Pretium Resources Inc. (PVG)
Pretium Resources Inc. (PVG)
Czy ktoś ma jakieś informacje czy coś konkretnego wywołało ostatnie spadki?
Re: Pretium Resources Inc. (PVG)
Bardzo słabe wyniki za 4 kwartał z ich topowej kopalni Brucejack:
* mniejszy % odzysk z złota
* mniejsze wydobycie złota
* wcześniejsza prognoza zejścia z AISC zmieniła się we wzrost w widełkach do $900 za uncję
Sam siedzę na tym od 8,25, Trader21 wczoraj na webinarze polecał zakup po spadkach. Patrząc na wskaźniki https://www.gurufocus.com/stock/PVG szału nie ma, imho są lepsze spółki. Niebawem mam w planach zrobić research w minerach to napiszę swoje typy.
* mniejszy % odzysk z złota
* mniejsze wydobycie złota
* wcześniejsza prognoza zejścia z AISC zmieniła się we wzrost w widełkach do $900 za uncję
Sam siedzę na tym od 8,25, Trader21 wczoraj na webinarze polecał zakup po spadkach. Patrząc na wskaźniki https://www.gurufocus.com/stock/PVG szału nie ma, imho są lepsze spółki. Niebawem mam w planach zrobić research w minerach to napiszę swoje typy.
Dzięki wielkie.
Nie wiem dlaczego nikt na tym blogu ,czy innych jak Tradera 21 nikt nie interesuje się akcjami spółek biotechnologicznych,niedawno tu o tym wspomniałem.
Kupujecie zamrażając kapitał na kilka lat/PVG-URA,itp/Większość podąża za rekomendacjami,a na koniec roku płacz i pretensje,tak było już kilka razy ,gdzie na tz. rekomendacjach byli w plecy po 40%.
https://stooq.pl/q/?s=abmd.us&c=1m&t=c&a=lg&b=0
https://stooq.pl/q/?s=abmd.us&c=10y&t=c&a=lg&b=0
Kupujecie zamrażając kapitał na kilka lat/PVG-URA,itp/Większość podąża za rekomendacjami,a na koniec roku płacz i pretensje,tak było już kilka razy ,gdzie na tz. rekomendacjach byli w plecy po 40%.
https://stooq.pl/q/?s=abmd.us&c=1m&t=c&a=lg&b=0
https://stooq.pl/q/?s=abmd.us&c=10y&t=c&a=lg&b=0
Zgadzam się, w portfelu powinno być miejsce na spółki "growth" - chociażby z branży bio, tylko patrząc na obecne zaawansowanie hossy strach kupować coś co urosło już X razy i do tego ma p/e w okolicy 100.
Teraz to długoterminowo napewno nie kupować ,ale spekulacyjnie tak.
Kilka lat temu toczyłem polemikę z traderem o takich spółkach ,czy ETF-ach,ale GDX-GDXJ były na topie bo tanie ,a Ja mam od kilku lat kilka takich spółek z biotech.Zyski powyżej 100%.
Kilka lat temu toczyłem polemikę z traderem o takich spółkach ,czy ETF-ach,ale GDX-GDXJ były na topie bo tanie ,a Ja mam od kilku lat kilka takich spółek z biotech.Zyski powyżej 100%.
Może dlatego, że rekomenduje to co on wszedł z innymi kolegami i podbijają cenę, przez sto albo więcej małych inwestorów z jego portalu.
Może dlatego, że dużo tam ślepych osób jest i są w niego wpatrzeni jak w bóstwo :)
Wies może więcej się dziel, może więcej osób będzie te spółki analizowało i powstanie analiza spółek, które warto kupić.
Jak pamiętam pisałeś by iść z trendem. A jak widzisz tutaj są osoby, które preferują łapanie noży. Tylko, że jak widać to z jego portalu pochodzą te osoby co płaczą i chcą się gdzieś wypłakać.
