Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 12 lut 2018, 18:12

To, że jeszcze się nie zwaliło to zasługa gigantycznego napływu kasy od inwestorów w ShortVIXa... Chcą szybko odrobić straty po ostatnim razie... Ale póki co VIX nie chce się zbić za bardzo...

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 12 lut 2018, 18:29

Czyli dalej trzymamy te shorty i czekamy na spadek rentowności obligacji?
Spadku spodziewamy się jakoś na dniach?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 12 lut 2018, 19:27

Ja trzymam 19.40$ mam stopy, coś tu się wykluje na pewno tylko nie wiadomo jeszcze jak :)

Jak zwykle pewnie ostatnie 2h mogą być ciekawe... A może jutro - kto wie :)

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 12 lut 2018, 19:39

Jak ktos nie moze wytrzymac to moze sprzedac SQQQ i wziac z mniejsza dzwignia lub bez dzwigni.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 12 lut 2018, 20:02

Nie ma w ogóle siły, żeby iść do góry ... w ogóle... Jakby ktoś wchodził po schodach i z tonę miał na plecach...

Zobaczcie, gdyby to był super wzrost to VIX leciałby grubo w dół... Ewidentnie widać, że kasa leci do ShortVIXa, a VIX ledwie stoi, SP500 pozoruje zatem ruch do góry, bo nie zmienia się volatility a 10Y = 2.87%...

Cały czas jest praktycznie crash w tle, ale pazerni inwestorzy jadą z kasą na ShortVIXa. VIX stoi, algosy łapią, że nie ma volatility i jadą do góry, ale coś tu nie gra ewidentnie. Gdyby był to fajny zwrot w górę to byśmy mieli VIX coraz niżej, tak NIE JEST.

Nie wiem ile jeszcze pójdzie do góry, ale ta konfiguracja nie jest do utrzymania...

Obniżam stop-lossa na SQQQ :

50% na 19.20
50% na 19.00

Gdyby nie to, że do ShortVIXa leci kasa, to już dawno VIX znowu by zrobił ruch +50%, a wszystko znowu spadło... Ciekawe kiedy się przegnie...

Zenek

Post autor: Zenek » 12 lut 2018, 20:22

Greg, nie łapię Twojej wypowiedzi. Piszesz, że ruch w górę byłby OK gdyby VIX szedł w dół. Dlaczego? VIX to zmienność - dotyczy to zarówno ruchu w górę jak i w dół. Naturalnie, jak rynek jest na górce to VIX jest indeksem strachu bo oznacza zmianę dotychczasowego trendu czyli w dół. Ale teraz jesteśmy już po sporym spadku więc może być zwiastunem zarówno ruch powrotnego jak i pogłębienia spadku. Gdzie źle myślę?

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 12 lut 2018, 20:34

Zenek pisze:Greg, nie łapię Twojej wypowiedzi. Piszesz, że ruch w górę byłby OK gdyby VIX szedł w dół. Dlaczego? VIX to zmienność - dotyczy to zarówno ruchu w górę jak i w dół. Naturalnie, jak rynek jest na górce to VIX jest indeksem strachu bo oznacza zmianę dotychczasowego trendu czyli w dół. Ale teraz jesteśmy już po sporym spadku więc może być zwiastunem zarówno ruch powrotnego jak i pogłębienia spadku. Gdzie źle myślę?
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie. Chodzi o ShortVix.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 12 lut 2018, 20:34

Coraz bliżej :

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 12 lut 2018, 21:40

Dziś flauta ... Wywaliło mi 50% SQQQ na 19.20$ (pewnie akurat to był dół hehe), ale takie życie. Żaden rajd. Jakby ktoś ciężar jakiś miał na grzbiecie. Dziś zcashowałem kolejne pozycje takie które były na + i na mały minus...

ShortVIX rządzi póki co. 10Y = 2.86% ustabilizowane. Nic dodać nic ująć i tak dużo. Dziś mieliśmy MEGA NUDNY dzień... Niestety takich jest 98% czasu :)

Pełno gotówki, lepiej przeczekać niż stracić...

Pomimo, że mnie z SQQQ wywaliło z 50%, to kupiłem opcje CALL 19$ na 16-MAR-2018, uzupełniając straty na tych 50%... (a nawet na opcjach to i dużo więcej...)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 12 lut 2018, 22:51

TLT (lub TMF = 3xTLT) pokazuje, że jesteśmy o dosłownie 2-5 dni przed jakimś niezłym zwrotem :

Obrazek

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 13 lut 2018, 11:01

Luzne rozmyslania - czynniki wplywajace na ceny akcji w kolejnych miesiacach:
- EPS-y za Q4 2017 powyzej oczekiwan - to juz historia ale na "+"
- oczekiwane EPS-y na kolejne kwartały znaczaco podniesione - na "+"
- ceny spadly po korekcie a forward EPS do gory - czyli prognozowane P/E spadlo - na "+"
- VIX wysoko - na "-"
- Fed Fund Futures - 3/4 podwyzki - na "-" dla akcji i gospodarki
- cena ropy - presja na spadek - dla akcji na "-"
- infrastructural plan - juz chyba dawno w cenach

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 11:38

Kris pisze:No Mr. Greg z dolarem to obiecywałeś mi inaczej nie ładnie baaaaardzo nieładnie ojojojojojo ;) żarcik taki Greg bez urazy spełnia się mój scenariusz złoto góra dolar w dół :)))))))) PS pewnie tylko na chwilę buuuuuuuuuuuuuuuuuuu. A teraz na poważnie napisz mi jak to interpretujesz co się naprawdę dzieje (uczę się Greg stąd te debilne pytania)
Musisz mieć tąpnięcie, żeby dolar zaskoczył, nie masz tąpnięcia to nie zaskoczył... :) Dwa dni spadków i zobacz jak dolar się podnióśł. Rynek generalnie chyba wycenia większy deficyt i plan infrastrukturalny, dlatego się osłabia - i będzie się chyba osłabiał, to że dollar jest w crash-mode to nie trzeba być geniuszem, żeby to zobaczyc. Póki co trzyma trend. Jedno tąpnięcie dolar pewnie zassie na 92 - chyba teraz to max póki co, wszyscy się przestraszą uciekną do dolara. Dolar w dół i SP500, Russel i NASDAQ w dół? Na tą chwilę to jest sprzeczne ze sobą...

