Polecenia DeGiro

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
TMan

Re: Polecenia DeGiro

Post autor: TMan » 15 sty 2018, 19:15

sebo pisze: TMan
Nie rozumiem, jakie problemy?
Midif UK nie dotyczy na zdrową logikę bo ang to język urzędowy!
Takie jakie teraz są podobno z polskim oddziałem DeGiro.
Dlatego dziwi mnie, że brytyjski oddział ociąga się z odpowiedzią na proste pytanie. No nic wysłałem drugiego maila, ale póki co to nie wygląda zachęcająco.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 15 sty 2018, 19:24

U mnie zero problemów jak i telefonicznie jak i emailem.

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 15 sty 2018, 19:33

Sprawdziłem dziś z ciekawości możliwość kupna kilku etf w walucie europejskiej i ku mojemu zdziwieniu zlecenia weszły do systemu.
Jak to u was wygląda?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 15 sty 2018, 19:35

Jak w wyszukiwaniu wybierzesz etf i go pokaże to można kupić, dotyczy etf europejskich.

eleste
Stały bywalec

Post autor: eleste » 22 sty 2018, 21:49

sebo pisze:Jak w wyszukiwaniu wybierzesz etf i go pokaże to można kupić, dotyczy etf europejskich.

z czego to wynika? przykładowo taki GDX jest niedostępny ale jego klon w Londynie notowany w USD już tak. Przecież jak w NY nie ma KIDA to i jego klon nie ma.
Druga sprawa - z czego wynika różnica w cenie takiego GDX w NY a jaego klona w Londynie (też notowanego w USD)? Różnice czasami sięgają 5% więc to raczej nie jest kwestia przesunięcia w czasie giełd. Te klony mają jakieś dodatkowe opłaty np. specjalny podatek na socjal dla brukselskiej biurokracji?

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 04 mar 2018, 09:40

Witam
Wiele popularnych ETF na giełdzie w NY można w DeGiro nabyć bez prowizji. Te same ETF nabywane w Europie już są z normalną prowizją. Na dzień dzisiejszy dla wielu ETF jest tak, że można je nabywać na giełdach europejskich, a na NY już nie. Napisałem do DeGiro i zasłonili się "nowymi regulacjami europejskimi". Myślę, że tak naprawdę może chodzić o dwie rzeczy :
- wycofanie się z promocji "darmowe ETF".
- blokada jest wprowadzona dla klientów z Polski ze względu na KNF. Jeżeli jest się klientem z kraju który odroczył wprowadzenie regulacji ETF to może on nabywać bez problemu. Pewnie pamiętacie, że jak zakładaliście konto to deklarowaliście gdzie jest wasza rezydencja podatkowa.

Co do przeniesienia się do SAXO to wydaje mi się zysk z kupowania ETF bezpośrednio w NY, będzie zjedzony wyższymi marżami SAXO za transakcję. Jakbym miał już płacić marże jak SAXO to chyba wybrałbym SwissQuote.

Mam pytanie o DeGiro. Jak wygląda kwestia podatkowa z DeGiro. Oni wystawiają PIT-8C i zgłaszają do US ? Nie wystawiają PIT-8C i nie zgłaszają US ?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 mar 2018, 10:39

KNF się ociąga. MIDIF2 czy dodatkowe punkty, że mogą mieć wgląd w Twoje konto, czytałeś chociaż co to jest?
Inne biura ryzykują
Broker generuje Ci raport raz w roku i sam się rozliczasz, z kaz∂ego zysku musisz się rozliczyć jak coś sprzedasz na aukcji czy w kantorze itd musisz sam się zgłosić do US.

A jakie ma opłaty ten co wymieniłeś i czy ma dostępne wszystkie ETF?
Zakładają każdemu konto?

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 05 mar 2018, 15:05

Witam
Nie wiem czy mają "wszystkie" ETF, ale GVAL, REMX i GDXJ mają.
Możesz założyć sobie konto demo. Zobaczyć system i sprawdzić papiery.
Z informacji wyglądały jakby zakładali dla wszystkich. Można zadzwonić i się dowiedzieć. https://en.swissquote.com/support
Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 05 mar 2018, 15:29

Ciekawa propozycja trzeba sprawdzić co i jak i jakie opłaty.

TMan

Post autor: TMan » 27 mar 2018, 22:40

Słuchajcie czy dostępność ETFow na DeGiro jest zależna od rodzaju posiadanego konta? Nie mogę zlokalizować IXC iShares Global Energy czy VEA Vanguard FTSE Developed Markets, a przecież to jedne z najpopularniejszych w swojej klasie. Czy zwyczajnie nie ma do nich dostępu?

rufi01

Post autor: rufi01 » 28 mar 2018, 08:15

zgodnie z europejską dyrektywą w degiro nie ma dostępu do większości ETF'ów, generalnie możesz podejść do tego tak - jak wpiszesz w wyszukiwarkę jakąś nazwę i znajdzie to można kupić

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 20 cze 2018, 19:22

Chyba obecnie sporo ETF-ów jest dostępnych?

ODPOWIEDZ