Chińscy technologiczni giganci (BABA TCEHY BIDU IQ)

Konichiwa. Od Tokio i Seulu, przez Hongkong i Singapur, aż po Kuala Lumpur, Bangkok oraz Bombaj.
Bartek
Stały bywalec

Chińscy technologiczni giganci (BABA TCEHY BIDU IQ)

Post autor: Bartek » 04 lut 2018, 17:56

Co myslicie na temat inwestycji w chinskich gigantów?
Alibaba, Tencent, Baidu, Ctrip, itp.( jeszcze dodalbym SINA, NetEase, chinskie firmy zwiazane z edukacja, itp)
Jest drogo ale to nie oznacza ze nie moze byc drozej :)
Maja te przewage nad swoimi odpowiednikami z USA ze wystarczy ze beda podazac ta sama droga co Amazon, Facebook, Google i sukces murowany.
A maja duzo wiekszy potencjał do wzrostu.
Chodzi mi o moment dokupienia akcji lub ewentualnego wyjscia przy prognozie mocno long term.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Chińscy technoligiczni giganci BABA TCEHY BIDU

Post autor: Tomek » 04 lut 2018, 18:27

Ja mam w portfelu Alibabę, Tencenta, Ctrip.com i NetEase. O tych dwóch ostatnich pisałem nawet na blogu. Moim zdaniem te firmy będą miały łatwiej niż amerykańscy odpowiednicy, ponieważ są bardzo mocno wspierane przez rząd.

Ostatnio np. gruchnęła wieść, że wchodzi ustawa, która będzie wymagała od chińskich firm trzymania swoich danych w chmurach, ale takich które fizycznie znajdują się na terenie Chin. Alibaba, która podobnie jak Amazon świadczy te usługi, poszybowała momentalnie.

Moim zdaniem to są spółki z kategorii „kup i trzymaj”, wiec sam timing wejścia nie ma tu jakoś specjalnego znaczenia. Nie będę się rozpisywał, bo co myśle o inwestowaniu w Chinach, to chyba wszyscy już wiedza:

https://www.tradingforaliving.pl/chinsk ... rystyczna/
https://www.tradingforaliving.pl/chinsk ... e-netease/
https://www.tradingforaliving.pl/w-co-i ... h-czasach/

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 lut 2018, 18:39

Tata Motors wam się nie podoba, wiem, że nie Chiny.

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 04 lut 2018, 18:47

Ja mam BABA Tencent BIDU i CTRP. Mysle jeszcze o SINA. I o NetEase.
NetEase to pomysł z Twojej stronki.
Zawsze ostroznie podchodze do pomysłow na ktore sam nie wpadlem, ktore pochodza od innych, z blogow itp.
Bo pewnie tez ktos Ci to NetEase polecił, gdzies to przeczytałes wiec byc moze komus wiekszemu zalezy zeby lud to kupował.
Ogolnie bardzo sie boje gdy np. mam Tencenta i pojawia sie na duzym bezplatnym portalu zagranicznym typu CNBC itp info ze polecaja kupic.
Zwykle to zle rokuje w krotkim terminie.
Ale nie mamy na to wpływu.
Ostatnio np czytalem ze 2 najlepsze spolki do kupienia to OLED i ConopyGrowth. Bylo to kilka dni temu. Od tego czasu OLED z 200 na 150. A konopie po okolo 5-10 procent w dol dziennie. Bo to był dobry pomysł ale wczesniej i bedzie byc moze ale za kilka tygodni.
Nie ma zlej inwestycji tylko zły moment wejscia w nia.
To samo było jak w TV zaczeli duzo mowic o ETFie LIT- od tego czasu juz nie urosł niestety.
Na NetEase tez pewnie Ci co kupili po Twoich wpisach na razie sa w plecy.
Z tym ze to sa inwestycje długoterminowe wiec moment wejscia ma mniejsze znaczenie.
Z drugiej strony trzeba miec skad czerpac wiedze i pomysły inwestycyjne.
Podsumowujac czy myslisz ze to dobry moment na zwiekszenie ekspozycji na chinskich gigantów?
Bo BABA ma wg mnie swietlaną przyszłość. Pomoc rzadu, chmura ktora jest bardzo dochodowa, cały rynek ktory rosnie itp

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 04 lut 2018, 18:50

Tata też jest OK. https://www.tradingforaliving.pl/tata-motors-indie/

A z chińskich molochów, to dorzuciłbym jeszcze Geely Automobile. Firma cud, miód i orzeszki, tylko ciągle jeszcze ciut za droga, ale zalicza właśnie śliczną korektę.

Przekonuje mnie do niej w sumie ten jeden wykres (poza wybitnymi fundamentami):
3BB74E3B-EA29-4E01-BC60-21DA64ABAA71.jpeg

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 04 lut 2018, 18:52

Tata Motors mam mieszane uczucia. Nie wszedłem w to.

