Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
Mój debiut w biznesie atomowym, czyli 100@CCJ.US narazie świeci na miły dla oka kolor.
Nahttps://seekingalpha.com/article/406811 ... e-surprise straszą że może jeszcze spaść gdzieś w okolice 7. ciekawe jak pójdzie.
jest trochę smrodu teraz w biznesie atomowym, Fukushima, potem problemy Toshiby, która dziś sprzedaje swój oddział pamięci NAND aby ratować się po wtopie atomowej... https://www.nytimes.com/2016/12/27/busi ... .html?_r=0
może faktycznie jeszcze to nie dno na CCJ... zobaczymy.
Nahttps://seekingalpha.com/article/406811 ... e-surprise straszą że może jeszcze spaść gdzieś w okolice 7. ciekawe jak pójdzie.
jest trochę smrodu teraz w biznesie atomowym, Fukushima, potem problemy Toshiby, która dziś sprzedaje swój oddział pamięci NAND aby ratować się po wtopie atomowej... https://www.nytimes.com/2016/12/27/busi ... .html?_r=0
może faktycznie jeszcze to nie dno na CCJ... zobaczymy.
Jak to uran :)pacraf pisze:Mój debiut w biznesie atomowym, czyli 100@CCJ.US narazie świeci na miły dla oka kolor.
Kij tam z Toshibą, kiedy to wszystko co się teraz buduje ruszy w ciągu najbliższych trzech lat, to zapotrzebowanie na uran wzrośnie do jakichś niebotycznych poziomów. Dlatego ja każde kolejne spadki CCJ będę wykorzystywał do tego, żeby akumulować akcje. Razem z chińskim CGN Power Corp., który też ładnie ostatnio zleciał.
A Uranu nie można odzyskać tak jak złota?
Bo jeśli tak to inwestycja naprawdę na długie lata.
Jak też dokupiłem CCJ mam od dawna i kupiona po wyższych cenach, tak więc uśrednianie ceny robię.
Z tym, że ja kupiłem z czasem 2-3 letnim.
Bo jeśli tak to inwestycja naprawdę na długie lata.
Jak też dokupiłem CCJ mam od dawna i kupiona po wyższych cenach, tak więc uśrednianie ceny robię.
Z tym, że ja kupiłem z czasem 2-3 letnim.
Można odzyskać, ale to nie jest opłacalne. Tańsze jest po prostu jego wydobycie. Chociaż czytałem, że jacyś naukowcy (pewnie amerykańscy) opracowali metodę odzyskiwania uranu przy wykorzystaniu bakterii E.coli, która w przeliczeniu na gram uranu jest tańsza niż jego wydobycie. Ale to póki co bardziej ciekawostka, niż metoda do zastosowania na skalę przemysłową.
Już i na ten rynek wchodzą zawodowi arbitrażyści, to może podbiją ceny: http://oilprice.com/Alternative-Energy/ ... -2017.html
Kurde, tyle już na tych giełdach siedzę, a nie wiedziałem do tej pory, że na CME w Chicago można kupić kontrakty na rzeczywiste cząsteczki uranu. Niedługo będziemy tym handlować jak pszenicą...
Kurde, tyle już na tych giełdach siedzę, a nie wiedziałem do tej pory, że na CME w Chicago można kupić kontrakty na rzeczywiste cząsteczki uranu. Niedługo będziemy tym handlować jak pszenicą...
Aż zaczyna mnie ten świat przerażać czego to nie można kupić na tych giełdach a robić nie ma komu :)
Też po spadku ostatnim dokupiłem CCJ. Średnią mam ok 10.20$. Nadpodaż surowców energetycznych prędzej czy pozniej sie wyczysci. Wszystko jak zwykle rozbija się o cierpliwość :)
Ja też dokupiłem uśredniłem cenę na 10,40$. Niestety jeszcze mam ETF z dawnych lat a tam czekałem na większe spadki i jeszcze nie dokupiłem by uśrednić cenę.