Tylko jest mała różnica, On kupuje na długie lata a jak w dół uśrednia cenę. Ma większy kapitał z 30 różnych inwestycji czasem udaje mu się trafić, reszta na dużym minusie go nie boli bo ma na wiele lat.
I to jest ta ogromna różnica z innymi osobami, co się pakują z oszczędnościami w wytypowane spółki i chcę zarobić 100% w 3miesiące, głupota ludzka nie zna granic.
Może dlatego, że dużo tam ślepych osób jest i są w niego wpatrzeni jak w bóstwo :)
Wies może więcej się dziel, może więcej osób będzie te spółki analizowało i powstanie analiza spółek, które warto kupić.
Jak pamiętam pisałeś by iść z trendem. A jak widzisz tutaj są osoby, które preferują łapanie noży. Tylko, że jak widać to z jego portalu pochodzą te osoby co płaczą i chcą się gdzieś wypłakać.
Tylko jest mała różnica, On kupuje na długie lata a jak w dół uśrednia cenę. Ma większy kapitał z 30 różnych inwestycji czasem udaje mu się trafić, reszta na dużym minusie go nie boli bo ma na wiele lat.
I to jest ta ogromna różnica z innymi osobami, co się pakują z oszczędnościami w wytypowane spółki i chcę zarobić 100% w 3miesiące, głupota ludzka nie zna granic.
Żenujące podejrzenia.sebo pisze:Może dlatego, że rekomenduje to co on wszedł z innymi kolegami i podbijają cenę, przez sto albo więcej małych inwestorów z jego portalu.
Ludzie z natury wolą iść na skróty zamiast myśleć samemu. Trader uczy właśnie myśleć samodzielnie, a to że ktoś nie myśli sam tylko ślepo idzie za czyimiś wyborami to już jego problem.sebo pisze:Może dlatego, że dużo tam ślepych osób jest i są w niego wpatrzeni jak w bóstwo :)
Popieram :-)sebo pisze:Wies może więcej się dziel, może więcej osób będzie te spółki analizowało i powstanie analiza spółek, które warto kupić.
haha, za to na tradingforaliving.pl wchodzą jedynie masterzy? :-Dsebo pisze:Jak pamiętam pisałeś by iść z trendem. A jak widzisz tutaj są osoby, które preferują łapanie noży. Tylko, że jak widać to z jego portalu pochodzą te osoby co płaczą i chcą się gdzieś wypłakać.
To nie jest prawda.sebo pisze:Tylko jest mała różnica, On kupuje na długie lata a jak w dół uśrednia cenę.
Kapitał ma duży, reszta nieprawda.sebo pisze:Ma większy kapitał z 30 różnych inwestycji czasem udaje mu się trafić, reszta na dużym minusie go nie boli bo ma na wiele lat.
Dlatego podstawą jest edukowanie się i samodzielne myślenie.sebo pisze:I to jest ta ogromna różnica z innymi osobami, co się pakują z oszczędnościami w wytypowane spółki i chcę zarobić 100% w 3miesiące, głupota ludzka nie zna granic.
Skąd wiesz, że nie prawda? Jest to w dużym skrócie. Wchodzisz w coś a później sprzedajesz info tysiąca innym, normalka, co w tym dziwnego? Nic
Byś się zdziwił.
Jedna odrzucasz inne zatwierdzasz, hm.
Edukowanie się tak, ale żeby się edukować, musisz mieć dostęp do wiedzy, masz ?
"haha, za to na tradingforaliving.pl wchodzą jedynie masterzy? :-D"
Nie, Ci którzy tam czytają udzielają się, przechodzą/przenoszą się tutaj, bo łatwiej się wypłakać. Wygodniejsze forum i forma pisania, tam posty usuwają na potęgę.
Tu jest z kim porozmawiać, nawet jak nie wiesz, to ktoś Ci doradzi albo naprowadzi.
