Degiro
Re: Degiro
Do inwestycji ogólnie potrzebna jest kasa im więcej tym lepiej.
10tyś $ nie jest dużo i nie jest mało, jak ktoś zaczyna to i tak raczej za parę lat będzie miał tyle albo i więcej, zawsze do portfela się dokłada by móc coraz więcej inwestować.
Jest 5.000$ i 10.000$
Najgorsza to nie jest wpłata ale prowizje comiesiąć, nie każdy kupuje/sprzedaje często.
Po następne wszystko jest na stronach tych brokerów opisane.
10tyś $ nie jest dużo i nie jest mało, jak ktoś zaczyna to i tak raczej za parę lat będzie miał tyle albo i więcej, zawsze do portfela się dokłada by móc coraz więcej inwestować.
Jest 5.000$ i 10.000$
Najgorsza to nie jest wpłata ale prowizje comiesiąć, nie każdy kupuje/sprzedaje często.
Po następne wszystko jest na stronach tych brokerów opisane.
TMan pisze:Może ktoś (najlepiej użytkownik) powiedzieć, który z brokerów jest lepszy: Degiro czy Interactice Brokers? Czy Degiro oferuje dostęp do amerykańskich ETF? Jak z zasilaniem konta?
TAK. Zasilasz w DeGiro konto przez przelew na rachunek Polski w chyba Deutsche Banku o ile dobrze pamiętam. DeGiro paruje Ci 2 rachunki do Twojego konta i możesz słać z tych 2 kont, jak się pomylisz i wyślesz z 3ciego to dzwonią do Ciebie aby potwierdzić, że to Ty przelałeś. Właściwie jak rano zrobisz przelew to po południu już masz zaksięgowane. DeGiro jest rewelacyjne do ETFów, słabe do opcji czy CFD.
Interactive Brokers - nie wiem bo nie znam.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
@greg nie posiadam rachunku w polskim banku, jedynie w UK u Lloydsa. Chyba nie będzie problemów?
@greg nie posiadam rachunku w polskim banku, jedynie w UK u Lloydsa. Chyba nie będzie problemów?
Zapytaj bezpośrednio o brokera, wiem, że jak do DeGiro idzie przelew w Euro to mogą Ci założyć konto w Euro, może jest podobnie z funtem.
Witam wszystkich,
jestem nowy na forum. Muszę przyznać, że trudno o ciekawe źródło informacji na temat zagranicznych inwestycji giełdowych. A to forum takim właśnie jest.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem otwarcia konta maklerskiego umożliwiającego inwestowanie na giełdach zagranicznych i mam kilka pytań odnośnie tego tematu.
1.Szukałem, ale nie udało mi się odnaleźć amerykańskiego odpowiednika polskiego KDPW. W jaki sposób rejestrowane są zakupy akcji, jeśli takiego amerykańskiego KDPW prawdopodobnie nie ma? Ktoś tu pisał o księgach właścicieli danych spółek, ale to było tylko jedno zdanie...
2.Wiem, że DeGiro przechowuje swoje akcje w podmiocie powierniczym o nazwie Stichting DeGiro, więc jest to podmiot prywatny. Czy regułą jest, że amerykańscy brokerzy przechowują akcje swoich klientów w takich podmiotach prywatnych? Pytam o to, bo niektórzy mają mieszane opinie o tym brokerze.
3. Czy możecie polecić jakąś platformę demo do opcji (np. na akcje), na której mógłbym zobaczyć jak to działa w rzeczywistości, a nie tylko w książkowej teorii? W internetach udało mi się znaleźć tylko konta dotyczące opcji binarnych.
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
jestem nowy na forum. Muszę przyznać, że trudno o ciekawe źródło informacji na temat zagranicznych inwestycji giełdowych. A to forum takim właśnie jest.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem otwarcia konta maklerskiego umożliwiającego inwestowanie na giełdach zagranicznych i mam kilka pytań odnośnie tego tematu.
1.Szukałem, ale nie udało mi się odnaleźć amerykańskiego odpowiednika polskiego KDPW. W jaki sposób rejestrowane są zakupy akcji, jeśli takiego amerykańskiego KDPW prawdopodobnie nie ma? Ktoś tu pisał o księgach właścicieli danych spółek, ale to było tylko jedno zdanie...