Fachmani, dlaczego pomimo że ropa ładnie odbija, to Gazprom odwrotnie? Nie powinno być choć trochę skorelowane?
No i trochę jest skorelowane, ale w szerszym zakresie dat. Nie patrz na notowania każdego dnia, tylko raz na miesiąc i będzie git, wtedy powinno być widać korelację :) A na poważnie, jeśli nie ma żadnego negatywnego newsa (a nie ma), to szkoda czasu, żeby się zastanawiać czemu akurat tego dnia coś spada, chociaż powinno rosnąć. Może jakieś fundusz wychodzi z inwestycji? Może w rosyjskiej telewizji pojawił się kontrowersyjny film dokumentalny o prezesie firmy? Może któryś z lokalnych polityków coś powiedział? Dopóki nie słychać o tym na CNBC czy Bloombergu, to znaczy, że jest to zwykły szum, który z dnia na dzień rusza kursami akcji w dość przypadkowy i losowy sposób.
Polecę przy okazji fajną książkę na ten temat (między innymi): "The Signal and the Noise: The art and science of prediction" by Nate Silver - https://www.amazon.com/Signal-Noise-Art ... g=UTF8&me=
Ale w przypadku takich firm jak Cameco czy Gazprom, z potencjałem na przyszłość, to ja bym nie patrzył na wahania kursów w krótkim terminie, tylko zastosował podejście, które Goldman Sachs określił kiedyś: "Long Term Greedy", bo w takich przypadkach to chyba jedyna właściwa droga :)
Polecę przy okazji fajną książkę na ten temat (między innymi): "The Signal and the Noise: The art and science of prediction" by Nate Silver - https://www.amazon.com/Signal-Noise-Art ... g=UTF8&me=
Ale w przypadku takich firm jak Cameco czy Gazprom, z potencjałem na przyszłość, to ja bym nie patrzył na wahania kursów w krótkim terminie, tylko zastosował podejście, które Goldman Sachs określił kiedyś: "Long Term Greedy", bo w takich przypadkach to chyba jedyna właściwa droga :)
Może lepiej sprawdzać ceny co dziennie bo czasem zdarzają się promocje i można taniej dokupić jak w przypadku Cameco ostatni zjazd ceny, ewentualnie ustawić przypomnienie albo jakiś alert by nam wysłał wiadomość o takich sytuacjach.
Ja mam problem w sezonie wakacji kiedy jestem gdzieś daleko od Internetu albo nie korzystam, nie wiem co się dzieje i nie mogę zareagować może to i dobrze :)
Ja mam problem w sezonie wakacji kiedy jestem gdzieś daleko od Internetu albo nie korzystam, nie wiem co się dzieje i nie mogę zareagować może to i dobrze :)
Jak zaczniesz sprawdzać codziennie to wpadniesz w paranoję... Po prostu nie dotykać i nie patrzeć - wtedy najwięcej rośnie ;)
Ja mam nawet taka teorie, że liczba przeprowadzanych odświeżeń notowań jest ujemnie skorelowana ze wzrostem kursu akcji w portfelu. Im częściej odświeżasz notowania, tym bardziej one spadają :)Greg pisze:Jak zaczniesz sprawdzać codziennie to wpadniesz w paranoję... Po prostu nie dotykać i nie patrzeć - wtedy najwięcej rośnie ;)
Tomek sprawdzałem tę korelację.
Głównym jej założeniem było mieć przygotowane zlecenie sprzedaży lub kupna do wysłania. I wtedy można było odświeżać.
Działało cuda;)
Głównym jej założeniem było mieć przygotowane zlecenie sprzedaży lub kupna do wysłania. I wtedy można było odświeżać.
Działało cuda;)
dokupiłem gazpromu przy tym spadku. a co tam.
gwoli ścisłości dodam że kupuję ADRy na Xetrze via degiro. Nie ma to znaczenia zasadniczego, right?
gwoli ścisłości dodam że kupuję ADRy na Xetrze via degiro. Nie ma to znaczenia zasadniczego, right?