Jak zacząć z opcjami?

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
Zyggmunt

Jak zacząć z opcjami?

Post autor: Zyggmunt » 16 lis 2020, 20:34

Bardzo zainteresowałem się tematem opcji. Gdzie najlepiej założyć konto, aby móc zacząć się nimi posługiwać? Jaki kapitał minimalny jest mi potrzebny, żeby miało to sens? Przyznam, że początkowo nie chciałbym lokować tam zbyt dużego kapitału, do czasu aż wejdzie mi to bardziej w krew.

Przy okazji. Jak wygląda rynek opcji na GPW i jaki broker umożliwia taki handel? Pytam z myślą tylko i wyłącznie o nauce, bo wiem, że w praktyce lepiej tradować na rynkach z całego świata.

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Re: Jak zacząć z opcjami?

Post autor: kuba » 17 lis 2020, 07:17

Cześć,
byłem w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty dwa lata temu :-)
Opcje na GPW to tak naprawdę jedynie opcje na WIG20, więc bardzo mały wybór. Zerknij jeszcze do wątku https://tradingforaliving.pl/forum/view ... f=17&t=308

Moim zdaniem absolutnym minimum jest $2500, bo potrzebujesz $2000, żeby mieć rachunek marżowy, a pozostałe $500 to taki bufor, jakbyś na początku nauki trochę stracił.

Jeśli chcesz się zajmować głównie opcjami, to polecam TastyWorks. A jeśli potrzebujesz kombajnu do wszystkiego to albo Interactive Brokers albo Lynx.

Możesz też zacząć od rachunku demo, kiedyś w interactive brokers można było założyć konto demo bez posiadania prawdziwego konta, być może nadal tak można.

A jeśli szukasz fajnych materiałów edukacyjnych to mogę polecić kanał Project Option na YouTube.

Pzdr.
Kuba

Zyggmunt

Post autor: Zyggmunt » 17 lis 2020, 16:57

Dzięki za odpowiedź. Jak zarobek od tamtego czasu? Podejrzewam, że dajesz radę jeśli po 2 latach jesteś nadal na forum. :)

Myślałem przez chwilę o Interactive Brokers lub Lynx, ale ich platforma działa na MacBooku tragicznie. Wiem, że jest rozbudowana niesamowicie i bardzo dobra, ale cały MacBook zaczyna mi się zacinać, jak ją uruchamiam. Ledwo w ogóle byłem w stanie ją zainstalować. Zresztą pewnie nie tylko u mnie, bo nawet na filmach Tomka widzę, że strasznie przycina.

Platformę Tastyworks zainstalowałem i od razu widzę większą płynność. Mam kilka pytań.

1. Czy mają na TW opcję założenia konta demo? Chciałbym zobaczyć, jak w praktyce wygląda ta platforma.

2. Wspomniałeś, że jeśli chce zajmować się głównie opcjami, to polecasz TastyWorks. Chciałbym się jednak zajmować także kupowaniem akcji. Czy wtedy TW się nie nada z jakiegoś powodu?

3. Jakie są minusy TW względem innych brokerów?

4. Czy nadal korzystasz z TW? Jeśli nie, to dlaczego? Gdzie przeszedłeś?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 17 lis 2020, 17:44

Hehe, akurat na forum jestem nie tylko z powodu opcji, ale głównie dlatego, że bardzo dużo można się tu nauczyć. Na razie na opcjach jestem na plus, ale teraz gram dosyć agresywnie, więc w każdej chwili z tego plusa może się zrobić minus ;-) ale nieskromnie powiem, że celuję w min. 20% rocznie, z zastrzeżeniem, że jest to portfel stricte do eksperymentów, więc jestem przygotowany nawet na bardzo duże straty

1) konta demo nie ma niestety, ale na YouTube jest kilka fajnych filmików TastyWorks walkthrough, które pokazują co i jak

2) TW daje dostęp tylko do amerykańskich giełd, więc jeśli Ci to wystarczy to oczywiście amerykańskie akcje można kupować. Są też amerykańskie ETFy oraz futures

3) nie można kupować akcji innych niż amerykańskie, nie można kupować obligacji ani CFD, jedyna dostępna waluta to dolar, konto można zasilić jedynie poprzez przelew Swift (w mbanku wyszło mi chyba niecałe $25), przelew z TW do banku to $45, ale dla mnie to wszystko jest akurat do przełknięcia :-)

4) Cały czas używam TastyWorks i jestem zadowolony. Początkowo miałem problemy z mailami i mi wysyłali papierowe potwierdzenie transakcji ($2 każde), ale po zmianie maila na gmail już nie mam problemów.