2.Wiem, że DeGiro przechowuje swoje akcje w podmiocie powierniczym o nazwie Stichting DeGiro, więc jest to podmiot prywatny. Czy regułą jest, że amerykańscy brokerzy przechowują akcje swoich klientów w takich podmiotach prywatnych? Pytam o to, bo niektórzy mają mieszane opinie o tym brokerze.
3. Czy możecie polecić jakąś platformę demo do opcji (np. na akcje), na której mógłbym zobaczyć jak to działa w rzeczywistości, a nie tylko w książkowej teorii? W internetach udało mi się znaleźć tylko konta dotyczące opcji binarnych.
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Nie odpowiem na Twoje pytanie kdyx może ktoś mądrzejszy się znajdzie.
Chciałem się tylko podzielić opinią na temat degiro i niestety nie będzie to laurka. Chociaż to moje subiektywne zdanie
i może tylko ja jestem winny całej sytuacji.
Otóż nie tak dawno założyłem sobie tam konto, nie słuchając dobrych rad użytkownika wies. Wykonałem przelew i dokonałem przewalutowania w systemie degiro. Pechowo operację wykonałem dwukrotnie (chwilowe zaćmienie i brak jasnej informacji z systemu o dokonaniu przewalutowania). Jednak co najważniejsze na koncie nie miałem wystarczającej liczby środków na dwukrotne przewalutowanie pomimo to ich "sprytny system" zamienił mi tą niewielką kwotę, również obciążając mnie prowizją :)
Co najlepsze w zakładce środki na koncie widnieje mi minusowa kwota w pozycji zł i dwukrotność kwoty w USD :)
Nie są to może wielkie kwoty bo każde przewalutowanie to 10Euro, ale nikt nie lubi wyrzucać pieniędzy w błoto.
Dlatego napisałem do degiro, na odpowiedź oczywiście musiałem sobie poczekać, żeby dowiedzieć się, że to tylko mój błąd :)
Niestety Degiro to inny standard niż np. Lynx w którym miła Pani 5 minut po tym jak złożyłem wniosek o konto zadzwoniła do mnie wyjaśniając wszystkie sprawy. Tak samo kontakt mailowy w Lynx na wielki plus.
Podsumowując degiro
+ za niskie opłaty
- za kontakt z klientem
- za niedopracowany system
Chciałem się tylko podzielić opinią na temat degiro i niestety nie będzie to laurka. Chociaż to moje subiektywne zdanie
i może tylko ja jestem winny całej sytuacji.
Otóż nie tak dawno założyłem sobie tam konto, nie słuchając dobrych rad użytkownika wies. Wykonałem przelew i dokonałem przewalutowania w systemie degiro. Pechowo operację wykonałem dwukrotnie (chwilowe zaćmienie i brak jasnej informacji z systemu o dokonaniu przewalutowania). Jednak co najważniejsze na koncie nie miałem wystarczającej liczby środków na dwukrotne przewalutowanie pomimo to ich "sprytny system" zamienił mi tą niewielką kwotę, również obciążając mnie prowizją :)
Co najlepsze w zakładce środki na koncie widnieje mi minusowa kwota w pozycji zł i dwukrotność kwoty w USD :)
Nie są to może wielkie kwoty bo każde przewalutowanie to 10Euro, ale nikt nie lubi wyrzucać pieniędzy w błoto.
Dlatego napisałem do degiro, na odpowiedź oczywiście musiałem sobie poczekać, żeby dowiedzieć się, że to tylko mój błąd :)
Niestety Degiro to inny standard niż np. Lynx w którym miła Pani 5 minut po tym jak złożyłem wniosek o konto zadzwoniła do mnie wyjaśniając wszystkie sprawy. Tak samo kontakt mailowy w Lynx na wielki plus.
Podsumowując degiro
+ za niskie opłaty
- za kontakt z klientem
- za niedopracowany system
Ryszard Wielkouch mam pytanie do Ciebie - zastanawiałem się właśnie nad wyłączeniem autonatycznego przewalutowania w Degiro i jestem ciekawy jak to wygląda w praktyce. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to co piszesz to masz teraz środki pokazywane w dwóch walutach? osobno złotówki i osobno USD?