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 04 lut 2018, 18:56

Podsumowujac czy mysliscie ze to dobry moment na zwiekszenie ekspozycji na chinskich gigantów?
Bo BABA ma wg mnie swietlaną przyszłość. Pomoc rzadu, chmura ktora jest bardzo dochodowa, cały rynek ktory rosnie itp
Z drugiej strony chinscy giganci polecieli teraz na fali wyprzedazy w USA.
Jakie sa wg Was korelacje i co sie bedzie działo w Chinach jesli poniedziałek i wtorek w Usa bedzie nadal na czerwono

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 04 lut 2018, 18:58

Bartek pisze:Zawsze ostroznie podchodze do pomysłow na ktore sam nie wpadlem, ktore pochodza od innych, z blogow itp.
Bo pewnie tez ktos Ci to NetEase polecił, gdzies to przeczytałes wiec byc moze komus wiekszemu zalezy zeby lud to kupował.
Nope. Nigdy chyba jeszcze nie skorzystałem z żadnych gotowych pomysłów czy poleceń. Kiedyś Greg mi zwrócił uwagę na Gazprom i Cameco, które potem wylądowały w moim portfelu, ale poza tym wszystkie pomysły tutaj są organiczne, które powstają po czytaniu książek, publicystyki, newsow itd. No chyba że gdzieś zaznaczam inaczej, jak w przypadku 20 pomysłów na 2018 podrzucanych przez Financial Times.

Wydaje mi się, ze te spółki, o których mówimy, maja zbyt duża kapitalizację, aby można było nimi manipulować. To nie GPW, na którym Puls Biznesu sterował Petrolinvestem jak tylko chciał :)

Myśle, ze jak się w USA wszystko uspokoi, to będzie dobry czas, aby dokupować także Chiny.

PS. Nie ma czegoś takiego jak „korelacja naszym zdaniem”. Korelacja to liczba, którą trzeba sprawdzić na realnych danych. Nie ma tu miejsca na interpretacje.

To jest korelacja S&P 500 z NetEase na przykład. Wynosi 0.22, a wiec de facto nie istnieje. Alibaba jest za krótko notowana na publicznym rynku, żeby to ocenić.
DAE944F2-22AC-4274-9585-30B39787F6C6.jpeg

MarcinBB
Stały bywalec

Post autor: MarcinBB » 04 lut 2018, 23:45

Bartek pisze:Ostatnio np czytalem ze 2 najlepsze spolki do kupienia to OLED i ConopyGrowth. Bylo to kilka dni temu. Od tego czasu OLED z 200 na 150. A konopie po okolo 5-10 procent w dol dziennie. Bo to był dobry pomysł ale wczesniej i bedzie byc moze ale za kilka tygodni.
Nie ma zlej inwestycji tylko zły moment wejscia w nia.
To samo było jak w TV zaczeli duzo mowic o ETFie LIT- od tego czasu juz nie urosł niestety.
IMHO inspirowanie się typami innych osób nie jest niczym złym. Tomek może sobie pozwolić na szukanie samemu inwestycji ale 99.8% inwestorów albo nie ma czasu albo ochoty albo umiejętności.

Najważniejsze jest to aby przemielić w głowie typ innej osoby i nie iść w niego na oślep tylko samemu go ocenić. Przykładowo ten ETF LIT ma 5% Tesli... dla mnie jest to wystarczające aby powiedzieć "dziękuję nie biorę" :-) Ale przykładowo REMX polecany przez osobę tutaj nielubianą uznałem (w obliczu narastających napięć handlowych) za super typ w zeszłym roku, pozycję zamknąłem ze sporym zyskiem.

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 05 lut 2018, 00:40

No to wiadomo ze samemu trzeba wszystko przeanalizowac bo nikt Ci pieniedzy nie odda w razie czego :)
Ja nie wszedłem w tego REMX ze wzgledu na to ze ETF ktory ma dawac ekspozycje na caly sektor w rzeczywistosci ma bardzo mały udział w rynku.
Moim zdaniem dobrze jest zainwestowac w cala branze jesli w nia wierzymy.
Niekoniecznie poprzez ETF.
Czasem mozna wybrac po prostu kilku glownych graczy ktorzy pomiedzy siebie podziela zyski z rosnacej branzy.
Np. Jesli wierzysz w streaming w USA kup NFLX, AMZN, HULU, ROKU i HBO I Disneya i raczej nikt wiecej nie bedzie znaczacy w tej branzy w ciagu kilku najblizszych lat. Nawet jak jedna spolka spadnie do zera druga o polowe to reszta da Ci zarobic.
To samo w Chinach- wierzysz w rozwoj rynku tech i e commerce kup BABA TCEHY BIDU SINA NETEASE JD i pewnie z jakies 3 inne i masz zdecydowana wiekszosc.
Wierzysz w spoleczenstwo cashless- VISA Mastercard Square PYPL American Express i wystarczy zeby zarobic na branzy.
PS: Nie mam wszystkich wymienionych spolek gdyby ktos pytal
Ale mam ROKU jako ciekawostke bo bardzo duze zainteresowanie nia było przy debiucie.
Kupilem niedlugo po IPO za 20 pare i sprzedalem polowe pakietu na All time high za 56 3 miesiace pozniej. Zostawilem sobie jeszcze polowe z nastawieniem ze jak spadnie do zera to i tak zarobilem na ROKU a jak w koncu wykaze jakis zysk to moze wystrzelic w kosmos :)
Za kilka dni maja wyniki. Albo 50 procent w gore albo w dol.

