Literatura fachowa

Czytałeś ostatnio dobrą książkę? Znalazłeś fajny webinar? Odkryłeś ciekawy artykuł w prasie lub wpis na innym blogu? Wpadł Ci w ręce wartościowy raport lub newsletter? Podziel się wrażeniami.
Awatar użytkownika
Horus

Literatura fachowa

Post autor: Horus » 27 lut 2018, 13:58

Pytanie do Gospodarza i innych specjalistów od opcji - czy ktoś zna tą pozycję:

https://www.amazon.com/Options-as-Strat ... 0735204659

Jeśli tak, chętnie poznam wszelkie opinie.

Ewentualnie czy ktoś kompetentny i doświadczony może polecić jakąś inną literaturę która pomoże pogłębić wiedzę (generalnie na tematy związane z tym forum, nie tylko o opcjach) i jest warta swojej ceny - wybór z tego co zalega w księgarniach (internetowych i realnych) bywa trudny. W niektórych innych serwisach są dedykowane tego typu sekcje, będzie dobrze jeśli chociaż w tym wątku ludzie będą się wymieniać cennymi opiniami.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odzew,

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Literatura fachowa

Post autor: Tomek » 27 lut 2018, 14:09

Horus, a czy katolik zna Biblię? :) "Options as a strategic investment" McMillana to klasyka gatunku i najlepsza książka na ten temat jaka istnieje. Od samych początków jest u mnie na półce i mogę ją polecić z czystym sumieniem i z nieukrywanym entuzjazmem.

Natomiast co do innej literatury na tematy inwestycyjne, nie tylko o opcjach, to polecam całą serię książek przygotowujących do egzaminu CFA. To jest rewelacyjny zbiór wiedzy wszelakiej: od wyceny aktywów, przez mechanizmy działania obligacji, po analizowanie sprawozdań finansowych i budowanie portfolio, a także całą ekonomię. Te książki można zdobyć używane z drugiej ręki, bez potrzeby zapisywania się na egzamin. Są dostępne, np na eBayu: https://www.ebay.com/p/CFA-Curriculum-2 ... 3079965333

To jest pozycja absolutnie warta swojej ceny, podobnie jak książka McMillana. Żadnego lania wody i literatury pięknej, a wyłącznie czysta, zwarta i super-merytoryczna wiedza.

Awatar użytkownika
Horus

Post autor: Horus » 27 lut 2018, 15:15

Tomek pisze:Horus, a czy katolik zna Biblię? :) "Options as a strategic investment" McMillana to klasyka gatunku i najlepsza książka na ten temat jaka istnieje. Od samych początków jest u mnie na półce i mogę ją polecić z czystym sumieniem i z nieukrywanym entuzjazmem.
I to jest konkretna opinia, wielkie dzięki. Rzucę też okiem na te podręczniki CFA.

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 27 lut 2018, 19:03

A najlepsza pozycja na temat opcji w języku polskim? Zdecydowanie musi być od podstaw, bo to dla mnie tabu

PanSpekulant

Post autor: PanSpekulant » 27 lut 2018, 19:18

eranet pisze:A najlepsza pozycja na temat opcji w języku polskim? Zdecydowanie musi być od podstaw, bo to dla mnie tabu
Niestety ale w języku polskim nie ma chyba żadnej godnej pozycji. Są pozycje o opcjach ale są w języku akademickim i pokazują raczej metody wyceny i mało jest tam treści o strategiach i zależnościach.

Interesując się opcjami i tak jesteśmy skazani na jeżyk angielski, gdyż opis opcji i możliwości u nich jest nieporównywalnie większy.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, 19:45 przez PanSpekulant, łącznie zmieniany 1 raz.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 27 lut 2018, 19:39

Jest po polsku pozycja kiedyś była napisan sam posiadam ale nie czytałem, coś opcje i biała okładka te same chyba wydanie co wykresy punktowo coś tam.

Mam w swojej bibliotece ale nie będę teraz szukał.
Później mogę zerknąć, wiele pozycji różnych było napisane więc coś tam zawsze można znaleźć, ja mam ileś kartonów książek.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 27 lut 2018, 20:13

Dajcie mi z półtora roku, to napiszę jakiś bestseller :)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 27 lut 2018, 20:16

Za długo, 3 miesiące to maks.
Po wakacjach będę wchodził w opcje (chyba).
Zresztą chyba na żywym organizmie najlepiej się uczyć, mi się nigdy czytać nie chce.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 27 lut 2018, 20:27

Nie da rady zgłębić opcji bez przygotowania i bez backgroundu. To tak, jakbyś chciał zrozumieć fizykę kwantową bazując na samym własnym doświadczeniu :)

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 27 lut 2018, 20:41

Kanał TastyTrade - nie literatura ale kopalnia wiedzy o opcjach - chlopaki z 35-letnim doswiadczeniem dziela sie cala wiedza:
https://www.youtube.com/user/tastytrade ... _polymer=1

ODPOWIEDZ