraz ocena kredytowa będzie zdecydowanie lepsza i można znowu pożyczać na auta :).

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 01 cze 2017, 00:51

Doprecyzuje bo sprawdziłem. Zmiana liczenia FICO score (od ok 2 tygodni ma miejsce) objęła eliminację :
- zaległości z tytułu niezapłaconych rachunków za opiekę medyczną
- zaległości podatkowych
- zaległości z tytułu spraw cywilnych np. o odszkodowanie

No większej głupoty nie widziałem. Każdy z w/w 3 punktów jest egzekwowany prawnie. Skoro mam 1M$ zaległości w urzędzie skarbowym, który naśle na mnie komornika, no to przecież nie powinno to się wliczać do mojej oceny kredytowej i powinienem móc cały czas kupić nowy dom, albo samochód, bo przecież jak kupię nowy na kredyt to komornik już nie będzie w ogóle co miał ze mnie ściągać... Siedze i śmieje się do monitora pisząc to bo aż sam w to nie wierzę, choć moim ulubionym przykładem jest słabe PKB za 1Q2017, które w/g FEDu było spowodowane nadzwyczaj złą pogodą...

Popatrzcie do jakiego fałszowania już rzeczywistości dochodzi w USA...

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 01 cze 2017, 09:15

Cyrk z tymi punktami FICO. Ich liczenie zawsze było naciągane, ale teraz to już nie wygląda na naciąganie, tylko na zwykły przekręt. Chociaż czytałem gdzieś, że ta zmiana liczenia wpłynie na max. 6% pożyczających i spowoduje wzrost punktacji o max. 20 pkt. u tych osób, więc tragedii nie ma (zakres możliwej punktacji FICO to 300-850 pkt). No ale takie machlojki przy metodologii to kolejny sygnał, że mamy do czynienia ze sztucznie pompowaną bańką.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 01 cze 2017, 10:10

Zrobiłem aktualizację na podstawie wcześniejszych postów.
Dodatkowo od pewnego czasu wiele osób zwraca uwagę na Deutsche bank. Wcześniej pojawiły się informacje o podwyżkach za użytkowanie konta, wczoraj o wycofaniu się z Polski. Jako, że jest to wizytówka naszych zachodnich sąsiadów to przynajmniej do wyborów nic złego nie może mu się przydarzyć.

Branża handlowa:

J C Penney Company Inc - JCP
Macy's Inc - M
bebe stores, inc. - BEBE
Nordstrom, Inc. - JWN
Simon Property Group Inc. - SPG - sklepy wielkopowierzchniowe
Michael Kors Holdings Ltd - KORS

Branza motoryzacyjna:

Ford Motor Company - F
General Motors Company GM
Avis Budget Group Inc. - CAR - wypożyczanie samochodów
Tesla - TSLA

Branża kredytowa:

Santander Consumer USA - SC
Nicholas Financials - NICK
Ally Financial Inc - ALLY
Credit Acceptance Corp. - CACC
Capital One Financial Corp. - COF

Branża internetowa:

SNAP Inc - Snap
Netflix - NFLX

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 01 cze 2017, 10:39

Tomek pisze:Cyrk z tymi punktami FICO. Ich liczenie zawsze było naciągane, ale teraz to już nie wygląda na naciąganie, tylko na zwykły przekręt. Chociaż czytałem gdzieś, że ta zmiana liczenia wpłynie na max. 6% pożyczających i spowoduje wzrost punktacji o max. 20 pkt. u tych osób, więc tragedii nie ma (zakres możliwej punktacji FICO to 300-850 pkt). No ale takie machlojki przy metodologii to kolejny sygnał, że mamy do czynienia ze sztucznie pompowaną bańką.

Wygląda na to, że to już próba rozbudzenia trupa. Jak już machloje robią przy FICO przy takim poziomie zakredytowania i dopychają kredyty kolanami to sorry, ale dobrze to na pewno nie wygląda. Co do tej ilości tych pożyczających ... Eh nigdy tego nie czytam, bo to jak z rekomendacjami. Kurs akcji 200, a potem się okazuje, że nie 200 a 5 i nie sukces a bankructwo, albo w drugą stronę.

Niestety społeczeństwo jest tak głupie, że myśli tylko w kategoriach 1-2 lata do przodu i tym, że ucieszy się n-tym autem na podjeździe bo mu sąsiedzi będą zazdrościć. Dla mnie to jest już jakaś choroba w prześciganiu się na większy jacht, dom, droższy samochód. Szkoda, że 99% tych ludzi ma to na kredyt, czyli kupują marzenia, które i tak im zabiorą.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 27 lip 2017, 15:23

Po 29 czerwca akcje Snapchat mogą znowu stracić dużo na wartości.

29 czerwca mija 150 dniowy termin, w którym niektórzy z udziałowców będą mogli sprzedać swoje akcje.

Z drugiej strony podejrzewam, że udziałowcy którzy mają prawo pozbyć się akcji w każdym momencie już to zrobili, dlatego potencjał do spadku może nie być już tak duży ;)

źródło
http://www.marketwatch.com/story/can-sn ... 2017-07-26

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 28 lip 2017, 21:10

Dobra wiadomość, też bym obstawiał, że nastąpi spora wyprzedaż :)

Skoro wszyscy podrzucają kandydatów do shortowania, to i ja nie będę gorszy. Poniżej lista najbardziej przewartościowanych spółek w całych USA. Rekordzista ma P/E na poziomie 242714 (dwieście czterdzieści dwa tysiące siedemset czternaście, nie ma tu pomyłki). Przypominam, że za przewartościowane uznaje się akcje powyżej P/E 15 :))

Obrazek

ODPOWIEDZ