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 09 lut 2018, 00:32

Co myslicie o Chinskich gigantach w obliczu tego co sie dzieje w USA.
Leca tak samo jak USA. Równioteńko.
Czy jak w USA wlasnie jest Game Over to jak długo może to pociągnąc Chiny ze sobą i czy jest szansa ze Chiny odbiją na ktoryms tam etapie zostawiajac spadające SP500 Nasdaqa i DOW.
A może będzie tak ze był glogalny wzrost to bedzie i globalny kryzys i to napedzanie mediow i ekspertow na Emerging Markets to tylko była pozorna dywersyfikacja.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 09 lut 2018, 08:58

Moim zdaniem, jak tylko się sytuacja uspokoi, to warto będzie się zapakować w te chińskie tematy. Dzisiaj dużo aktywów leci razem z USA, ale wydaje mi się, że nie wszystkie lecą z powodów amerykańskich. Wzrosty rentowności obligacji w USA to był tylko katalizator, który spowodował pęknięcie balona dmuchanego przez ostatnie miesiące właściwie na całym świecie. Przecież tam rosło praktycznie wszystko i to wszystko z różnych powodów. Sam mój portfel "long only" w styczniu spuchł o ponad 20%, a to nie jest normalne. Ta korekta, zwłaszcza w USA, Chinach, Brazylii czy Wietnamie była niezbędna. Ergo, wydaje mi się, że jak te spadki już wyhamują, to będzie świetna okazja, żeby wejść albo uśrednić sobie wszystko, co nie ma za bardzo związku z USA. Zwłaszcza, że w dłuższym horyzoncie korelacja pomiędzy tymi aktywami praktycznie nie istnieje.

Poniżej wrzucam dwuletni matrix korelacji pomiędzy S&P 500, a niektórymi chińskimi spółkami. Zrzut jest z dzisiaj, a wiec uwzględnia już ostatnie spadki. Korelacja 1.00 oznacza korelację idealną. Im bliżej ta wartość zbliża się do 1.00, tym większa korelacja pomiędzy danymi aktywami. Poniżej wartości 0.50 uznaje się, że korelacji praktycznie nie ma. Zero to absolutny brak korelacji, a wartości ujemne oznaczają korelację odwrotną.

To rzeczywiście jest tak, że jak się wali na rynkach akcyjnych z powodu USA, to początkowo leci cały świat (z wyjątkami w rodzaju Bangladeszu czy tego typu rzeczy), ale potem jak się sytuacja uspokoi, to ten brak korelacji oznacza, że USA mogą sobie dreptać w miejscu, a Chiny znowu wystrzelą. Zwłaszcza, że sporo chińskich spółek (np. banki) jest obecnie totalnie niedowartościowanych. No a że to jest potężny rynek, to chyba nikogo nie trzeba przekonywać.

Poza tym, nie oszukujmy się, jeśli jednego tygodnia z pojedynczego ETF-a SPY ucieka 17 mld USD, to te pieniądze gdzieś finalnie muszą przecież trafić. Możliwości są dwie: albo szybko wrócą na rynek amerykański (co i tak pociągnie cały świat do góry) albo trafią na rynki EM (Indie, Chiny, Korea, Wietnam, Brazylia, Rosja, Pakistan). Nie wszystkich zadowolą bowiem zyski 3% rocznie, nawet jak rentowności obligacji pójdą do góry...
Zrzut ekranu 2018-02-09 o 08.45.02.png
PS. Nie pamiętam już kto to powiedział, ale słuszna jest obserwacja, że giełda to jedyne miejsce na świecie, z którego ludzie uciekają, kiedy widzą przeceny...

MarcinBB
Stały bywalec

Post autor: MarcinBB » 09 lut 2018, 10:45

Jakby co to te (prawie) wszystkie azjaty Tomka zawarte są w ETF EMQQ http://etfdb.com/etf/EMQQ/ który ma ekspozycje właśnie głównie na Azję. Gdyby ktoś nie chciał kupować X firm oddzielnie i nie ma awersji do ETFów to imho jest to sensowna alternatywa.

tomasz_augustynowicz

IQ

Post autor: tomasz_augustynowicz » 10 lip 2018, 18:18

to podobno chinski netflix !
nie sprawdzałem fundamentów ale jak ma przychody sky is no limit TP3 $75 :)
Załączniki
iq.png

ODPOWIEDZ