Obligacje chwytają. Dziś TLT powinien dostać z +1% (a to dużo, a na TMFie z +3% będzie) - co to znaczy :

0/ Obrazek

1/ Rynek zaczyna się bać spadków - leci do (w praktyce - bo w teorii to na pewno nie) najbezpieczniejszego aktywa a wiec UST
2/ Rynek zaczyna stwierdzać, ups, chyba podwyżek stóp procentowych nie będzie, a przynajmnie na pewno nie 4-5. Ooooo tyle to na pewno nie..., ale z drugiej strony FED robi QT - więc potajemnie podnosi i tak stopy ale zmniejsza ilość dolara w obiegu. A jak zmienjsza ilość dolara w obiegu - to jest go mnie - a jak jest go mniej - to powinien być ... droższy. QT w/g mnie jeszcze nie jest odwzorowane w wycenie 10Y... Na razie nikt tym się nie przejmuje... (a ja już o tym myślę)...

Przy czym punkt 2 jest w tle. Na razie jedziemy na pkt #1 (plotka), a pkt #2 to (fakt) - "Kupuj plotki, sprzedawaj fakty"

Obrazek

Co to znaczy dla akcji? Generalnie w/g mnie ... tąpnięcie przed nami właśnie. Powolny przepływ do obligacji, bum ceny akcji spadną, obligacje mocniej zassają - rynek jeszcze bardziej wyceni, że po takim tąpnięciu to nie ma szans, żeby FED podniósł stopy, więc zobaczymy szybko 2.60%, SP=2450 - wszyscy wpadną w panikę, że ooooooooo, teraz to jest krach, a to będzie fajny moment na kupienie akcji...

Oczywiście wszystko to wróżenie z fusów, ale może nie z fusów, a z tego co rynek podpowiada... Let's have fun! Luty będzie na pewno ciekawy...

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 lut 2018, 12:21 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.

GrzegorzM

Post autor: GrzegorzM » 13 lut 2018, 13:25

Greg pisze:TLT (lub TMF = 3xTLT) pokazuje, że jesteśmy o dosłownie 2-5 dni przed jakimś niezłym zwrotem :

Obrazek
Greg (amatorskie pytanie też tu się od Ciebie dużo uczę) ale czy jak TLT rośnie (obligacje w górę, rentowność w dół) to przecież FED odrazu pewnie rzuca na rynek swoje zmniejszając bilans i zbija TLT w dół. W sensie nie ma co się spodziewać jakiegoś wzrostu + rynek UST jest mega sterowany. Więc rozumiem że to zagranie na tydzień, dwa max miesiąc.

I teraz jak rozumiem panika na akcjach (jakakolwiek) powoduje ucieczkę do UST (przynajmniej w funduszach gdzie portfel to właściwie akcje / obligacje w różnych proporcjach).. a z tego korzysta FED wciskając swoje obligi. Więc właściwie FED byłby głupi jakby nie chciał spadków akcji (o czym zresztą otwarcie powiedział). Pewnie parafrazuje Twoje wnioski ale nie wszystko jest dla mnie jeszcze tak jasne (moja kula jest mega zamglona ;-) Więc pytanie - gdzie wg. Ciebie ucieka tzw "smart money" - bańka na akcjach i obligacjach. QT w tle.. inflacja rośnie, gospodarka lewarowana i zadłużona tanim kredytem.

Jeszcze raz dzięki w moim i innych imieniu że dzielisz się swoją wiedzą i Twoje 12h czytania dziennie my mamy skondensowane w kilku postach :)

PS. Podobnie działa społeczność TJS, wiedza-za-wiedzę.

MarcinBB
Stały bywalec

Post autor: MarcinBB » 13 lut 2018, 14:34

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 14:58

Złoto zawsze tak reaguje Kris. Złoto tylko reaguje na QE (a mamy QT) oraz na zwiększoną inflację wzgędem wysokości rentowności obligacji (które oficjalnie dają dużo więcej obecnie niż inflacja). Dodaj rachunek i pomyśl co dalej ze złotem.

Weź sobię cenę złota i popatrz na to. Poniżej zera = negatywne realne stopy = złoto zyskuje, powyżej zera = pozytywne realne stopy = co ze złotem? Obligacje masz w dole (czyli oferują "gigatyczne oprocentowanie").

Obrazek

Chyba dziś "party begins one more time". Fajne te komentarze. Raptem spadki dziś o -0.5% a już się zaczyna :
Wall Street Breakfast: U.S. Stock Recovery In Doubt?
Do trzech razy sztuka 1x70%, 1x50% może 1x100% teraz na VIXie w końcu się uda...

Dolar w dół ropa w dół - ulalalalalala, to nie jest dobre dla cen akcji.... Ktoś tu zrobi gwałtowny ruch, albo ropa nagle do góry i dolar poleci do diabła, albo ropa przyspieszy spadki, za nimi akcje, a dolar gwałtownie zyska ...

Co obstawiamy?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2018, 15:15 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany