Zawsze z podatkami był problem. Zastanawiam się nad jedną rzeczą no może paroma.
Przykład:
W mieszkaniu zrobiłem jeden pokój do inwestycji na globalnych rynka, ten pokój ma przykładowo 10m, kupiłem parę używanych/nowych komputerów i monitorów do notowania, książki itd.
Założyłem Internet/TV (100zł) do mieszkania no i oczywiście do tego pokoju poprowadziłem kabel z Internetem oraz TV ze stacjami biznesowymi. Teraz powstaje pytanie jak i czy można to rozliczyć w zyskach bądź stratach z zysków/stratach z giełdy? Koszt co roku 1200zł Internet, czynsz ileś tam, książki, elektronika.
No jest to koszt jednak. Wiem, że interpretacje są różne z tego co się dowiadywałem. Ktoś ma z tym doświadczenie.
Drugie pytanie ktoś przez 10lat płaci podatki od zysków bądź ma straty i raz w ciągu 10lat nie wpisał tego do pitu przez zapomnienie omyłkę w np czwartym roku, może zrobić korektę albo jeśli nie zrobił i była kontrola i co dalej z taki delikwentem, no raz się zdarzyło albo parę razy komuś?
Podatki rozliczenia i koszty.
Re: Podatki rozliczenia i koszty.
Tak na szybko mogę odpisać -jeśli te niezgodności w Twoich rozliczeniach PIT wyłapie U.S i dostaniesz wezwanie do stawienia się w urzedzie i póżniej do poprawienia PIT ,czy napisanie wyjaśnienia do tych twoich niezgłoszonych zysków,to do tej pory dopuki to jest z urzędu Tobie nie grożą żadne kary,-poprawisz -wyjaśnisz i jest dobrze.Teraz od paru lat US idą podatniką na rękę,chcą być niby przyjazne.Ale jeśli sam po kilku latach ,przed przedawnieniem będziesz chciał złożyć krektę czy w wyjaśnieniu to opisać to wtedy jest to już Twój problem.Wtedy musisz wyrazić tz. CZYNNY ŻAL,a powoduje to ,że US ma w zanadrzu kary od kilku do kilkdziesięciu tysięcy złotych.Wszystko zależy też od danego US i jego nastawienia do petenta.Na marginesie Ja toczyłem walkę z US ponad 10 lat /nieujawnione przychody/We wszystkich instacjach przegrywałem na czele z SN.Dopiero w 2013r Trybunał Konstytucyjny uznał ,że wszystkie wyroki i orzeczenia dotyczące nieujawnionych dochodów nie mających pokrycia w wydatkach są niezgodne z konstytucją.Na tej podstawie US zwrócił mi wszystko z odsetkami .Temat rzeka.
wies
Trochę tak nie za bardzo zrozumiałem, mamy dwa warianty.
1. PITy wypełnione ale są błędne sumy w paru PITach
2. PITy nie wypełnione brak wypełnien o zyskach/stratach PIT/ZG
1. W pierwszym przypadku dwie opcje, sami zgłaszamy, że są błędy i robimy korektę. Nie zgłaszamy tylko US się do nas zgłasza w celu przedstawienia historii z konta sprawdza Pani z US i się nie zgadza, co dalej jaka kara itd.
2. PITy nie zgłoszone do US wpada na to, że brak i nas wzywa z wyjaśnieniem tego, co grozi co zrobić?
Ukryliśmy zyski u brokera zagranicznego ich nie przedstawiliśmy w Polsce przy składaniu PITa.
"to do tej pory dopuki to jest z urzędu" a kto inny może się do Ciebie zgłosić, Policja skarbowa?
Tego nie rozumiem
" Trybunał Konstytucyjny uznał ,że wszystkie wyroki i orzeczenia dotyczące nieujawnionych dochodów nie mających pokrycia w wydatkach są niezgodne z konstytucją.”
1. W pierwszym przypadku dwie opcje, sami zgłaszamy, że są błędy i robimy korektę. Nie zgłaszamy tylko US się do nas zgłasza w celu przedstawienia historii z konta sprawdza Pani z US i się nie zgadza, co dalej jaka kara itd.
2. PITy nie zgłoszone do US wpada na to, że brak i nas wzywa z wyjaśnieniem tego, co grozi co zrobić?
Ukryliśmy zyski u brokera zagranicznego ich nie przedstawiliśmy w Polsce przy składaniu PITa.
"to do tej pory dopuki to jest z urzędu" a kto inny może się do Ciebie zgłosić, Policja skarbowa?
Tego nie rozumiem
" Trybunał Konstytucyjny uznał ,że wszystkie wyroki i orzeczenia dotyczące nieujawnionych dochodów nie mających pokrycia w wydatkach są niezgodne z konstytucją.”
-------------------------Odp.sebo pisze:wies
Tego nie rozumiem
Odnośnie 1.Wtedy robisz korektę złozonego wcześniej PIT-a,nic Ci nie grozi jeśli były błędy w wyliczeniach.Najwyżej wyrażasz tz. czynny żal na piśmie.Naczelnik decyduje o karze,w zasadzie przy małych kwotach nic nie grozi.
--II------2. Jeśli wezwie Cię US i jest to postępowanie z urzędu bo otrzymali np.3 lata temu Twoje przychody od brokera,a tych wcale ich nie ujełeś w PIT,bo np.zapomniałeś ,nie wiedziałeś ,chciałeś ukryć ,a może się przedawni.Niestety brokerzy przesyłają takie wykazy przychodów co kwartał ,-pisałem tu o tym .
Wtedy przeważnie panie w US pomagają -też są ludżmi .Na pewno musisz wszystko rozliczyć i złożyć ponownie PIT,oraz dodatkowo napisać wyjaśnienie dlaczego nie wykazałeś /nie złożyłeś deklaracji podatkowej. mimo ,że np.było to 3 lata wstecz.
Nie grozi tu żadna kara,bo to wszczoł postępowanie wobec Ciebie US.Policja Skarbowa nie grozi Ci za takie przewinienia /przeoczenia.Piszę to na podstawie własnych doświadczeń z US.
Odnośnie wyroków TK i jego orzeczenia to podam linki gdzie to wszysko jest opisane.W skrócie to było tak -kupiłeś w 2000r nieruchomość za 500 tys.zł po kilku latach wzywa Cię US i pyta ,-skąd miał Pan kase na ten zakup ,bo z PIT-ów wynika ,że Pana dochody to 100tys.zł.,a te wydał Pan na potrzeby życiowe w tych latach.
Nie mogłeś udowodnić,przegrałeś we wszystkich instancjach,-płacisz stawkę karną 75% od nieujawnionych żródeł nie mających pokrycia w ujawnionych żródłach,jak nie masz z to wpisują Ci się na hipoteki-dom ,działka,itp.A tu ktoś poskarżył się na te przepisy ordynacji podatkowej ,że są niezgodne do Trybunału Konstutycyjnego,-Trybunał w 2013r uznaje ten zapis ,że jest niezgodny z konstytucją.Rusza lawina takich podatników o wznowienie postępowania,na tej podstawie US nie mają już żadnych szans,zwracają Tobie podatek który zapłaciłeś wraz z ustawowymi odsetkami za każdy dzień.Odsetki lepsze niż najlepsza lokata w banku.
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... ku-tk.html
http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe ... cji-13032/