Zyggmunt

Post autor: Zyggmunt » 21 lis 2020, 16:48

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze kilka pytań :)

1. Jakie konto najlepiej założyć? Widzę, że jest tam konto typu margin m.in. Wydaje mi się, że Tomek wspominał, że czasami przydaje się "pożyczać" pieniądze od brokera w handlu opcjami. Czy są jakieś dodatkowe prowizje za tego typu konto i z czym się to wiąże?

2. W jaki sposób poinformować ich, że będę się rozliczał w Polsce, żeby nie być podwójnie opodatkowany?

3. Wspominałeś, że na początku wysyłali Ci faktury papierowe, bo miałeś problem z mailami. Czy wiesz może jak tego uniknąć?

4. Czy jeśli założę sobie konto, żeby się zapoznać z platformą itp., ale nie wpłacę na razie pieniędzy, tylko np. za miesiąc, to poniosę za to jakieś opłaty, że leży otwarte konto i nic się na nim nie dzieje?

5. Ile czasu szedł Ci przelew do TW?

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 21 lis 2020, 18:21

1) do handlu opcjami zdecydowanie konto margin, jeśli miałbyś konto gotówkowe to będziesz bardzo ograniczony - generalnie nie będziesz mógł robić zagrań undefined risk, będziesz też miał duże wymagania kapitałowe. Np. chyba nie będziesz mógł w ogóle wystawić naked call, a żeby wystawić puta ze strike np.$20 broker zablokuje Ci $2000 na koncie gotowkowym, a na koncie margin np. $300.
Konto margin nie jest dodatkowo płatne, jedynie jeśli pożyczysz od brokera na zakup akcji, to będziesz płacił odsetki. W TW to max 8%

2) chyba w formularzu przy zakładaniu konta zaznaczasz, że nie jesteś podatnikiem w USA i tyle. U mnie na razie pobierają 15% podatku od dywidendy, a resztę będę dopłacał przy rozliczeniu pita

3) nie faktury, tylko potwierdzenie transakcji. U mnie był problem, bo podałem adres z domeny .pl, i jakieś filtry antyspamowe blokowały maile. I wtedy TW zmienia potwierdzenia mailowe na papierowe. Ja napisałem do supportu, zmieniłem adres na gmail i już jest dobrze. Nawet mi oddali te kilka dolarów za potwierdzenia papierowe, mimo że kilka listów do mnie dotarło :-)

4) z tego co wiem to nic nie zapłacisz

5) przelew 3-4 dni, ale najpierw muszą zatwierdzić Twoje zgłoszenie - ja trafiłem na jakiś gorący okres i u mnie trwało to prawie 2 tygodnie

Jakbyś zakładał konto to skorzystaj proszę z mojego linka do referali https://start.tastyworks.com/#/login?re ... AXSFH7GS48
Będę wdzięczny :-)

Zyggmunt

Post autor: Zyggmunt » 22 lis 2020, 19:07

Dzięki, założyłem z Twojego linka i czekam na weryfikację.

Jeszcze pytanie. W platformie IB lub Lynx jest coś takiego jak options strategy lab, które wyszukuje najlepsze zagrania opcyjne dla danego scenariusza. Czy coś takiego znajdziemy także w TastyWorks?

orzech

Post autor: orzech » 22 lis 2020, 19:30

Odpowiednika nie ma, ale jest 'curve' i narzędzie do analizy, gdzie ładnie na wykresie można posprawdzac zmiany w proflu p/l teoretyczne (obliczane) i w chwili wygaśnięcia w zależności od dte, iv, zmiany kursu akcji itp. Do tego jest tasty TV w platformie gdzie na żywo zawsze omawiają różne strategie, backtesty itp. jeszcze możesz sprawdzać zagrania ich teamu z komentarzem. Generalnie świetne miejsce do nauki opcji.

Zyggmunt

Post autor: Zyggmunt » 22 lis 2020, 20:02

A czy mogę też wystawiać opcje na zakup ETFów? Np. GDXJ.

wujt
Stały bywalec

Post autor: wujt » 22 lis 2020, 20:57

Zyggmunt pisze:
22 lis 2020, 20:02
A czy mogę też wystawiać opcje na zakup ETFów? Np. GDXJ.

Jeśli będziesz miał approve do posiadania konta margin i typu Works to możesz wszystko. A obie rzeczy to raczej formalność.

Zyggmunt

Post autor: Zyggmunt » 22 lis 2020, 22:03

A czy jest jakaś strona, na której mogę wygenerować sobie najlepsze zagrania opcyjne jak w Option Strategy Lab?

winnie-the-pooh
Stały bywalec

Post autor: winnie-the-pooh » 23 lis 2020, 14:05

Tutaj można sporo poćwiczyć, są też webinary: https://www.optionsplay.com/

ODPOWIEDZ