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Tak dokładnie mam środki w dwóch walutach, ale nie widać tego na ekranie głównym bo tam jeszcze wszystko w zł. Dopiero jeśli wejdziesz w fundusze gotówkowe to tam masz różne waluty w tym te które wymieniłeś.rufi01 pisze:Ryszard Wielkouch mam pytanie do Ciebie - zastanawiałem się właśnie nad wyłączeniem automatycznego przewalutowania w Degiro i jestem ciekawy jak to wygląda w praktyce. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to co piszesz to masz teraz środki pokazywane w dwóch walutach? osobno złotówki i osobno USD?
Wczoraj o 23:59 mam w systemie komunikat o wymianie wszystkich środków na zł. Zgaduję, że o tej porze wszystko się dzieje automatycznie, a nie jest sterowane przez człowieka. Nie jest to też to o co prosiłem degiro. Nie dostałem żadnego maila z informacją o takiej wymianie.
Jedyny plus, że nie widzę dodatkowych opłat z tym związanych w tym momencie, oprócz tego że jestem do tyłu na kursie wymiany. Przynajmniej będzie mi łatwiej przelać środki z degiro i zamknąć konto :>
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Dobra chyba rozgryzłem ten autofx z degiro.
To już wie każdy korzystający z degiro, ale przypomnę przy autofx gdy kupujesz zagraniczną spółkę następuje wymiana zł na inną walutę tak samo gdy sprzedajesz to wymiana następuje na zł.
Dodatkowa magiczna właściwość, jeśli masz włączony autofx to automatycznie o 23:59 wszystkie środki są konwertowane na walutę podstawową czyli w moim przypadku zł.
W przypadku gdy ustawienie jest na ręczne masz możliwość wymiany waluty na inne i automatyczna wymiana jest wyłączona.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przed chwilą po kolejnych 2 dniach oczekiwania + weekend w odpowiedzi na moją wiadomość o tym, że ich system nie powinien przewalutowywać środków, których nie ma na koncie, dostałem obrazkową instrukcję jak wymieniać waluty w systemie degiro i o tym, że powinienem zostawić na koncie trochę środków w zł na opłaty :)
To już wie każdy korzystający z degiro, ale przypomnę przy autofx gdy kupujesz zagraniczną spółkę następuje wymiana zł na inną walutę tak samo gdy sprzedajesz to wymiana następuje na zł.
Dodatkowa magiczna właściwość, jeśli masz włączony autofx to automatycznie o 23:59 wszystkie środki są konwertowane na walutę podstawową czyli w moim przypadku zł.
W przypadku gdy ustawienie jest na ręczne masz możliwość wymiany waluty na inne i automatyczna wymiana jest wyłączona.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przed chwilą po kolejnych 2 dniach oczekiwania + weekend w odpowiedzi na moją wiadomość o tym, że ich system nie powinien przewalutowywać środków, których nie ma na koncie, dostałem obrazkową instrukcję jak wymieniać waluty w systemie degiro i o tym, że powinienem zostawić na koncie trochę środków w zł na opłaty :)
dzięki Ryszard za info, muszę potestować to ręczne przewalutowanie
kdyx dif brokers ma platformę demo z dostępem do opcji
kdyx dif brokers ma platformę demo z dostępem do opcji
Na rynku pojawił się nowy broker,-jak by ktoś chciał z niego skorzystać .Nie wgłębiałem się co proponuje ,bo jestem wierny DIF,moim zdaniem najlepsza platforma opracowana przez SAXO.
https://www.nagamarkets.com/pl/
https://www.nagamarkets.com/pl/
Jak manualnie zmieniłeś i kupiłeś instrument i go sprzedałeś, to nic nie powinno zmienić, tylko dostać walutę np USD, autofix nie powinien mieć tutaj znaczenie.
Czy u wszystkich w Degiro zażądali przesłania skanu dokumentu tożsamości ?
Jak coś wysyłają to do wszystkich, oczywiście, moim zdaniem nie mają prawa do tego (czyli ponownie, już coś chyba kiedyś dostali jak konta były zakładane.)
Chciałem mieć pewność, że to taka zorganizowania akcja, a nie że, trzy miesiące po otwarciu konta takie coś przysyłają. Jestem daleki od przesyłania tego typu dokumentów w formie skanu ale jeżeli nie planuje zamknięcia u nich rachunku to pewnie nie będę miał wyboru. Jedyną weryfikacje jaką robili to poprzez rachunek bankowy.