No ale wracajmy do tematu, są ciekawsze rzeczy :)
Byś się zdziwił.
Jedna odrzucasz inne zatwierdzasz, hm.
Edukowanie się tak, ale żeby się edukować, musisz mieć dostęp do wiedzy, masz ?
"haha, za to na tradingforaliving.pl wchodzą jedynie masterzy? :-D"
Nie, Ci którzy tam czytają udzielają się, przechodzą/przenoszą się tutaj, bo łatwiej się wypłakać. Wygodniejsze forum i forma pisania, tam posty usuwają na potęgę.
Tu jest z kim porozmawiać, nawet jak nie wiesz, to ktoś Ci doradzi albo naprowadzi.
No ale wracajmy do tematu, są ciekawsze rzeczy :)
Ostatnio zmieniony 02 lut 2018, 15:52 przez sebo, łącznie zmieniany 3 razy.
Słuchajcie, bronię Tradera bo mam do niego szacunek. To Tomka też mam duży szacunek, ale znam jego twórczość dużo krócej, zresztą tu nie chodzi o porównanie, obydwoje robią świetną robotę artykułami/webinarami. Na forum jestem tutaj a nie u Tradera bo to się pisze o inwestycjach a tam na forum dużo o polityce, walki socjalistów z kapitalistami i gadki dla gadania.
W swojej merytorycznej wypowiedzi dot. PVG wspomniałem jedynie, że Trader polecał spółkę z uwagi na niedawne duże jej spadki. scyther5 pytał o tę spółkę to wydaje mi się, że oprócz fundamentów o których wspomniałem to informacja o polecaniu zakupu przez T też może mieć jakąś wartość.
Następnie sebo ni z tego ni z owego hejtuje Tradera oczerniając go pomówieniami o pump and dump oraz obraża jego czytelników. Cezary, wybacz, jak można wypowiadać się tak jak wspomniany sebo? Przecież to totalny żal.
W swojej merytorycznej wypowiedzi dot. PVG wspomniałem jedynie, że Trader polecał spółkę z uwagi na niedawne duże jej spadki. scyther5 pytał o tę spółkę to wydaje mi się, że oprócz fundamentów o których wspomniałem to informacja o polecaniu zakupu przez T też może mieć jakąś wartość.
Następnie sebo ni z tego ni z owego hejtuje Tradera oczerniając go pomówieniami o pump and dump oraz obraża jego czytelników. Cezary, wybacz, jak można wypowiadać się tak jak wspomniany sebo? Przecież to totalny żal.
Tez go szanuję/lubię/podziwiam. Nie ma tutaj obrażania innych. Za bardzo dodajesz i to tworzysz. Na tym zakończmy. I nie używaj tych słów w stosunku do mnie jak ich nie rozumiesz, a ja nie jestem nastolatek. Zauważyłem, że lubisz się przyczepić i coś od siebie dodać. Jak nic nie rozumiesz, to mam to gdzieś, że nic nie rozumiesz.
PVG było rekomendowane przez kilka osób, nie tylko w Polsce i nie przez ostatnie kilka dni. Przecena jest duża, sam się dziś skusiłem po 6.50. Nie ma natomiast co dyskutować o Tomku czy Czarku w tym temacie, trzeba ich czytać, uczyć się, myśleć i samemu podejmować decyzję i oby jak najwięcej takich osób było w polskiej sieci!
Fajnie by było porównać parę takich spółek, nie są takie proste w analizie fundamentalnej. Dzisiaj wskaźniki tych spółek są bardzo słabe.
Za jakiś czas mogą okazać się dobrą inwestycją.
Wspomniany GDXJ okazał się wpadką przy 50$ jak osoby zaczeły kupować po rekomendacji :)
Sam kiedyś chciałem zapoznać się z tematem spółek wydobywających złoto czy srebro ale sobie odpuściłem.
Ich notowania często skaczą jak szalone. Zakup ich na dłuższą metę nie jest na razie w moim priorytetem.
Koszt wydobycia też nie jest do końca jasny.
Skusiłeś się spekulacyjnie ? CFD czy w akcje? Bo głównie z tego co pamiętam to grasz spekulacyjnie.
Ja obserwowałem parę tego typu spółek ale one dla mnie wyglądają tylko na spekulacje na tydzień i nic więcej.
Za jakiś czas mogą okazać się dobrą inwestycją.
Wspomniany GDXJ okazał się wpadką przy 50$ jak osoby zaczeły kupować po rekomendacji :)
Sam kiedyś chciałem zapoznać się z tematem spółek wydobywających złoto czy srebro ale sobie odpuściłem.
Ich notowania często skaczą jak szalone. Zakup ich na dłuższą metę nie jest na razie w moim priorytetem.
Koszt wydobycia też nie jest do końca jasny.
Skusiłeś się spekulacyjnie ? CFD czy w akcje? Bo głównie z tego co pamiętam to grasz spekulacyjnie.
Ja obserwowałem parę tego typu spółek ale one dla mnie wyglądają tylko na spekulacje na tydzień i nic więcej.
Gdzie spekulacja tam spekulacja, takimi spółkami raczej nie spekuluję, traktuję to jako inwestycję na dłuższy okres czasu, bo są to akcje. Mam jak wielu kapitał podzielony na kilka części i kont.
Wspomniany tutaj Katusa tez ma wpadki, jak każdy z nas...
http://www.pennyminingstocks.com/marin- ... vric-2018/
Zakładam, że dość znane od wielu lat osoby wśród inwestorów czy to w Polsce czy na świecie nie są naganiaczami, reputację buduje się długo, traci bardzo szybko. IT podkreśla zresztą co czyta i kogo, Tomek zapewne też ma dostęp do płatnych raportów wielu uznanych ludzi ze świata inwestycji i bierze ich opinie pod uwagę...
Analizowanie małych firm wydobywczych od strony fundamentów jest poza moim zasięgiem, opieram się na zdaniu mądrzejszych od siebie, decyzję o wejsciu podejmuję jednak sam.
Wspomniany tutaj Katusa tez ma wpadki, jak każdy z nas...
http://www.pennyminingstocks.com/marin- ... vric-2018/
Zakładam, że dość znane od wielu lat osoby wśród inwestorów czy to w Polsce czy na świecie nie są naganiaczami, reputację buduje się długo, traci bardzo szybko. IT podkreśla zresztą co czyta i kogo, Tomek zapewne też ma dostęp do płatnych raportów wielu uznanych ludzi ze świata inwestycji i bierze ich opinie pod uwagę...
Analizowanie małych firm wydobywczych od strony fundamentów jest poza moim zasięgiem, opieram się na zdaniu mądrzejszych od siebie, decyzję o wejsciu podejmuję jednak sam.
Nie znam tej spółki ale ...
1/ spółka w ogóle nie zarabia
2/ Net margin -31%
3/ Spółka nawet nie generuje pozytywnego cash flow operacyjnego
4/ Spółka generuje ciągle negatywny cash flow (Free Cash Flow)
5/ Nie widzę tu ani jednej opcji pozytywnej aby zapodać tu 1$
Jest o wiele więcej innych spółek z lepszymi wskaźnikami z tego sektora, którymi warto się zainteresować niż tym czymś w/g mnie.
1/ spółka w ogóle nie zarabia
2/ Net margin -31%
3/ Spółka nawet nie generuje pozytywnego cash flow operacyjnego
4/ Spółka generuje ciągle negatywny cash flow (Free Cash Flow)
5/ Nie widzę tu ani jednej opcji pozytywnej aby zapodać tu 1$
Jest o wiele więcej innych spółek z lepszymi wskaźnikami z tego sektora, którymi warto się zainteresować niż tym czymś w/g mnie.